Followers

disclaimer

Read at your own risk.

If you like what you read, keep on reading and do drop by again. If anything offends you, just let it be and you may leave any time you wish.

24/10/2013

Disney Princess Film Festival

Wow!

Mula-mula nak tanya, sape ada anak perempuan kecik-kecik yang comel-comel?
Saya *sambil-angkat-tangan*

Diaorang minat princess-kaler-pink tak?
Minatttt sangattt!

Kalau ya dan minat, sila klik link kat bawah ini:


Cerita kat atas ni semua pun saya minat. Heheheh. Jadi tak jadi masalah untuk luangkan sedikit masa nak pergi dengan Sophia!

Aladdin
Mulan
Pacahontas
Tangled
Princess Frog
Cinderella

Tiket pulak RM8 or below!

Berminat? Ni haa... showing kat cinema berikut.


Lagi best, ada roadshow! Memang seronok la - boleh photoshoot, mewarna & ada aktiviti main puzzle!


 For more details - klik website Golden Screen Cinema.

17/10/2013

Musim makan daging. Burppp!


Cor WA gambar ni semalam.

Sekarang ni kan musim daging yang fresh-fresh dapat dari orang korban. Macam-macam orang masak daging tu, sup, goreng, bakar. Bukan aje daging, kaki, gear box, tulang, ekor semua sekali orang pulun. Itu tak masuk lagi jadi makanan exotic lidah, ekor, kulit bagai.
 
 Ini pulak Ateef Aizat yang WA. Aqeel Adeeb dengan sup gear box. Haishhhh! Korang memang awesome la bab bakar line orang tak balik raya! Ini main kasar ni. >.<

Orang tak balik raya haji memang macam nilah. Tengok aje gambar-gambar orang pesta melapah lembu, makan-makan daging, kenduri daging etc. Orang kelantan memang havoc raya hajinya. Saya ni meleleh je lah tengok Cik, Cor dan Nyoh dok share gambar-gambar daging. Haishhhh. Menci! 

So, bagi saya daging goreng, sup tulang/ekor semua tu terlalu mainstream untuk raya haji. Apa kata korang try buat meatballs? I did last night for dinner :) Kejap je pun. Tak sampai sejam, semua dah ready untuk makan.

Homemade-Grilled-Meatballs with Fries & Arabian-Salad

Bahan untuk Meatballs.
1 kg daging - dibersihkan, dibuang semua lemak-lemak. (kalau takde guna daging cincang)
2 biji telur - diambil kuning telur sahaja.
3 ulas bawang putih - ditumbuk lumat.
1/2 sudu kecil lada hitam - ditumbuk kasar.
1 sudu kecil italian herbs.
1 sudu kecil serbuk jintan manis.
1 sudu kecil serbuk lada sulah.
1 sudu kecil serbuk ketumbar.
Garam.

Cara Membuatnya
- Daging yang telah dibersih dimasukkan ke dalam food processor.
- Gaul sebati dengan telur kuning dan kesemua bahan-bahan di atas.
- Bentukkan daging tadi bulat-bulat (saya buat panjang-panjang sebab nak senang masak)
- Panaskan magic pan, susun aje daging-daging tadi sehingga masak.

Buruk benor rupanya. Orang amatur masak memang macam ni.

Bahan untuk Fries.
3 biji kentang - dibersih dan dibuang kulitnya.
Garam

Cara Membuatnya
- Potong ubi kentang mengikut size yang korang suka
- Rendam seketika didalam air yang bercampur garam
- Goreng sehingga masak.

Bahan untuk Arabian-Salad
- Daun salad (ikut suka berapa banyak)
- Tomato
- Timun
- Lemon
- 2 sudu besar minyak zaitun

Cara membuatnya
- Potong nipis daun salad
- Potong dadu tomato dan timun.
- Perah sedikit lemon.
- Gaulkan 2 sudu minyak zaitun.

Hasilnya - ready to eat!
Easy-peasy-lemon-squeezy, kan? ;)

Homemade-Grilled-Meatballs with Fries & Arabian-Salad

Saya pilih nak makan dengan sos cili thai + mayo. 
Encik Bubu makan dengan yellow mustard + mayo.
FIL saya makan dengan black pepper sauce.
Ikut kesesuaian tekak korang.

Selamat mencuba!

11/10/2013

Video yang buat saya rasa "go-Lope-go"

Atok Lope kongsikan video ini di FB saya. Saya dah pernah tengok dulu, tapi tidak begitu terkesan sehinggalah pagi semalam, bila Lope menyebut "go-bai-bai-mma" barulah ada rasa keajaiban dalam hati ini. Memang, dia ada gambaran Lope - menggoyangkan badan, menghentak kepala, kaki, tantrum dan banyak lagi. Saya tahu, perjalanan dengan Lope bukan mudah. Berliku, tapi itulah yang akan saya tempuh.


"I can't give-up on my child" 

"I spent every penny to hear that" 

2 ayat itu adalah perkara yang sama saya dan semua ibubapa anak istimewa buat. Duit boleh dicari, anak mana kita nak cari. In sha Allah, satu hari nanti, saya akan buat video macam ni. Perjalanan hidup Lope. Terasnya, jangan sesekali mengalah dengan Lope. Istiqamah dan saya tak letakkan sebarang target sebab bila saya tak mencapai target, emotional break down tu yang susah nak handle :')

AUTISM
It's not a processing error.
It's a different operating system.

10/10/2013

Kejutan yang membahagiakan.

I am the happiest mother in the universe!

Drama sangat, kan? Semuanya sebab Lope. Semenjak dua menjak ini. memang saya perhatikan banyak perkembangan Lope. Melalui pengamatan saya, sekiranya saya komited ikut jadual bawa Lope ke Pusat Kesihatan Stimulaterapi (Klang) maka, Lope akan berterusan memberikan signal positif walaupun sedikit dari segi emosi, pergerakan fizikal, mengatur langkah dan pertuturan.

Terbaru, dengan penuh rasa bersyukur dan gembiranya hati seorang ibu, Lope menunjukkan pelbagai bentuk emosi. Jangan terkejut jika tiada lagi Lope yang dahulu, yang diam dan orang kata baiknya budak ni duduk diam-diam aje. Kalau dahulu, Lope cuma menunjukkan 2 emosi sahaja - OK dan marah (menangis, tantrum). Lope sekarang ni sudah pandai menunjukkan emosinya - marah, gembira, demanding, merengek dan "membuli" Mama. 

Emosi

Sekarang ni setiap kali saya pulang dari pejabat, saya akan dihidangkan dengan "rengekan" dari Lope. Saya pada mulanya pun hairan, asal saya melangkah masuk aje ke rumah, dia akan konon-kononnya menangis, merengek. Rengek itu akan diam bila saya datang kepadanya, peluk sikit, borak-borak sikit. Kata Bibik, terdengar sahaja kereta masuk kat porch kereta, seiring itulah rengeknya bermula. Nampak sangat sebab nak tarik perhatian Mama eh? Itu yang Mama cakap "membuli" Mama.

Begitu juga bila demanding moodnya datang. Kalau mahukan Mama yang mendodoikannya, perlulah Mama berada disebelahnya sehingga lelap matanya. Bila Sophia berebut, sudah pandai menarik rambut adik. Yeah! Fight for your right, kekdahnya. :p Nasib baik adik sangat memahami, adik setakat ni selalu mengalah. Kalau terjaga tengah malam, Mama tak ada, jam tu juga dia boleh menangis cranky sampai Mama pujuk balik. Selalunya, diantara jam 4.30 pagi - 5.30 pagi. Perfect timing kejut Mama solat subuh.

Satu lagi, sekarang ni untuk tidur tengahari, saya sediakan tilam kekabu dan bantal tidur kekabu untuknya. Memang tilam dan bantal ini akan Lope gunakan bila mahu tidur. Kadang-kadang, ada masanya saya pun tumpang guling-guling juga kat tilam Lope ni - tapi sekarang, kalau dia rasa nak tidur, dia akan datang himpit Mama. Sikit demi sikit sebenarnya dia menolak kita ke tepi. Last sekali, tinggallah dia elok je terbaring kat tilam dan kepala kat bantal tu.

Pergerakan fizikal

Gambar ini diambil oleh Along Min semalam jam 8.00 malam + semasa saya sedang sibuk-sibuk di dapur menyiapkan dinner.


Bila saya tengok gambar ini, saya memandangnya tanpa prejudis. Sama seperti saya melihat anak-anak tipikal yang lain. Berumur 6 tahun.

Budak lelaki = memanjat = nakal!

Boy will always be boy, kan? Sebelum ini, bila nak tengok TV, Lope akan duduk di atas kerusi ini. Semalam adalah kali pertama dia berdiri atas kerusi sambil tengok TV. Mak aihhh. Idea baru ni. Kalau sebelum ini, aktiviti memanjat ni kat kabinet TV sebab nak sentuh screen TV. Tak pun, kalau Abah/Mamanya berbaring kat dia, dia akan panjat dan minta kita beri sedikit support untuk dia berpegang, dan kemudian dia berdiri.

