Followers

disclaimer

Read at your own risk.

If you like what you read, keep on reading and do drop by again. If anything offends you, just let it be and you may leave any time you wish.

19/03/2015

Spaghetti Carbonara

Semalam semasa kat pejabat, Sophia call. Dialognya lebih kurang macam ni.

"Mama, boleh ke malam ni Phia nak makan spaghetti yang kuah dia colour putih yang macam Mama masak hari tu? Phia rasa lapar sangat hari ni." 

Maka, cairlah hati si ibu mendengarnya. Anak lapar uolls.

"Ok, nanti Mama balik, Mama masak ye.."

"Boleh tak Mama masak banyak sikit sebab nanti esok masa breakfast pun Phia nak makan. Mama masak sedap sangat. Pleaseeee Mama."

Ok, ada unsur-unsur bodek disitu dan aura drama queen dah mula nak menjelma.

"Ok. Nanti Mama masak lebih untuk Phia."

"Ok, thank you Mama cantik, fairy dan kurus"

Oh anakku.
Perlu ke kau sebut perkataan last itu?
Sentap jantung Mama noks!
 *cries*

Apapun, sekarang ini Sophia sudah 6 tahun. Selera makannya ya Allah, alhamdulillah -- berselera sungguh. Apa sahaja yang kita masak, dia cakap sedap. Macam tu la lumrah anak, makanan tersedap didunia adalah makanan yang ibu masak. Kan?

Jadi, semalam selepas pejabat, cepat-cepat saya ke Jaya Grocer di Cyberjaya. Sekarang ni, Jaya Grocer dah jadi my favourite groceries store dah. Barang fresh dan harga pun tak semahal macam Cold Storage. Bila shopping di Jaya Grocer Cyberjaya ni rasa macam international sangat ko. Kat sini, macam-macam bangsa dan nationality ada. Cyberjaya kheennn.

Okey, berbalik semula kepada request anak nak "spaghetti kuah colour putih" = spaghetti carbonara la. Bila post kat FB/IG, ada yang nak minta resepi. So, kita memang suka share resepi ni. So, inilah Spaghetti Carbonara Versi Kampung. ;)

Bahan mentah untuk buat gravy Carbonara.
Bahan-bahan seperti di atas. Hehehehe.

- Cendawan butang putih
- Susu segar
- Bawang besar (cincang)
- Bawang putih (tumbuk kasar)
- Kiub Ayam (kalau nak lagi sihat buat chicken stock sendiri)
- Lada hitam (tumbuk kasar)
- Italian herbs
- Frankfurter (potong dadu)
- Minyak zaiton
- Garam
- Spaghetti
- Tepung jagung (1 sudu digaul dengan air) untuk pekatkan kuah.

Caranya:

- Rebus spaghetti sampai lembut dan cunlah untuk makan. Tos.
- Tuang minyak zaiton. Panaskan kuali.
- Goreng frankfurter. Bila dah masak, asingkan.
- Guna minyak yang sama, tumis bawang putih, besar, lada hitam & italian herbs. Sampai naik bau.
- Masukkan stok ayam. Tumis sampai bau dia umph.
- Masukkan cendawan, kemudian susu segar. Pandai-pandailah agak.
- Masukkan garam secukup rasa.
- Masukkan tepung jagung yang dibancuh.
- Kacau sampai tekstur kuah jadi pekat.


Ini rupa parasnya bila dah siap. Ada sesetengah orang, dia campurkan frankfurter yang dah goreng tu dalam kuah, tapi saya tak suka. Nanti dia kembang. Lagi sedap bila nak makan baru tabur macam ni.


Inilah semangkuk kegembiraan untuk Sophia. Alhamdulillah baby girl saya makan dengan penuh semangat siap bertambah 1 mangkuk lagi. Resepi ni sesuai untuk budak-budak dan orang-orang tua yang tak berapa nak gemor makan pedas. Trylah.

Till then, take care. Xx

No comments: