Followers

disclaimer

Read at your own risk.

If you like what you read, keep on reading and do drop by again. If anything offends you, just let it be and you may leave any time you wish.

30/04/2013

Luka itu sembuh.... di Langkawi!

Minggu lepas kena out station ke Langkawi - Jumaat sampai Ahad. 3 hari je pun, tapi rindunya kat Lope & Obiya. Rasanya inilah kali pertama pergi outstation tak bawak mereka berdua. Tidur malam paling sensara sebab saya teringin nak kiss pipi Lope & nak peluk Obiya yang mantops tu. Rindu sungguh. Sepanjang ke Langkawi, letih ya amat. Langkawi lebih panas berbanding Putrajaya. Sebelum ke Langkawi, memang dah seminggu jari saya luka -- luka sebab allergic sabun.

Mula-mula, dia jadi macam ni.


3 hari selepas tu, jadi makin teruk. Jadi macam ni pulak..


Ya Allah. Sakit yang amat. Kulit tangan memang cap ayam sungguh. Bila banyak-banyak sangat basuh & cuci pinggan, inilah jadinya. Semenjak sakit jari ni, terima kasih banyak-banyak untuk Encik Bubu yang sama-sama tolong buat house chores. Tapi, apa yang magicnya (dengan izin Allah) sebaik sahaja landed di Langkawi pukul 12 tengahari, 4 jam kemudian, jari saya dah jadi macam ni.




Rasanya udara di Langkawi mampu menyembuhkan luka-luka kecil kat jari ni, waallahuaklam *sambil kasi hint kat Encik Bubu kami kena datang untuk bawa Lope & Obiya* Saje je nak tempek kat sini my new addiction :


 
OK. In sha Allah, dalam tahun ni akan datang lagi ke Langkawi. Kali ni, nak bawa Lope & Obioya pergi island hoping pulak.

Till then, take care. Bye!

23/04/2013

Happy (belated) 6th birthday, Lope!

Siaran tertunda. 

Happy (belated) 6th Birthday, Lope!

Sepatutnya entry ni dah upload 2 minggu lepas tapi mana silapnya, saya tak sempat nak upload. Jadi, hari ini baru sempat. Oh yes, anak teruna saya dah 6 tahun u'olls. Sememangnya, saya tak pernah buat birthday party untuk anak-anak. Birthday party yang ada clown, ada goodie bag, ada belon etc tu. Tak pernah. Alasannya, sebab saya pernah berjanji pada diri sendiri, the first birthday party untuk anak-anak akan disambut selepas Lope boleh berjalan. Kiranya, buat kesyukuran terus.

Setakat ni, sudah 6 tahun tapi misi itu masih belum tercapai. Tapi, semenjak Obiya pandai nyanyi lagu "Happy Birthday To You" ni, saya rasa macam kesian pulak kat dia. Asyik dia attend birthday orang aje, birthday dia tak ada. Pastu, siap cakap "nanti beday Ya, Mama li (beli) kek Dora"

-_______-"

Kesian, kan? Sebab tu masa birthday Obiya, saya bawak dia pegi TGIF ajo. Pegi TGIF sebab crew dia boleh nyanyi "Happy Birthday To Sophia" dan dia boleh tiup lilin. Bagi saya, benda tu takde pape, tapi bagi Obiya, sampai hari ni dia cakap. Kalau nak baca pasal entry birthday Obiya, klik SINI.

Ok.  Habis melalut pasal birthday Obiya. Entri ni pasal birthday Lope. Tak buat birthday party bagai pun. Kebetulan, birthday Lope jatuh pada hari Jumaat 12 April 2013, so saya try beli voucher kat Streetdeals Birthday Package kat Morib Gold Coast. Birthday package ni harganya RM268 sahaja. So, tengahari Sabtu tu, kami bergerak ke sana. Encik Bubu pada mulanya agak malas nak layan sebab esoknya dia ada hal tapi sebab birthday anak, kami terpaksa pergi dengan 2 kereta berasingan. Saya bersama dengan the birthday boy, adik birthday boy & nenk birthday boy. Kami bergerak ke sini dengan panduan Pakcik Waze. 45 minit dari Putrajaya.

Kami sampai ngam-ngam pukul 3 petang. Seperti yang dijangka, mak aihhh. Beratur panjang nak check-in. Anak-anak dan Cik saya tinggalkan dalam kereta sebab tak tahu lagi bilik kat block mana. Saya dan Encik Bubu beratur. Masa beratur tu, baru sempat check komen kat Foursquare. Macam-macam komen ada. Part orang komen receptionist diaorang slow tu memang betullah. Dekat 1 jam kami beratur baru boleh check-in. Nak pitam berdiri rasanya. 

