Followers

disclaimer

Read at your own risk.

If you like what you read, keep on reading and do drop by again. If anything offends you, just let it be and you may leave any time you wish.

30/05/2013

Tony Roma’s to Honor the “Man of the House” this Father’s Day!



Fathers have always been seen as a role model to their children and family; the hero of their hearts. He is there at all times to protect them from danger and threat, and to guide them on the right path.

They say the way to a man’s heart is through his stomach. To honor the hero in your life, Tony Roma’s is running an online competition where you stand a chance win an exclusive lunch party worth RM1,000.00 on Father’s Day, especially dedicated to the “Man of the House”. Tony Roma’s will be your chef of the day and cook for your hero right at your home, giving him the tribute and respect he deserves for being there throughout your life. 


Submit your entry via Tony Roma’s Facebook page (http://www.facebook.com/TRMALAYSIA) by completing the sentence “My father deserves a meal from Tony Roma’s because…..” in less than 100 words together with an image of your father and receipt reference number by 9 June 2013.

27/05/2013

HONOURING FATHERS CONTEST CLOSES IN 1 WEEK!



The Honouring Fathers contest organized by TNT Express Malaysia is left with only little over a week. The free-to-enter contest calls for all Malaysians, aged seven and above to visit TNT Express Malaysia’s website at www.tnt.com.my and click the Father’s Day icon.

The participants will then have to upload a photo of themselves with their father plus a special message to their father in less than 20 words. Submission ends on 3 June 2013.

“Usually the breadwinner of the family, we see fathers being away from home more often due to their work commitment. At TNT, we saw this as a great opportunity for families to stay connected through us especially with the upcoming of Father’s Day celebration”, said S.C.Chong, Managing Director of TNT Express Malaysia. “This is also in line with one of TNT’s core principles in promoting family togetherness.”

The top three winners will be announced on 5 June 2013. Winners will get a chance to deliver their gift to their fathers anywhere around the world absolutely free. In addition, the grand prize winner’s father will get a flight ticket to return to Malaysia to see his family.

“Throughout the years, TNT Express Malaysia has built a reputation of being committed to meeting the needs of our customers, be it for large corporations, small businesses or individuals. Holding the “Sure We Can” tagline, we have and will continue to be a logistic company that is flexible and offer end-to-end global solutions to service our customers’ international shipping needs. Even a meaningful and interesting activity such as Honouring Fathers contest is devised to inspire the young generation to appreciate their loved ones,” he added.

“With TNT’s efficient and reliable route networks such as the Asia Road Network, European Road Network and air networks, we can definitely deliver the gifts to the winning fathers at the designated time, in any parts of the world – we want to make this Father’s Day a truly memorable one”.

For more information about the contest, visit www.tnt.com.my

17/05/2013

10/90 Principle

Semalam saya berkursus. Kursus sehari je kat office ni. Dalam banyak-banyak ilmu baru yang saya belajar semalam, saya tertarik dengan 10/90 principle by Stephen R Covey. Menurut beliau, 10% of life is made up of what happens to you & 90% of life is decided by how you react.

True.

Letak saya sahaja sebagai contohnya. 10% saya adalah dikurniakan seorang anak OKU yang didiagnose sebagai Global Developmental Delay dan Autism. Itu mungkin the end of the world pada saya dulu sewaktu mendengar diagnosis itu daripada pakar perubatan. 

90% tu pulak, kalau saya pilih nak menangis sedih kenangkan nasib, tak terima kenyataan dan membiarkan Lope dengan diagnosisnya, saya yakin Lope saya hanya mampu terbaring sahaja sekarang ni.

Alhamdulillah.
90% tu saya pilih secara positif. 

Lope masih belum gunakan kedua tangannya untuk makan - tak apa. 
Kita stimulate tangan-tangannya. Kita paksa dia "buat kerja". Lope menangis? Itu sebahagian daripada terapi telinga untuk Mamanya.

Lope masih belum berjalan sendiri - tak apa.
Kita sama-sama berterapi ke arah itu. Kita paksa Lope. Dia tak mahu, kita pujuk dan paksa. Tak berjaya hari ini, esok masih ada. Tak berjaya esok, lusa masih ada. Selagi kudrat saya kuat. Tak ada istilah berhenti untuk Lope.

Lope masih belum bercakap - tak apa.
Mama google sana sini cara nak stimulate mulut Lope. Terima kasih Kak Ju sebab kasi pinjam barang-barang Aiman untuk Lope. Tiap-tiap malam Mama guna elphie tu kat mulut Lope. Meraung, menangis dan marah adalah respon Lope. Sabar sayang. Mama tak boleh berhenti selagi Lope tak bercakap.

Mana mungkin saya sebagai ibu sekadar memandangnya sahaja? Akhrnya, terapi-terapi ini mengisi hujung minggu Lope.

- Terapi carakerja
- Fisioterapi
- Hidroterapi
- Terapi pertuturan
- Stimulaterapi

Klik sini untuk Lope & Obiya - terima kasih.
 
Penat?
Tak usah cakap.

Duit?
Macam air.

Hasil?
Saya puas walaupun dengan hadir semua terapi ni tak menjadikan Lope kanak-kanak aktif seperti Obiya. Cukup sahaja, Lope saya semakin baik, walaupun perkembangannya hanya menginjak sebesar hama. 

Saya puas kerana saya yakin saya berusaha. Saya puas kerana saya yakin Allah menganugerahkan saya Lope untuk belajar bersyukur dan menghargai.



 Harta saya di dunia dan akhirat.
Don't grow too fast, sayang.

10/90 Principle jugalah yang lead kepada saya membuat announcement di Facebook semalam.


Yes, you read it rightly. A wheelchair. 

Selama ini, saya sering positif. Saya sering ingatkan, suatu hari nanti Lope akan berjalan, Lope akan berlari. Kami akan sama-sama berjalan beriringan. Kerusi roda adalah alat bantuan terakhir yang akan saya belikan pada Lope.

Kata saya.

Tetapi, perancangan Allah itu lebih baik. Lope belum berjalan. Bukan tiada usaha dari saya mahupun dia sendiri, tetapi hasrat kami masih belum dimakbulkan. Tidak adil untuk Lope disorong didalam stroller ke mana dia pergi. Kakinya yang panjang mencecah ke tanah. Tidak adil. Sering juga saya dengar, ada anak lain yang berbisik kepada ibu mereka "abang tu dah besar tapi pakai stroler lagi". Sabar ye hati. Masyarakat tak tahu Lope masih belum berjalan. Sekali pandang, ramai yang tak dapat mengesan kelainan pada mirip wajahnya. Tak mengapa. Slowly.

Demi Lope juga, kami suami isteri sepakat nak buat survey. Terima kasih Kak Marshita Mansor, Kak Ju yang banyak kasi tips dan cadangan. Tak lupa juga untuk Fazi - owner Great Life Rehab yang menawarkan diri nak pergi survey wheelchair. Lope sangat bertuah kerana ramai yang sudi berkongsi cerita, nasihat dan membantu. Terima kasih semua.

Ini janji Mama & Abah pada Lope - kerusi roda bukan pengakhiran sesi terapi untuk Lope tau. ;)

Tengok muka ini..

Mana mampu Mama mahu berputus asa untukmu.
Selagi kudrat ada, selagi diizinkan Allah.
In sha Allah, hingga ke nafasmu terakhir.
Mama akan setia disisi.


10/90 Principle
10% of life is made up of what happens to you 
90% of life is decided by how you react.

Let spread the positive vibes.

14/05/2013

Kasroha is back!

Rasanya hidup macam baru settle down je. Baru 2-3 hari ni, rasa sedikit aman dalam hati. Malam Jumaat lepas, secara rasminya saya ada bibik (yippie!) -- kalau orang-orang yang rapat dengan saya sure kenal dia. Nama dia Kasroha. Bibik yang lama.

Hehehe.

Dulu, iye-iye je marah Kasro kan. Korang tak tahu, kalau tak kerana marah dan gaduh tu, hubungan mem dengan bibik tak akan baiknya. Hehehe. Selepas dapat pengalaman dengan Bibik Yumi yang sangat menakutkan, saya dan Encik Bubu sepakat untuk offer semula Kasro bekerja walaupun dia demand gaji tinggi woooo. Pejam mata ajelah. Jumaat lepas, saya memang cuti. Ingatnya macam nak kasi sesi pengenalan la kat Kasro. Selepas solat subuh, dalam pukul 6.30 pagi macam tu, saya turun ke bawah. Tengok rumah macam gelap je. Dalam hati ingatkan Kasro masih tidur, mungkin dia jet lag ke apa. Tapi, bila saya buka lampu -- tada! Rumah saya ibarat baru dikemas oleh gennie! Lantai sudah sedia dimop, barang-barang mainan yang Obiya selerakkan juga sudah kemas disusun rapi. Oh yeah! Ini baru ada gunanya ada Bibik. 

Tak banyak yang perlu saya ajarkan, kecuali cara-cara untuk menggunakan 2-3 peralatan yang baru dibeli, yang tak ada masa dia bekerja dengan kami dulu. Semalam juga, touching tengok muka Obiya jumpa Kasro. Muka dia memang terkejut gila. Obiya salam dan peluk Bibik. Pastu, saya tanya. "Eh, Bibik pegi mana sebelum ni?" cepat je Obiya jawab. "Bibik alik kampung". Pastu, memang berkepit dengan Kasro lah. Sampai masa nak tidur, baru datang cari Mama.

Lain pula ceritanya dengan Lope. Semasa Kasro sampai semalam, dia sudah tidur. Pagi ni, bila saya temukan dia berdua, masya Allah. Syahdunya tengok Lope yang tersenyum manis. Mulut tak bersuara tapi riak air mukanya ceria. Senyumnya manis. Paling menakjubkan, lama dia pandang tepat wajah Kasro. Mungkin 2 minit kot tanpa berkelip. Selepas tu, barulah dia ketawa kegembiraan. Saya dan Cik yang tengok tu pun syahdu. Mungkin selama ini, Lope tak tahu bagaimana nak cakap "rindu" sepanjang 10 bulan Kasro tak ada, dan hari ini, berjumpa kembali.

Alhamdulillah. Setelah berbelit-belit cerita saya nak dapatkan bibik, akhirnya saya dapat semula Kasroha. Saya harap, dia akan berbakti dengan baik untuk saya dan keluarga terutamanya untuk Lope & Obiya. Wang ringgit boleh dicari, tetapi kepercayaan dan kasih sayang kita tak mampu cari dimana-mana.  


Jazakallahu khairan kathira, Kasroha.


09/05/2013

Mengatasi Masalah Kuat Marah Pada Anak

 Artikel ini dipetik dari SINI.

Buat renungan kita bersama para ibu bapa sekalian. 
Kepada ibu bapa yang ringan tangan dan mulut - renung-renungkan. 

Anak kita adalah cermin diri kita.

Kanak-kanak dalam lingkungan umur 2-7 tahun (preschool memang sering dilabelkan lasak kerana ingin mencuba apa sahaja yang dilihat dan mereka juga didapati ‘tidak dengar kata’. Apa yang berlaku ialah ketiadaan komunikasi dua hala di antara ibu bapa dan anak. Di samping itu kanak-kanak sebenarnya tidak dapat mendengar arahan dengan baik kerana tidak memberikan perhatian kepada suara ibu bapa. Sebaliknya perhatian mereka hanya tertumpu kepada permainan mereka dan alam sekeliling yang ingin diterokai.

Kanak-kanak mempunyai komunikasi verbal yang sangat terhad disebabkan mereka tidak mempunyai pengetahuan (input) tentangnya. Mereka juga baru sahaja belajar bercakap, oleh itu ibu bapa kerapkali tidak dapat memahami apakah sebenarnya yang dimahukan oleh anak. Maka jadilah anak tersebut menjerit, membaling barang, memusnahkan permainan dan sebagainya lantaran frustration (kekecewaan) kerana hajatnya tidak difahami dan dipenuhi. Kanak-kanak pun tahu kecewa sebenarnya tuan/puan. Justeru itu siapakah yang bersalah? Sudah tentulah orang dewasa kerana tidak berusaha untuk memahami kehendak si anak.

Ada beberapa tip yang boleh diberikan untuk tuan/puan berusaha mengatasi masalah ini.

1. Kanak-kanak sangat memerlukan belaian kasih sayang dan perhatian dari kedua ibu bapa. Sekiranya bapa jarang mendampingi anak, sudah tentulah anak akan mengalihkan perhatian kepada ibunya.

Oleh itu cuba fahami bahasa anak dengan bertanya secara lemah lembut kepadanya. Tinggalkan sebentar apa yang tuan/puan lakukan dan berikan perhatian kepada anak. Pandang mukanya dan tatap matanya. Berapa kalikah dalam sehari kita bertentang mata dengan anak. Eye contact sangat penting di dalam apa-apa jenis komunikasi walaupun dengan anak kecil.

