Followers

disclaimer

Read at your own risk.

If you like what you read, keep on reading and do drop by again. If anything offends you, just let it be and you may leave any time you wish.

20/03/2013

Screen Samsung Note retak adalah masalah biasa pengguna Samsung.

Tajuk entri memang propa! Tapi, tengoklah ni..


Tiap kali tengok gambar ni, rasa ada semacam rasa menusuk dalam hati. Rasa halus je. Rasa macam.. "Haishhhhhhh Sophia!" Setiap kali. Setiap kali, ok. Inilah hasil kreatif anak perempuan saya. Kejadian berlaku malam Ahad lepas tapi saya tak ada hati nak update blog pasal ni. Tiap kali pandang Note ni, rasa macam.. "Haishhhhh Sophia!"

Kronologi kejadian ye. Mama tulis ni nak biar Sophia baca sek sok yang dia pernah cracked phone Mama sampai macam ni :p Sabtu malam Ahad tu, macam biasalah malam weekend, tidur lewat sikit. Jadi, selepas tidurkan Lope, saya cakap kat Obiya kena tidur, dia jawab "Ya nak tunggu Mama, Ya nak hug Mama" So, saya cakap, tunggu sekejap. Mama nak masuk toilet. 

10 minit saya dalam toilet, saat saya buka pintu toilet aje, saya tengok Obiya terkejut sambil pandang saya, terus berlari naik atas katil dan selimut seluruh badan termasuk mukanya. Aik, what happened? Selalunya, kalau buat macam tu dia buat salah. So, saya buat-buat tak tahu. Dia pun masih sama dalam keadaan tu. Tak bergerak pun, tapi nafasnya berbunyi kuat. Lemas kot :p So, saya tarik selimut Obiya.

Saya tanya je "kenapa ni Ya?"
Terus si anak jawab "Ya tak uat (buat). Phone Mama atuh (jatuh)."

Barulah saya mencari handphone saya. Si anak pun siap tunjuk lagi "tu Ma" katanya. Elok je Note saya menyembah lantai. Bila saya angkat je, screen macam tulah gayanya. Rasanya 2 minit saya speechless. Obiya dah suspen. Dia pandang je muka saya. Pastu, sebab lama sangat saya diam, dia tanya. "Mama uat (buat) apa?" Well, itu soalan biasa dia tanya. Rasa macam... "Haishh.. Sophia!"

Suprisingly, saya tak marah Obiya. Rasa macam, kalau marah pun, screen ni tetap cracked macam tu. Saya panggil Encik Bubu yang ada kat bawah. Bila dia tengok je, dia yang terlebih emo berbanding saya. Bila Encik Bubu tanya Obiya macam mana dia buat, Obiya cakap macam tadilah "Ya tak uat (buat). Phone Mama atuh (jatuh)."

Mama redha je lah. Banyak kali nak pujuk diri, saya ingatkan diri. Anak genius memang super-nakal. Memang banyak idea dia buat sebab banyak akal. So, sabar. sabar. sabar. Esoknya, bawalah Note ke Samsung Service Centre di Sunway Phyramid. Bila diaorang cakap screen cracked tak masuk dalam waranty sebab kecuaian sendiri & kos dia RM790!

Mak aihhh. Mahal giler.

So, bawa balik semula Note. RM790 is a big amount for me. Duit sebanyak tu dah ada allocation dia. RM790 ni agak-agak sebulan la Lope berhenti terapi. Pastu, screen aje RM790. Aduh. Mulalah rasa tak berbaloi sebab Note aje. Mulalah macam-macam fikir nak beli handphone barulah, nak pakai handphone 70 hinggit la. Mak gerams, ok.

So, hingga ke hari ni saya takde handphone. Dah 4 hari dah. Dah rasa macam, separuh jiwaku pergi. Hiks! Sekaang ni, saya pakai tab Obiya. Galaxy Tab yang first generation tu. Setakat korang nak FB/Email/WhatApps/Tweet/Instagram tu boleh lah.. tapi nak dengar suara ku yang jambu ni, tak dapek.

Ini carian kat LowYat.Forum -- I'm not alone!

So, tak tahu lagi sampai bila saya ni takde telephone. Dok intai-intai tabung Nuffnang, kena cari separuh lagi baru dapat rembat Note II. Lambatttt lagi tabung tu nak penuh :(


No comments: