Followers

disclaimer

Read at your own risk.

If you like what you read, keep on reading and do drop by again. If anything offends you, just let it be and you may leave any time you wish.

19/02/2013

Cerita daun kuchai.

Dia akan tiba masanya, bila kita akan minta tolong encik suami untuk belikan barang-barang dapur yang kita tertinggal beli setelah berjam-jam kita spent time doing groceries. Dalam nada yang tak berapa redha, Encik Bubu tolong juga si isteri ni. Maka, dalam list barang yang tertinggal itu adalah daun kuchai. 

Selepas 30 minit, Encik Bubu pulang. 

Isterinya sangat happy sambil memeriksa semula barang yang dipesan. "Mana daun kuchai?" tanya saya. Encik Bubu cakap "cari betul-betul. Abang dah beli tadi.." maka, saya memang keluarkan semua dari plastik bag yang dibawa pulang. Geram dengan isterinya yang agak rabun, dia datang mengambilnya.

"Ini bukan kuchai ke?" mukanya serius tapi saya bantai gelak.
Gelak sebab Encik Bubu beli ni..


Yes korang. 
Ini serai.
:p

Ok. Ok. Tak baik gelakkan suami sendiri yang comel. Bila saya dah googlekan gambar kuchai, barulah Encik Bubu cakap. "Kat rak tu, dia tulis label "kuchai" So, I thought this is kuchai," Ala-la-la.. comey sangat tersilap beli. 

So, bila dah ada banyak kuchai dirumah, saya teringatkan sup daun kuchai yang Cik cakap last week. Sebelum tu, biar pisang tak berbuah dua kali, ini adalah kuchai ye.

Khasiat daun kuchai boleh dibaca di sini.

Jadi, teringat kat sup daun kuchai Cik tu, maka semalam saya masak la.

Sup Daun Kuchai
(2 orang makan)

Daun kuchai -- sebanyak mana korang mahu
10 ulas bawang putih -- ditumbuk kasar
Ikan bilis -- segenggam
Isi ayam -- seberapa banyak nak makan
Carrot -- suka hati
Tauhu/taufu telur -- suka hati

Semua bahan-bahan kat atas tu rebus. Sampai mendidih.


Bila dah masak, jadilah macam ni. Saya makan semangkuk ni je semalam dan kenyang ;)
Cubalah buat. Menu yang sesuai untuk isteri-isteri bekerja.