2. Sebaik sahaja tuan/puan pulang dari bekerja dan mengambil anak dari nurseri, luangkan masa setengah jam terlebih dahulu bersama anak. Jangan terus ke dapur memasak, angkat kain dsb. Berikan perhatian pertama tuan/puan kepada anak.
Tanyakan dengan lembut dan mesra apa yang dibuatnya seharian di rumah bersama bibik atau di nurseri/tadika. Dukung dan peluklah dia serta nyatakan di telinganya, papa/mama sangat sayangkannya. Bermain-main dengannya lebih kurang setengah jam, barulah puan minta diri untuk ke dapur dsb. Insya Allah anak akan lebih mendengar kata kerana perhatian yang diharapkannya telah diperolehi.

3. Ajarkan anak dengan perkataan “tunggu sebentar boleh” sekiranya anak perlukan sesuatu dan tuan/puan tidak dapat berikannya kerana sedang sibuk memasak dsb. Dan layanilah dia sebaik sahaja berkesempatan.
Jangan buat tak tahu sahaja atau bersikap acuh tidak acuh kerana sebenarnya tuan/puan sedang mengajar anak agar tidak menghiraukan tuan/puan sekiranya tuan/puan pula yang memanggilnya.
The right way to make her listen to you is by listening to her first. Kita tidak boleh expect anak patuh setiap arahan kita kerana Allah tidak menjadikan ia berlaku demikian. Ingatlah anak belajar dengan meniru setiap perbuatan kita. Buktinya boleh dilihat apabila dia melayani adiknya pula.

4. Cuba fahami personaliti anak. Setiap anak dikurniakan oleh Allah dengan personalitinya yang tersendiri. Anak yang suka menjerit walaupun tidak mempunyai apa-apa sebab boleh dikategorikan sebagai personality Sanguine. Anak ini memang sangat sukakan perhatian. Oleh itu jika anak ini menjerit, berilah perhatian kepadanya seperti memandang ke arahnya, bertepuk tangan sekiranya dia menyanyi dengan kuat dsb.
Walau bagaimanapun, tuan/puan boleh mengajarkan kepadanya bahawa perbuatan suka menjerit adalah tidak bagus kerana boleh mengganggu adik kecil yang sedang tidur.Sekiranya anak suka menjerit, tuan/puan boleh suruh dia mengadap dinding yang kosong dan menjerit di situ berulangkali sehingga dia letih.

Insya Allah dia akan kurang suka kepada menjerit kerana mendapati aktiviti tersebut memenatkan. Mungkin dia akan berhenti menjerit atau membuat perangai beberapa hari. Sekiranya dia mengulanginya semula, puan suruh dia lakukan perkara yang sama sehinggalah dia berhenti lama kelamaan.

Berikan dia hadiah (gula-gula dsb) jika tuan/puan dapati dia tidak menjerit atau semakin kurang menjerit dalam satu hari sebagai positive reinforcement. Katakan padanya, papa/mama beri hadiah coklat kerana kakak tidak menjerit hari ini. Dengan ini anak akan faham bahawa papa/mama tidak menyukai perbuatan tersebut.

5. Sentiasa ingatkan diri tuan/puan dengan sifat positif anak. Keletah dan karenah anak yang menghiburkan. Tumpukan perhatian tuan/puan terhadap kelebihan tersebut, jangan ingati kekurangan anak dan doakan setiap kali selesai sembahyang agar Allah memudahkan tuan/puan mengubah sifat negatifnya.

Bayangkan anak dengan semua sifat-sifat positif yang tuan/puan inginkan setiap kali tuan/puan berinteraksi dengan anak. Boleh juga tuan/puan berbuat demikian setengah jam setelah anak sudah masuk tidur dan nyenyak tidurnya. Usapkan dengan lembut di ubun-ubun kepalanya, cium dan bacakan selawat serta sebutkan harapan tuan/puan kepadanya.

Misalnya ‘papa/mama sayang kakak, papa/mama mahu kakak tidak menjerit lagi’. Sebutkan perkara spesifik yang tuan/puan mahukan. Jangan hanya menyebut ‘papa/mama harap kakak berubah’ atau menyebut dengan nada negatif seperti ‘mpapa/ama tak suka kakak menjerit’. Teknik ini dipanggil imagery atau visualization dan didapati sangat berkesan jika dilakukan berulangkali. Tuan/Puan juga boleh membacakan surah AlFatihah, Ayat Kursi dan 3 Kul kepada anak setiap kali mereka masuk tidur untuk memelihara dari gangguan syaitan. Tuan/Puan, mendidik anak tidak mudah apatah lagi di zaman globalisasi yang serba mencabar.

