Followers

disclaimer

Read at your own risk.

If you like what you read, keep on reading and do drop by again. If anything offends you, just let it be and you may leave any time you wish.

15/03/2013

Beef Bake Macaroni with Cheese & Basil

Dah 2-3 hari teringin nak makan macaroni bakar macam CC selalu buat masa hari raya. Nak tunggu raya lambattt lagi, jadi usha resepi dari Cik. Original resepi tu sangat cerewet. Banyakk potong-potong bawang bagai. Sebab saya malas, saya ubah sendiri :p

Beef Bake Macaroni with Cheese & Basil

1 paket daging cincang Ramly -- perap dgn bawang putih+jintan putih+blackpepper+garam
3 ulas bawang besar -- potong dadu
2 biji ubi kentang -- potong dadu
3 batang seleri -- potong dadu
10 pcs cendawan shitake -- potong dadu
1 ikat bayam merah -- dicarikkan
1/2 kg direbus hingga lembut -- toskan
5 biji telur
Tepung
Keju parmesan
Basil

Inti
- Goreng bawang besar hingga naik bau kemudian masukkan ubi kentang diikuti batang seleri,
- Bila dah nampak masak, campurkan cendawan.
- Kemudian masukkan daging cincang & seterusnya bayam merah.

- Gaul semua inti dengan macaroni yang telah direbus. Gaul hingga sebati.
- Pecahkan telur. Gaul. Masukkan 2 sudu tepung. Gaul.
- Masukkan dalam bekas bakar. Taburkan keju & basil.
- Bakar 15 minit.

Siap!

Ini gambar amik kat office. Kat rumah busy, tak sempat nak amik gambar :p

Tapi, tak sama dengan CC buat :(
CC, silalah datang ke Putrajaya & masakkan macaroni untuk adik nih.

Salam Jumaat & selamat berhujung minggu.
Xx.

No comments: