Followers

disclaimer

Read at your own risk.

If you like what you read, keep on reading and do drop by again. If anything offends you, just let it be and you may leave any time you wish.

17/10/2013

Musim makan daging. Burppp!


Cor WA gambar ni semalam.

Sekarang ni kan musim daging yang fresh-fresh dapat dari orang korban. Macam-macam orang masak daging tu, sup, goreng, bakar. Bukan aje daging, kaki, gear box, tulang, ekor semua sekali orang pulun. Itu tak masuk lagi jadi makanan exotic lidah, ekor, kulit bagai.
 
 Ini pulak Ateef Aizat yang WA. Aqeel Adeeb dengan sup gear box. Haishhhh! Korang memang awesome la bab bakar line orang tak balik raya! Ini main kasar ni. >.<

Orang tak balik raya haji memang macam nilah. Tengok aje gambar-gambar orang pesta melapah lembu, makan-makan daging, kenduri daging etc. Orang kelantan memang havoc raya hajinya. Saya ni meleleh je lah tengok Cik, Cor dan Nyoh dok share gambar-gambar daging. Haishhhh. Menci! 

So, bagi saya daging goreng, sup tulang/ekor semua tu terlalu mainstream untuk raya haji. Apa kata korang try buat meatballs? I did last night for dinner :) Kejap je pun. Tak sampai sejam, semua dah ready untuk makan.

Homemade-Grilled-Meatballs with Fries & Arabian-Salad

Bahan untuk Meatballs.
1 kg daging - dibersihkan, dibuang semua lemak-lemak. (kalau takde guna daging cincang)
2 biji telur - diambil kuning telur sahaja.
3 ulas bawang putih - ditumbuk lumat.
1/2 sudu kecil lada hitam - ditumbuk kasar.
1 sudu kecil italian herbs.
1 sudu kecil serbuk jintan manis.
1 sudu kecil serbuk lada sulah.
1 sudu kecil serbuk ketumbar.
Garam.

Cara Membuatnya
- Daging yang telah dibersih dimasukkan ke dalam food processor.
- Gaul sebati dengan telur kuning dan kesemua bahan-bahan di atas.
- Bentukkan daging tadi bulat-bulat (saya buat panjang-panjang sebab nak senang masak)
- Panaskan magic pan, susun aje daging-daging tadi sehingga masak.

Buruk benor rupanya. Orang amatur masak memang macam ni.

Bahan untuk Fries.
3 biji kentang - dibersih dan dibuang kulitnya.
Garam

Cara Membuatnya
- Potong ubi kentang mengikut size yang korang suka
- Rendam seketika didalam air yang bercampur garam
- Goreng sehingga masak.

Bahan untuk Arabian-Salad
- Daun salad (ikut suka berapa banyak)
- Tomato
- Timun
- Lemon
- 2 sudu besar minyak zaitun

Cara membuatnya
- Potong nipis daun salad
- Potong dadu tomato dan timun.
- Perah sedikit lemon.
- Gaulkan 2 sudu minyak zaitun.

Hasilnya - ready to eat!
Easy-peasy-lemon-squeezy, kan? ;)

Homemade-Grilled-Meatballs with Fries & Arabian-Salad

Saya pilih nak makan dengan sos cili thai + mayo. 
Encik Bubu makan dengan yellow mustard + mayo.
FIL saya makan dengan black pepper sauce.
Ikut kesesuaian tekak korang.

Selamat mencuba!

1 comment:

Rose Azadir said...

Salam…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com . Saya follow sis n kalau sudi follow la saya balik yer…