Followers

disclaimer

Read at your own risk.

If you like what you read, keep on reading and do drop by again. If anything offends you, just let it be and you may leave any time you wish.

27/02/2008

Kisah Pada 20/02/2008

20/02/2008, hari ni hari Rabu. Hari aku dijadualkan akan menjalani pembedahan mata kiriku dan pada hari khamis mata kananku kena laser plak. Suddenly, di awal pagi, aku rasakan suhu badan Idris Naquiyudin terlalu panas, batuk pun berpanjangan, whizing lagi. Nak tak nak, aku bawa Idris ke Emergency. Kat sini, Idris dibei nebulizer, dia menangis.. tak gheti guna agaknya. Pastu, refer to Dr. Nasir, doktor kanak-kanak bahgian paru-paru plak. Kat sini, dia cakap la Idris ni banyak kahak, kena admitted to ward. Since aku pun warded, dia akan arrange 1 wad je kami berdua. Aku plak akan ditukar ke wad paedtrik, tingkat 6 nanti.

Rasa lega jer bila segala urusan Idris selesai. Kakyan dan Cik datang on time. Aku hand over urusan kemasukan Idris ke wad pada dia. Terima kasih, kakyan. Terima kasih, cik. Aku pulang ke wad, get ready nak masuk OT plak. By 11, aku dah siap mandi semua dah. Aku start puasa by 9 am tadi. Pastu, Kakyan call cakap Idris dapat bilik 621. Aku berangkut ke sana. Chumil je wad kanak-kanak, macam duduk dalam aquarium. Rasa macam luas dan besttt je. Siap ada play room tuh... sampa sini, kesian tengok Idris. Tido di pangkuan Cik, lumrah dia, kalau boleh nak tido dengan mama. Kalau dia dah tido tu, maksudnya dah mengantuk sangat la tu...

Pukul 3pm, nurse datang menjemputku ke OT. Rasa berdebar sangat. Takut. I almost shivering. Tetiba rasa susah nak nafas, rasa macam nose-block je. Abang, Cik, Kakta hantarkan aku hinga ke depan pintu OT. Syahdu rasa bila Abang gosok kepalaku, dan kiss dahi sambil cakap 'Abang sayang Sue, jumpa 2 jam lagi' (sebab doktor estimate it took abt 2 hrs). Then, lepas garisan merah tu, diaorang pegi.

Aku diperiksa sekali lagi. Datanglah sorang lelaki cina, claimed that dia pakar bius Masa mata kabur cenggini aku cuak gila. Dia check everything, tekanan darah etc yang perlu yang aku sendiri tak tahu apa. Then Dr. Baljit Kaur datang. Cakap yang dia nak buat major surgery dan explain apa yang akan dibuat yakni nak letak silikon disekeliling retina mataku. Pastu dia minta aku sign surat consent. Aku signed dengan mata blur. Pastu aku kena injec, bius la tu. Medical term panggil GA-maksudknya bius 1 badan (ini bahasa yang orang-orang bukan medical paham la.. huhuhu) pastu, satu badan rasa penat sangat, start dari kaki then.. aku, padam!

"Puteri..Puteri..Puteri" itu suara yang mula-mula aku dengar. Tak tahu suara sape, rasa perit sangat mata kiri. Sakit. Mata kanan pun rasa lebih kurang sama. Pastu, dalam masa yang sama, dalam perut ni rasa berombak je. Loya, dan uwekkkkkkkkk aku muntah. Pahit giler apa yang keluar. Tak tahulah warna apa, dan tak tahulah sape yang membantu aku. Aku pun tak tahu jugak, sape yang tolong sedutkan benda-benda dalam mulut masa tu. Apa yang aku tahu, masa tu aku di bilik pemulihan. Setengah jam disana aku ditolak balik ke wad. Masa tu, mata tak nampak apa-apa. Cuma aku ada dengar suara Andak, Kakta, Am, Yaya, Cik, Idris menangis (masa ni rasa rindu sangat nak hugss Idris), suara Abang (mestilah, Sue tahu Abang berada disisi Sue sepanjang masa).

Then, aku weng lagi selagi biusku tak habis di badan...

7 comments:

suesamsudin said...

Hi Sue...
u msk hospital mana?
dh ok dah?
u msk ampang puteri ke?
eh apa i merepek soalan ni....
nway, i harap u cepat sembuh ye....
moga Allah pelihara u n ur family...amin amin amin...

:: nuur-iskandar :: said...

sue,
thanks for visiting my blog.
hari tu admitted kat ampng putri. skrg ni tgh 'enjoying' sebulan MC. huhuhuh.. tu yang naik lenguh jari update blog.

suesamsudin said...

wah bestnya...cuti lama...
nuur tggl area mn ye?
su area wmaju...
update jgn x update...huhu...

:: nuur-iskandar :: said...

sue,
kita tinggal di seri kembangan, sekarang ni transit di rumah kakyan di gombak. insya allah hari sabtu nih, kita balik ke kelantan, rumah my mom nak berehat kat sana sebulan.

emme said...

Salam PuT,

anyway, anyhow, Allah Bless U Alwayz, cepat2 la sembuh, leh have lunch together, then gi gym sesame dgn Fred, rindu sokmo laH~

marina said...

hi put...alhamdulillah youe surgery went well...akak doakan semua yg terbaik utk put sekeluarga...rehat byk2 ok...

:: nuur-iskandar :: said...

emme,
rindu nak pi lunch dgn ko + fred :)

kak menna,
thanks for the du'a. itu yg put harapkan sangat dari kawan yg bolehku panggil sahabat :) hugs n kisses to fahim!