Mengatur langkah
 
Bermula minggu lepas, saya mengajak Lope untuk mengatur langkah, bertatih untuk berjalan. Saya menghulurkan tangan kanan dan dia gapai berpaut. Dari dalam posisi duduk, dia bangkit berdiri. Tangan saya tidak terasa terbebannya bererti Lope sendiri mengawal beratnya semasa berdiri.

Kemudian, saya paut tangan saya dibawah ketiaknya disebelah kanan sahaja. Lope mengimbangi sendiri badannya. Saya sedikit membongkok tapi tidak terbeban dengan berat badannya. Saya memberi arahan "left, right, left" dan seterusnya. Lope menggerakkan kakinya. Seiring dgn arahan saya. Bila saya berhenti menyebut, dia juga berhenti melangkah.

Saya yakin, Lope sudah bersedia untuk berjalan. Neuro specialist - Dr. Khoo pun berpendapat begitu. Stimulatherapist - Kak Ija juga bersependapat. Mungkin masalah balancing dan keyakinan diri sahaja yang menjadi faktor penghalang untuk Lope. 


Pertuturan

Status saya pagi tadi di FB. 
 


 

Memang saya sampai lewat ke office. Sampai detik saya tulis entry ni, saya masih lagi di awan-awangan. Saya tak pasti sama ada orang lain faham ke tak macam mana "the feeling" bila Lope tunjukkan sedikit perkembangan pun, saya akan ada rasa ni. Rasa puas hati. Rasa best. Rasa macam berbaloi. Mungkin saya seorang sahaja yang tahu rasanya.

For sure, masih terlalu banyak saya perlu buat untuk Lope terutamanya mengenai masalah sensorinya dan suprisingly, bila saya gunakan sensory brush ini padanya, Lope tidak mengelak, tidak seperti jika saya menggosokkan tangan/kaki/lengan/badan dengan kapas. Oh, kalau ada sesiapa nak dapatkan sensory brush ni boleh tengok-tengok kat Moms & Tots Shoppe di FB. Rawatan stimulaterapi perlu diteruskan kerana bagi Lope, ianya sesuai dan serasi serta ianya holistik.


Terima kasih di atas doa, ucapan yang membakar semangat Lope dan saya untuk terus-terus berterapi, istiqamah dan bersabar. Kata-kata itu adalah doa, saya sangat hargai setiap komen di status FB saya dan di page puterism - terima kasih. Hanya Allah yang dapat membalasnya.

:')

03/10/2013

SPAM!

Kalau korang dapat email ni atau seumpamanya...


Abaikan aje. Ini adalah spam tau. Refer kat sini for details.

Daging oh daging.

Start your day with NESCAFE!

Saya memang suka daging. Semalam, sebelum pulang dari pejabat, bukan main lagi call Encik Bubu tanya nak dinner apa kat rumah. Kononnya, terasa nak makan Keow Teow Kerang tapi memandangkan Encik Bubu tak boleh makan, saya sendiri hilang idea nak masak apa semalam. Sehinggalah, saya ternampak si cantik ini.


Daging ni nampak fresh.
RM19 untuk 1.2kg.

Bila congak-congak balik, dah lama tak masak daging goreng kunyit. Selalunya musim raya qurban la kami banyak goreng daging, makan daging kan. Tapi, sebab nampak cantik sangat daging merah ni, saya pun potonglah nipis-nipis. Gaulkan dengan kunyit dan garam. Lepas tu, biarkan seketika. Potong 2 labu bawang besar (dipotong bulat), sebiji tomato dan 4 batang cili serta asam jawa.

Pastu, keringkan daging ini dalam kuali. Panaskan kuali. Masukkan daging. Kecilkan api. Biar keluar semua air-air dalam daging yang dah diperap ni. Bila dah nampak kering, baru masukkan sedikit minyak. Goreng lagi. Gaul lagi sampai nampak kering. Lepas tu masukkan asam jawa. Gaul rata. Last sekali, baru masuk tomato buah diikuti dengan cili dan bawang.Tunggu sampai semua bahan dan garing, mengikut citarasa selera masing-masing.

Tadaaaaa! Dah siap.


Kita kasi close-up sikit.


Menu makan malam kami semalam simple je.

Daging goreng kunyit | Sup cendawan dan bebola ikan | Ulam timun & sambal

Ini muka 2 beranak yang kenyang selepas makan. Alhamdulillah :)

Si Sophia ni memang photostat muka Encik Bubu sungguh. Seketul eh.