Followers

disclaimer

Read at your own risk.

If you like what you read, keep on reading and do drop by again. If anything offends you, just let it be and you may leave any time you wish.

10/10/2013

Kejutan yang membahagiakan.

I am the happiest mother in the universe!

Drama sangat, kan? Semuanya sebab Lope. Semenjak dua menjak ini. memang saya perhatikan banyak perkembangan Lope. Melalui pengamatan saya, sekiranya saya komited ikut jadual bawa Lope ke Pusat Kesihatan Stimulaterapi (Klang) maka, Lope akan berterusan memberikan signal positif walaupun sedikit dari segi emosi, pergerakan fizikal, mengatur langkah dan pertuturan.

Terbaru, dengan penuh rasa bersyukur dan gembiranya hati seorang ibu, Lope menunjukkan pelbagai bentuk emosi. Jangan terkejut jika tiada lagi Lope yang dahulu, yang diam dan orang kata baiknya budak ni duduk diam-diam aje. Kalau dahulu, Lope cuma menunjukkan 2 emosi sahaja - OK dan marah (menangis, tantrum). Lope sekarang ni sudah pandai menunjukkan emosinya - marah, gembira, demanding, merengek dan "membuli" Mama. 

Emosi

Sekarang ni setiap kali saya pulang dari pejabat, saya akan dihidangkan dengan "rengekan" dari Lope. Saya pada mulanya pun hairan, asal saya melangkah masuk aje ke rumah, dia akan konon-kononnya menangis, merengek. Rengek itu akan diam bila saya datang kepadanya, peluk sikit, borak-borak sikit. Kata Bibik, terdengar sahaja kereta masuk kat porch kereta, seiring itulah rengeknya bermula. Nampak sangat sebab nak tarik perhatian Mama eh? Itu yang Mama cakap "membuli" Mama.

Begitu juga bila demanding moodnya datang. Kalau mahukan Mama yang mendodoikannya, perlulah Mama berada disebelahnya sehingga lelap matanya. Bila Sophia berebut, sudah pandai menarik rambut adik. Yeah! Fight for your right, kekdahnya. :p Nasib baik adik sangat memahami, adik setakat ni selalu mengalah. Kalau terjaga tengah malam, Mama tak ada, jam tu juga dia boleh menangis cranky sampai Mama pujuk balik. Selalunya, diantara jam 4.30 pagi - 5.30 pagi. Perfect timing kejut Mama solat subuh.

Satu lagi, sekarang ni untuk tidur tengahari, saya sediakan tilam kekabu dan bantal tidur kekabu untuknya. Memang tilam dan bantal ini akan Lope gunakan bila mahu tidur. Kadang-kadang, ada masanya saya pun tumpang guling-guling juga kat tilam Lope ni - tapi sekarang, kalau dia rasa nak tidur, dia akan datang himpit Mama. Sikit demi sikit sebenarnya dia menolak kita ke tepi. Last sekali, tinggallah dia elok je terbaring kat tilam dan kepala kat bantal tu.

Pergerakan fizikal

Gambar ini diambil oleh Along Min semalam jam 8.00 malam + semasa saya sedang sibuk-sibuk di dapur menyiapkan dinner.


Bila saya tengok gambar ini, saya memandangnya tanpa prejudis. Sama seperti saya melihat anak-anak tipikal yang lain. Berumur 6 tahun.

Budak lelaki = memanjat = nakal!

Boy will always be boy, kan? Sebelum ini, bila nak tengok TV, Lope akan duduk di atas kerusi ini. Semalam adalah kali pertama dia berdiri atas kerusi sambil tengok TV. Mak aihhh. Idea baru ni. Kalau sebelum ini, aktiviti memanjat ni kat kabinet TV sebab nak sentuh screen TV. Tak pun, kalau Abah/Mamanya berbaring kat dia, dia akan panjat dan minta kita beri sedikit support untuk dia berpegang, dan kemudian dia berdiri.

Mengatur langkah
 
Bermula minggu lepas, saya mengajak Lope untuk mengatur langkah, bertatih untuk berjalan. Saya menghulurkan tangan kanan dan dia gapai berpaut. Dari dalam posisi duduk, dia bangkit berdiri. Tangan saya tidak terasa terbebannya bererti Lope sendiri mengawal beratnya semasa berdiri.

Kemudian, saya paut tangan saya dibawah ketiaknya disebelah kanan sahaja. Lope mengimbangi sendiri badannya. Saya sedikit membongkok tapi tidak terbeban dengan berat badannya. Saya memberi arahan "left, right, left" dan seterusnya. Lope menggerakkan kakinya. Seiring dgn arahan saya. Bila saya berhenti menyebut, dia juga berhenti melangkah.

Saya yakin, Lope sudah bersedia untuk berjalan. Neuro specialist - Dr. Khoo pun berpendapat begitu. Stimulatherapist - Kak Ija juga bersependapat. Mungkin masalah balancing dan keyakinan diri sahaja yang menjadi faktor penghalang untuk Lope. 


Pertuturan

Status saya pagi tadi di FB. 
 


 

Memang saya sampai lewat ke office. Sampai detik saya tulis entry ni, saya masih lagi di awan-awangan. Saya tak pasti sama ada orang lain faham ke tak macam mana "the feeling" bila Lope tunjukkan sedikit perkembangan pun, saya akan ada rasa ni. Rasa puas hati. Rasa best. Rasa macam berbaloi. Mungkin saya seorang sahaja yang tahu rasanya.

For sure, masih terlalu banyak saya perlu buat untuk Lope terutamanya mengenai masalah sensorinya dan suprisingly, bila saya gunakan sensory brush ini padanya, Lope tidak mengelak, tidak seperti jika saya menggosokkan tangan/kaki/lengan/badan dengan kapas. Oh, kalau ada sesiapa nak dapatkan sensory brush ni boleh tengok-tengok kat Moms & Tots Shoppe di FB. Rawatan stimulaterapi perlu diteruskan kerana bagi Lope, ianya sesuai dan serasi serta ianya holistik.


Terima kasih di atas doa, ucapan yang membakar semangat Lope dan saya untuk terus-terus berterapi, istiqamah dan bersabar. Kata-kata itu adalah doa, saya sangat hargai setiap komen di status FB saya dan di page puterism - terima kasih. Hanya Allah yang dapat membalasnya.

:')

5 comments:

azrina mdlazim said...

tahniah put...good job for lope... sy yg rs xcited bl bc psl lope...dlm hati berkata...masyaALLAH..bl aqil akan begini???? in sha ALLAH..ALLAH Maha Mengetahui...

deelira@deeliraz said...

alhamdulillah.. tumpang gembira

azra amira said...

salam..

Tahniah abang lope.. tahniah mama lope & seisi keluarga lope.. bila baca status pasal lope dah boleh balas sapaan mama, saya sendiri rasa nak nangis gumbira! Alhamdulillah.. Good Job Abang Long Lope!!! :)

hazlina azmi said...

Insya allah pasti ada manis...semoga Lope jadi anak yg baik....blogwalking,jemputla ke blog saya bertukar2 link dan follow each others..:)
http://superstorevitaminhebat.blogspot.com/

Zach's Momma said...

awww.. good job lope and mama! Alhamdulillah banyak perkembangan lope :)

tak sabar nak tunggu Z cakap 'babai mama' jugak..