Followers

disclaimer

Read at your own risk.

If you like what you read, keep on reading and do drop by again. If anything offends you, just let it be and you may leave any time you wish.

11/02/2013

Happy 4th Birthday, dear Sophia!

11 Februari 2012 | 30 Rabuil Awal 1434
Presint 14, Putrajaya

Anak Mama Sophia,

Alhamdulillah. Hari ini, anak Mama genap usianya 4 tahun. Mama & Abah adalah orang yang paling happy-- tak putus kami berdua mengulang phrase "anak kita dah besar" & "cepatnya dah 4 tahun" bila usia Sophia yang kami bualkan. Rasa macam baru lagi tulis entry ini. Sepanjang 4 tahun menjadi Mama kepada Sophia, kus semangat. Sophia memang betul-betul mencabar tahap kesabaran Mama, namun alhamdulillah, kerana mencabar itu yang menjadikan Sophia kesayangan Mama & Abah.

Mama tahu, apa yang Mama tulis hari ini tak akan memberi makna apa-apa buat Sophia. At age of 4, Sophia masih belum pandai membaca, tetapi bab melukis, mewarna dan split identity kejap-kejap nak jadi princess yang cantik, lawa dan sopan serta ada masanya nak jadi Dora The Explorer yang nakal, bijak dan comel. -- Tapi, Mama yakin sangat. Entri ini di usia 4 tahun, akan menjadi sangat berharga bila Sophia besar.

Anak Mama Sophia,

Dah 4 tahun-- cepatnya! Nak kenal Sophia dengan lebih dekat? Inilah dia anak Mama.

Anak abah sungguh!

-- main game kat handphone/tab

Kadang-kadang, bila Mama check balik apa yang Phia download, Mama sendiri kagum dengan skills Phia (Mama memang tak pandai main game :p) Salah satu yang Mama suka, game yang Phia download di handphone Cik - Pou. Apa yang menariknya, sebab Phia kena bagi makan, minum, mandikan etc. Cik sendiri, pernah call Mama tanya macam mana nak feed Pou? Comelkan. Bila Phia tak ada, Cik yang akan kasi makan Pou.

-- sorok remote TV

Phia sorok sebab Phia nak tengok cartoon. Bila Mama/Abah kalut cari dimana remote, Phia buat tak tahu je. Alih-alih Mama jumpa dalam bakul mainan Phia. Semua remote Phia sorokkan. -____-"

-- bercakap non-stop

dengan pelatnya, Phia cakap mengenai banyak perkara. Those are your favourite phrase 

"eh, mana ada.."

"mama, phia nak ini, booleh?" 
[boleh tu disebut sgt comel]

"baik boss!"

"sayanggggggg mama"

"eh, boleh boleh la"

ada banyak lagi, tapi masa nak tulis ni mama tak ingat. Bukan saje pelat tapi Phia cakap dengan laju. Ada masanya, tak ada sesiapapun yang faham dan most of time, Mama yang akan jadi tukang terjemah apa yang Phia nak cakap.

-- ibarat sang kakak

bab ni Mama sangat bersyukur sebab Phia ni sangat sayangkan Lope. Ada kalanya, Phia bertindak macam seorang kakak untuk Lope. 

Bila tengok Lope hisap jari-- Phia akan alihkan, the way Mama did.

Bila bau busuk & suspect Lope b-o -- Phia akan bising cakap kat Mama.

Bila Lope menangis, out of sudden Phia pujuk saying that "Lope, jangan nangis. Mama ada la ni.."sambil gosok dahi Lope. Kalau Lope menangis lagi, Phia akan kiss pipi Lope. 

Bila Lope tarik rambut Phia, Phia tak marah. Cuma kata-kata lembut yang cakap "eh Lope, sakitlah adik.."

-- drama queen

garang tapi manja. bila Mama tegur sikit, cepat benar merajuknya. walaupun perkara kecik, Phia boleh menangis berbaldi-baldi :p dan, bila Mama penuhi hajatnya, automaticly boleh berhenti menangis dan bergelak ketawa terus :p

-- suka melukis/mewarna

masih ingat rumah kita yang Phia conteng satu rumah tu? Sekarang tidak lagi :) Phia suka melukis. Tak pernah betah suruh Mama lukis Dora. 

Phia cakap Mama pandai lukis Dora. 

Pfft!

Phia cakap Mama pandai lukis Princess. 

Pffffffffffffffffffffffffttttttttttt!

Anak Mama Sophia,

Hari ini, bila birthday Phia, Mama tanya ..

Mama: Apa Phia nak masa birthday Phia?
Phia: Nak kek Doya [Dora] pastu fuhhh [sambil berlakon tiup lilin] 

4 tahun!

... pastu, sambil tepuk tangan dan nyanyi ntah apa-apa lagu happy birthday to you ~*

So, apa yang Mama, Abah & Tok buat untuk Phia cumalah celebration kecil-kecilan macam ni je. Mama minta maaf, sebab Mama betul-betul perasan birthday Phia pada 8th Feb. Masa tu dah terlambat nak tempah kek sebab banyak orang-orang terer yang Mama kenal buat kek pergi bercuti. 


Mama suka tengok betapa muka Phia speechless dan malu-malu bila krew TGIF ramai-ramai keluar dan nyanyi Happy Birthday To You kat Sophia ;) Sekali tiup habis 4 batang lilin terpadam. 



Happy 4th Birthday, my dear Puteri Mariam Sophia!

In sha Allah, dengan doa Mama siang dan malam, Phia akan jadi anak yang solehah, anak yang akan mendoakan kesejahteraan Mama & Abah di dunia dan di akhirat, akan menjadi adik yang baik untuk Lope di kala susah dan senang bersama-sama. Mama doakan biarlah nanti Phia akan jadi anak yang indah adab dan budi pekertinya. 

Mama, Abah & Lope sayang Phia *group-hug*
Last but not least, budak ini adalah manja Tok sangat-sangat.


Xoxo always,
Mama 

No comments: