Followers

disclaimer

Read at your own risk.

If you like what you read, keep on reading and do drop by again. If anything offends you, just let it be and you may leave any time you wish.

18/11/2013

Makaroni Bakar dengan Sos Putih Nestle Yogurt

Lagi menu ringkas, lazat dan berkhasiat - Makaroni Daging Bakar dengan Sos Putih Nestle Yogurt.


Bahan-Bahan


Perap semua
Daging cincang - semangkuk kecil
2 sudu kecil serbuk kari
3 sudu kecil paprika
1 sudu kecil oregano
1 sudu kecil thyme

3 sudu kecil minyak zaiton
Cendawan butang - potong
Carrot - potong dadu

1 ulas bawang besar - dihiris
Makaroni - direbus hingga lembut dan kembang
Daging cincang - semangkuk kecil
Keju 
Nestle Yogurt 
Susu segar
Mentega



Langkah 1

Panaskan kuali. 
Masukkan minyak zaiton.
Tumis bawang putih.


Bila dah nampak layu, masukkan carrot dan diikuti cendawan.



Bila dah nampak macam dah nak masak, masukkan daging yang telah diperap.


Goreng sehingga sebati dan masak.

Langkah 2

Penyediaan sos putih dengan menggunakan Nestle Yogurt


Panaskan susu segar.
Kacau perlahan-lahan.
Masukkan mentega.
Kacau sehingga larut.
Kemudian, masukkan keju & Nestle Yogurt.
Kacau sehingga larut.

Langkah 3

Gaul makaroni (yang sudah direbus) dengan daging yang telah dimasak. 


Kemudian, pecahkan 2 biji telur.
Gaul sebati.

Ambil loyang, sapukan sedikit dengan mentega (tak kasi melekat).
Masukkan makaroni yang telah digaul.
Tuang sos putih.
Taburkan dengan keju & sedikit thyme di atasnya.
Bakar dalam pan-serbaguna untuk 10 minit.

Hasilnya,


Yippie.
Sesuai untuk makan petang atau pun bila-bila korang nak makan.
Makaroni rasa moist dengan sos putih Nestle Yogurt.

Selamat mencuba :)

Ayam Panggang Lemon dengan Nestle Yogurt

Last week dapat email dari Nuffnang - jemputan untuk menyertai Nestle Natural Set Yogurt Recipe Challenge. Yeay! Dah lama tak join mana-mana contest/challenge - jemputan dari Nuffnang ni memang mengujakan.

Ayam Panggang Lemon dengan Nestle Yogurt

Anggaran Harga kos: RM25.00 
Anggaran masa penyediaan: 20 minit
Hidangan untuk: 2 orang


Ayam 4 Ketul



Bahan A
1 sudu kecil Italian herbs 
1 sudu kecil oregano+pepper
2 sudu kecil paprika
4 biji bawang putih ditumbuk kasar
1 susu kecil lada hitam ditumbuk kasar
4 susu minyak zaitun
5 sudu besar Nestle Natural Yogurt
 

Ambil lemon dan parutkan dengan kulit.


Campur ke semua Ayam dan Bahan A. 


Gaulkan sebati dengan Nestle Yogurt & masukkan 3 sudu kecil minyak zaiton.





Panaskan pan-serbaguna dan bakar sehingga masak.

Sementara itu, gravvynya seperti berikut.

 Campurkan sos cili, yogurt dan sedikit perahan lemon. kacau sebati.

Hasilnya,



Mudah dan cepat. Hidangan ini sesuai untuk orang nak diet. Lemon mempunyai banyak khasiat antaranya sebagai agen anti oksidan dan pencegah kanser.

Selamat mencuba :)