Lepas check-in, kami singgah bilik kami. Minta extra bed takde, tapi dia kasi tilam angin tu.


Ini sebenarnya daya tarikan nak datang sini.


Ini pula buat Obiya melompat tak nak duduk dalam bilik.

Ini pandangan dari veranda kami. Mahu tak melompat makcik kecik tu :p

So, selepas amik orang dan barang-barang, maka semua pengsan secara berjemaah sebab hari panas terik. Selepas asar, barulah Encik Bubu bawa Obiya turun mandi. Saya, Cik & birthday boy melepek kat bilik je. Alih-alih, tengok Cik dah berseronok kat sini sensorang.


Pastu, Cik ajak Lope join dia sekali. Saya pun hantarlah Lope. Si Lope ni, memang suka jacuzzi. Masa pegi hidroterapi pun dia suka, bezanya kali ni, tak ada terapis yang akan paksa dia bekerja.


 
Andak tahu saya datang ke mari pun katanya nak join. Kononnya nak walk-in, nak amik bilik kat sini. Dah nama pun weekend -- bilik semua full house. Kesian Andak, sebab rumah dia masa ni tak ada air. So, saya cakap apa susah. Kita crash je dalam 1 bilik. Weeee. The more the merrier.

Sepatutnya, malam tu Lope kena pegi dinner. Kat situlah diaorang bagi sijil, kek & hadiah kat si Lope. Tapi, sebab berendam dalam jacuzzi sejam, Lope tidur tak bangun-bangun. So, Cik pun sama. Orang berjacuzzi penat. Maka, kami bertiga je turun dinner. Umat manusia sungguh ramai. Saya memang tak capture pape pun gambar food.

 Sijil Penghargaan 

Hadiah - teddy bear yang nyanyi lagu birthday sambil ada lampu keluar Happy Birthday To You. Teddy bear je hadiahnya, model tu tukang sibuk nak main dengan hadiah Lope.

Cash voucher - sempena umur birthday boy. Dapatlah RM6 ;)

Ini gambar esoknya, nak potong kek. Lope wakilkan adik tolong potong.

 Tetamu undangan - Kak Yaya & Abang Am :)


 Lope memang saya tak suapkan kek sebab dia allergic pada telur. 

 Nyawa saya Xx

Lepas diaorang potong-potong kek, Encik Bubu bawa Obiya mandi lagi. Kali ni Ayah Andak & Wan Andak pun join sama. Saya malas nak turun. Sakit lutut. Diaorang naik dari pool, rupanya geng-geng cucu join Cik sekali lagi ber-jacuzzi.


Lepas check-out, semua mengantuk & lapar. So, Ayah Andak belanja lunch. Saya suka gambar kat bawah ni sebab Lope nampak so mature. Sekarang ni, bila kat restoran je, Lope dah tak nak duduk dalam stroller. Kalau letakkan dalam kerusi makan, takpe. Nasib baik balancing dah okey tapi saya masih takut dia jatuh. Over protected sungguh.




Oh. Kalau ada yang berminat dengan birthday package kat Morib tu, korang boleh check kat Groupon sebelum 25 April 2013. Kalau orang tanya saya pendapat, dari segi servis memang slow. Food s0-s0. Water theme park agak pricey sebab theme park dia tak besar pun. Bilik saya puas hati. Kalau nak beli voucher, bolehlah. Kalau nak duduk harga asal, rasanya tak berbaloi. Mungkin kami akan datang lagi next time sebab senang nak main air.

Happy (belated) 6th birthday, sayang Mama - Lope!
Sayang kamu sampai syurga.

Xx.
 

10/04/2013

Puteri.Mariam.Sophia.

Puteri -- sebab anak perempuan kepada Megat.
Mariam -- sempena nama arwah opahnya.
Sophia -- bererti menawan.

Memang Sophia saya seorang yang menawan. Alhamdulillah, sudah 4 tahun anak perempuan saya ini. Orangnya chubby, hidung jambu, bermata bulat & berambut lurus. Dora The Explorer explained her best. Cousin dia panggil "the living Dora" :p

Sama tak macam orang kat baju dia? Hiks!