Semoga tuan/puan lebih bersabar, jangan ignore anak dan cubalah memahaminya. Fahami dunia anak yang tiada masalah, penuh keseronokan dan penerokaan. Bayangkan perasaan anak apabila dimarahi sedangkan apa yang cuba dibuatnya hanyalah meneroka alam sekeliling.

Anak-anak hidup dalam dunia yang tiada peraturan. Ibubapalah yang membuat peraturan, disiplin dan juga galakan kepada anak. Belilah buku-buku tentang panduan mendidik anak, mengenali personaliti anak dan cara-cara menghadapinya.

Sekian, semoga Allah mengurniakan rahmat dan kebijaksanaan kepada tuan/puan. Jangan berputus asa dengan anak kerana ia akan membuatkan anak berputus asa terhadap kita sebagai ibubapanya.

Mereka - cerminan saya!


07/05/2013

Padi House, Putrajaya.

Di office, Intan adalah mangsa yang selalu kena kirim beli makanan untuk kami yang malas nak keluar waktu lunch. Si Aza & Tirex tak nak keluar acceptable la sebab mak buyong memang tak larat nak berjalan, saya pulak masa lunch la nak sleeping beauty pun =) So, tengahari je, Intan akan terima whatapps ni dari kami-kami "Intan dating kat mana tengahari ni?" dan Intan akan update lokasi dia kat mana. Heeee. Best, kan si Intan ni.

So, pernah sekali Intan cakap "Intan makan kat Padi. Nak kirim apa?" Masa tu, saya memang blur. Padi? Setahu saya cuma ada di Cyberjaya, rupanya Padi House ada di Putrajaya. So, saya sekadar minta Intan belikan "apa-apa yang best".

So, Intan belikan saya ini.

Sumber : SINI

Ini adalah Seafood Fried Rice.
Kalau anda pergi ke Padi House, Putrajaya -- sila order ini.
Sedapnya buat saya bermimpi nak makan lagi.
Cuma RM9.90 sahaja.
;)

So, saya ajak la Encik Bubu datang dinner sini. Dah nama datang dinner bererti family time. Saya bawa juga Lope dan Obiya. Sebagai ibu kepada anak kelainan upaya (OKU), pemilihan restoran yang memiliki akses selesa untuk membawa Lope adalah kriteria utama. Padi House Putrajaya memang selesa untuk bawa Lope. Selain akses yang mudah, restoran juga selesa. Nyaman dan luas. Almaklumlah, bila berjalan dengan Lope, kena cari space nak parking stroller lagi, kan. Padi House, Putrajaya adalah restoran yang mesra OKU.

  
Ini order kami pada hari berkenaan:

 Mashed Potato

Nanchos with cheese

*lupa menu apa ni - rasanya Tomato Rice kot*

Semuanya sedap. Encik Bubu yang pertama kali datang siap cakap "boleh datang lagi". Tengah kami syok-syok makan, si Lope baiiik je landing kat kerusi. Ini yang saya suka dengan Padi House -- sebab anak-anak saya selesa. Lope siap tido lagi. Kononnya order mashed potato untuk dia, dia marah-marah tak nak makan. Dia pilih nak tido.


Bila dah semua dah kenyang, baru saya minta dia hantarkan dessert.

Pavlova!
Memang melompat Obiya tengokbrother tu antar ke meja kami :p

Keseluruhannya:

- Saya puji keselesaan outlet ni. Selesa, luas & nyaman. Akses untuk OKU juga bagus.

- Harga pun berpatutan, makanan pun sedap.

- Servis bagus. Tak lambat sangat. Bila lambat pun, waiter gheti nak cakap "sorry" dan murah dengan senyuman.

- Masalah sikit sebab parking -- kena parking kat bahu jalan je. Kalau kena saman, tanggung sendiri. Saya datang malam, so takde la plak orang saman :p

In case siapa nak try, ini alamatnya:

Padi House Putrajaya
Galeria PjH
Jalan P4W
Persiaran Perdana
Presint 4
62100 Putrajaya

Waktu operasi : 11.00 pagi -  1.00 pagi

Facebook SINI.

