Followers

disclaimer

Read at your own risk.

If you like what you read, keep on reading and do drop by again. If anything offends you, just let it be and you may leave any time you wish.

18/07/2013

Mari mengambil gambar passport bersama Lope.

Ini bukan satu kerja yang mudah untuk Lope.

Phew ~*

Mana ada istilah Lope duduk diam, pandang kamera sambil senyum.
Tak ada.

Apa yang ada.
Lope mengibarkan tangan kanan dan kirinya berulang kali.
Lope tunduk memandang ke bawah.
Lope gigit jari.
Ada kalanya, Lope tergelak dengar Mama nyanyi nak mengagah dia.

Phew ~*

Sempat saya explain kat adik yang nak ambil gambar Lope tu. Nasib baik dia sabar jugak. Siap tolong sama-sama menyanyi lagi. Oh, thank you dik ye.


Mama tengah dok nyanyi, si bibik pulak ditugaskan pegang tangan Lope. Tapi, kaedah ni tak menjadi sebab Lope syok pulak nak berborak dengan Bibik. Saya dah tak malu dah, menyanyi je. Terbahak-bahak si anak gelak dengar suara Mama yang memang ke laut. Lepas tu, saya cakap kat adik tu "standby je camera. shoot je sebanyak mana. selalunya akak buat macam tu."

Lepas tu, dalam banyak-banyak tu adalah satu yang saya rasa - wow! Sementara menunggu kedai print gambar, saya dudukkan Lope di kerusi ni. Ini macam-macam gaya dia duk melangut di kerusi tu. 

Mula-mula duduk, Lope tengah cari keseimbangan badan sebab kerusi ni kecik. Sengaja saya letak, bukan dia tak boleh pun duduk sendiri.


Lepas tu, bila dah yakin dia boleh seimbangkan badan, kita angkat tangan dan garu-garu telinga. Ewah. Angkat tangan kanan. Tak jatuh pun.


Lepas tu, Lope termenung kejap. Mungkin juga tengah cari akal apa nak dibuat selepas ini. Well, memang betul jangkaan Mamanya.


Kita bersilang panggung sambil buka stokin! Oh, anak.


Lepas kena tegur dengan Mama, Lope kasi muka ni. Ok. Mama is melting tengok muka anak Mama.


Dalam 10 minit menunggu, gambar Lope dah ready. 
Bila mula-mula saya tengok, saya cakap "wow!"

Masya Allah - segala pujian bagi Allah.

A perfect picture.
Tak ada jari yang hinggap di bibirnya.
Tak ada renungan mata yang "lain" darinya.

He is just perfect in this picture.
I'll make sure, gambar ini akan digantung di wall of fame di rumah kami.

Okey. Ayuh, buat passport. Lope buat passport dapat free je. Weeeee.

4 comments:

deelira@deeliraz said...

handsome boy ;)

Zach's Momma said...

hensemnyaa kamu lope.. :)

Z pun nak kena renew gambar passport, plan nak ambik sendiri jer sebab kompem melalak kalau ambik kat kedai.. x sure la diorang terima ke tak nanti..

azra amira said...

ensemnya anak bujang ni.. :)

ICAZIESYIRA said...

It has been a while since my last visit to your blog. And my menantu macam nak pegi visit other country. I guess :)