Saya jarang-jarang bercerita mengenai Sophia. Posting dalam entry ini, ada masanya saya tulis nama Sophia, ada masanya Phia & kebanyakkan masanya saya tulis as Obiya. Obiya ni nama yang Lope pernah sebut. Lope panggil adik dia. Bagi saya, Obiya ni satu nama yang istimewa, sebab tu saya lebih namakan Sophia as Obiya dalam puterism ni.
Rasanya macam tak adil kalau saya tak tulis pasal Obiya. Sesungguhnya, Obiya melengkapkan perasaan saya sebagai seorang ibu. Saya merasa pengalaman membesarkan anak tipikal. Alhamdulillah. Dulu, saya ingatkan, hanya saya sahaja yang over bila setiap perkara yang Obiya buat itu macam advanced di mata saya. Tapi, bila Jiey & Ina juga menulis perkara yang sama di blog diaorang mengenai anak kedua dan rasa takjub mereka dengan perkembangan anak tipikal, saya yakin -- naluri ibu memang macam ni :)

Obiya membesar bagai johan. Sekarang ni dah 21kg. Memang kena lakukan sesuatu untuk Obiya kalau tak dia akan ended menjadi kanak-kanak obes (at least, Mama obes masa dah tua) :p Ok, kita kena work out dua-dua sekali. Mama dan anak. Hiks. Dari masalah berkomunikasi, Obiya memang ada banyak vocab tapi sebab nak cepat dan malas sebut dengan betul, dia bercakap dengan pelat. Sebenarnya, dalam rumah ni tak ada sesiapa pun yang bercakap pelat dengan dia. Tapi, bila dia nak dapatkan sesuatu e.g chocolate pandai pulak dia sebut betul-betul.


Obiya ni memang anak abah. Seketul-ketul dia ni menyerupai Abah. Muka takyah cerita la, sejak keluar perut lagi memang muka Abah. Pitch suara nyaring pun sama macam Abah. Lekas meradang dan membebel masa marah pun sama macam Abah. Tapi, dia selalu declare yang dia ni #teamMama :p Apa-apa memang Obiya akan sokong Mama habis-habis. Sampai nak tidur malam pun, kalau Mama takde kat sebelah tak boleh tidur.

Gedik much, kan?

Dialah anak mama yang gedik, yang manja, yang garang, yang becok dan yang paling cantik mama pernah nampak (my product!) hehehe. Membesar jadi anak yang menyenangkan hati Abah & Mama, jadi adik yang protective menjaga Lope, jadi anak yang ringan tulang macam sekarang. Mama doakan Obiya dijauhkan dari segala kecelakaan, kesakitan, hasad dengki dari orang-orang sekeliling. Dimudahkan segala perjalanan hidup didunia dan diakhirat serta dilimpahkan rezeki.

Amin.
Mama sayang Phia Mama :)


09/04/2013

Sentuhan listrikmu

Semalam, selepas saya post entry Demam. Demam. Demam. saya telefon Cik. Telefon tu sebab nak tanya Cik nak dinner apa malam ni. "Lope ni hari ni tak nak makan, minum susu pun sikit je. Badan pun panas sikit" Aduh. Terkejut bukan kepalang saya. Terus saya minta Cik hulurkan (letakkan telefon) ke telinga Lope. Saya mahu bercakap dengannya. Agak-agak telefon dah letak kat telinga Lope, saya pun bercakap.

"Anak Mama, kenapa tak makan? Penat Mama masak untuk Lope. Lope kena makan, baru Lope ada energy. Lope kena minum, baru Lope tak dehydrate. Kalau Lope tak de energy, Lope dehydrate, nanti Lope demam lagi. Kesian anak Mama sakit. Mama tak nak anak Mama sakit"

Saya terdiam. Memang seringnya saya bercakap seorang bila melibatkan komunikasi dengan Lope. Tapi, kali ini, saya mendengar Lope menyebut sepatah perkataan. "Akan". Bila saya tanya sekali lagi, "Apa Lope cakap?" Dia ulang sekali lagi, "Akan".

Saya tersenyum.

Akan = pelat untuk Makan
Akan = akan melakukan (perbuatan)

Kemudian, saya letak telefon. Masa tu baru 5.30 petang. So, balik la on the dot semalam sebab boss tak ada di pejabat. Berdua dengan Intan je pun :) Sebelum balik singgah Alamanda dulu, beli barang-barang makan. Bila sampai rumah, perkara pertama yang Cik cakap, selepas cakap telefon dengan Mama, Cik try suap makan, terus makan sampai habis. Cik bagi minum pun, minum dengan habis.

Alhamdulillah. 

Kiranya, perkataan yang Lope sebut tadi "akan" tu memang makan (kot). Terus saya big hug Lope. Muka dia bukan main senyum manis. Senyum yang sama setiap kali menyambut saya yang baru pulang dari pejabat. Gelak tawanya mengiringi setiap kali saya menyanyikan namanya. Ok, saya memang suka menyanyi dengan Lope, sebab itu salah satunya cara nak tarik perhatian dia. Memang dia suka melodi. Suka muzik. Suka bunyi yang beralun.