Klik sini untuk tabung pendidikan Lope & Obiya- terima kasih!
S4 - The companion!

02/05/2013

"Atih" dan "Akit" - 2 perkataan yang saya tak suka bila Lope sebut :(

Perkara paling saya tak suka - bila Lope sakit. Bukan nak kata saya ok bila Obiya sakit, tidak. Bila Lope sakit, saya sedih bila dia tak mampu nak zahirkan kepada saya di mana sakitnya. Kesian, kan? Saya pulang dari pejabat petang Selasa, Cik cakap Lope dan Obiya badannya dedar. Saya sentuh Lope -- panas suam-suam kuku. Saya ambil bacaan suhu badan Obiya. Dua-duanya bacaan suhu badan di boarder line -- 37.5.

Saya sebenarnya dah perhatikan dah 2 hari Lope ni lain dari hari yang lain. Kurang aktif dari segi pergerakan, respon dan selera makannya. Mulut pun jarang-jarang sahaja keluarkan suara. Saya memang bimbang dan kini, dia demam. Bila anak-anak demam, letih macam mana pun badan saya, mata saya sukar nak dilelapkan. Saya bimbang terutamanya Lope. Kesiannya pandang si anak yang terbaring lesu sambil menghisap ibu jarinya dalam keadaan lesu.

Saya memang tak tahu apa yang Lope rasai. Saya cuma mampu menggosok-gosok lembut di belakang badannya, betisnya dan lengannya. Sesekali, apabila saya mengurut lembut ubun-ubunnya, matanya terpejam seperti kelegaan. Mungkinkah Lope sakit dan berat kepala sebenarnya? Kesian Lope, tak mampu nak cakap kat mana sakitnya. Sudahnya, di malam orang lain sedang lena tidur nak sambut cuti hari buruh, saya bersengka mata menemani Lope.


Jam 4 pagi, Lope terjaga. Saya ajak dia minum susu. Alhamdulillah, dia mahu. Kemudian, dia tampak sedikit ceria. Mulutnya terkumat kamit menyebut "atih" (Letih) dan "akit" (sakit). Mana tak runtun hati ibu dengar. Saya belai rambutnya, saya gosok-gosok badannya. Mungkin Lope rasa lenguh-lenguh seluruh anggota badannya. Saya cium pipi Lope. Terasa suam. Matanya buntang memandang saya yang memeluk dan menciumnya. Sungguh, saya rindu nak mendengar suaranya memanggil saya Mama. Lope tak menegah seperti selalunya. Lumrah anak autis, tidak suka dengan sentuhan. Namun, dia membiarkan saya memeluknya sehingga dia terlena.

Apabila Lope terlena, baru saya rasa lega, Tidurlah Lope. Mama tak sanggup nak dengar berulang kali Lope sebut "atih" dan "akit". Tiap kali Lope sebut, Mama rasa kesian sangat sebab tak ada apa yang Mama mampu buat untuk Lope. Sehingga semalam pun, Lope masih sama. Petang semalam, selepas saya paksa Lope minum air zamzam yang Tok Lope bawa balik khas untuk cucu sepupu dia ni, barulah Lope nampak sihat sikit. Makan malamnya habis semangkuk porridge namun dengan sedikit pujukan dan paksaan.

Alhamdulillah. Pagi ini, Lope dah kembali kepada keadaan asalnya. Semasa saya suapkan susu pagi tadi, saya sengaja menyanyikan rangkap lagu Faizal Tahir "Gemuruh jiwa.." dia dah mampu tersenyum dan mahu ketawa. Kalau tak, jangan haraplah nak senyum. Kalau Lope dah mampu senyum dan ketawa, bererti dia dah kembali okey. Syukur sangat.


Obiya pun demam juga tapi tak ada apa yang perlu dirunsingkan kerana dia tetap aktif dari segi mulut becoknya, selera makannya dan aktifnya dia dok sepah-sepah rumah dengan segenap ruang rumah ditabur dengan toysnya.

Alhamdulillah -- anak-anak Mama dah kembali on track. Terima kasih di atas iringan doa dan keprihatinan untuk Lope. Sesungguhnya Lope memang seseorang yang istimewa di hati saya dan berjaya mencuri perhatian dari kawan-kawan Mama di sekeliling.

Tabung pendidikan Lope & Phia - klik here & thank you!