Satu saya perhatikan, bila suara saya yang memberi arahan/pesanan -- in sha Allah, selalunya Lope akan ikut. Perkara yang sama terjadi, setiap kali ke sesi terapi (physiotherapy, occupational therapy, speech therapy & hidrotherapy) Lope hanya akan mengikut arahan (walaupun dalam tangis sepanjang sesi) bila saya ada & memberi arahan/pesanan. Huh. Terer okey suara Mama *kembang-hidung*
Sempena Minggu Kesedaran Autisma Sedunia.

Kenali individu autisma dan karektar-karektarnya. Terima kasih kerana prihatin dan menerima Lope saya peluang seperti kanak-kanak lain. Penerimaan masyarkat sekeliling akan memberi peluang untuk L...ope hidup seperti orang lain.

Kenali kelainan yang ada pada Lope ;)

Next time bila berjumpa, mungkin korang akan faham kenapa Lope selalu flapping tangan dia... sebab dia kanak-kanak autis.


08/04/2013

Demam. Demam. Demam.

Hari ni baru boleh tarik nafas lega sikit. Baru sempat nak jenguk kat sini. Minggu lepas, Lope demam dari hari Rabu sampai semalam baru saya berani cakap dia ok. Demam on & off. Rengeknya, masya Allah. Extra manja sangat. Anak demam, si mamanya buat tebal muka je SMS kat Boss cakap kena EL. Sumpah! Malu weh. Asyik ada aje masalah kat rumah yang drag kena EL. Datang lewat tu tak payah cakap lah.

Lope start demam hari rabu. Badannya dedar. Panas-panas 37.5 -- boarder line nak demam. Nak berjaga-jaga, terus saya bawa ke klinik. Doktor cakap dia demam. Ada batuk sikit. Ada wheezing sikit. Cuaca sangat panas dan kering akhir-akhir ini. Sangat tidak sihat untuk budak yang ada masalah pernafasan macam Lope.  Jadinya, setiap hari Lope kena ambil neb. Cuaca tengahari yang melampau sebab ruang Lope yang tak ada aircond memudaratkan keadaannya (hint kat Encik Bubu) :p

Keadaan jadi lebih teruk bila malam jumaat tu Lope start cirit-birit. Mulalah dia dehydrate. Tak nak minum. Tak nak makan. Merengek. Hampir setiap 2 minit merengek minta Mama gosok/belai ubun-ubunnya. Bila saya berhenti, merengek lagi. Mungkin Lope tak sedap badan, rasa panas. Mungkin juga, sakit kepala tapi tak pandai nak cakap. Sungguh kesian bila Lope sakit. Hanya menangis sahaja yang dia mampu buat.

Petang Jumaat tu jugak, Wan Chor hantarkan ubat supplement dari Dr. Azimuth. Ok, saya lupa apa namanya :p Katanya, titik setitk bawah lidah. Lope yang masa tu panasnya dah 40 memang susah la nak suap apa-apa. Saya suspect, ada ulser kat mulut Lope. Nampak panasnya tak turun-turun. Saya terpaksa masukkan bullet. Barulah panasnya turun. Barulah ktif sikit. Barulah tak merengek.

Makan cuma 20 suapan sahaja. Kemudian, menolak. Saya pujuk & paksa minum air zamzam. Paling banyak Lope minum 90ml air zamzam sahaja. Tak apalah, daripada tak nak minum langsung. 

Taken on Friday. Lesu.

Alhamdulillah. Hari Sabtu tu, panas Lope menurun. Selera makan pun bertambah. Susu pun berganda mahu diminum, tapi masih tak sama dengan hari-hari biasa. Saya paling takut bila Lope demam, dehydrate lepas tu kena warded. Tinggal kat wad 8 hari sebab demam panas dulu dah buat saya rasa serik. Tak sanggup rasanya tengok sesuka hati orang-orang cucuk badan Lope sana sini. Anak menangis sakit, Mama dia cuma boleh tengok je.

Hari ni, Lope dah sepenuhnya kembali kepada keadaan normal. Alhamdulillah. Syukur. Hari ni, saya tinggalkan Lope dalam jagaan Cik. Nasib baik Cik sudi jaga Lope. Memandangkan sekolah untuk Lope juga memerlukan bibik, maka saya dalam proses nak tunggu Bibik sampai. Harapnya cepat-cepatlah sampai. Saya rasa bergunung rasa salah menyusahkan Cik menjaga Lope.

Terima kasih atas doa untuk Lope. 
Anak teruna saya dah kembali sihat.

:)