Followers

disclaimer

Read at your own risk.

If you like what you read, keep on reading and do drop by again. If anything offends you, just let it be and you may leave any time you wish.

23/01/2013

Welcome back, working life!

Dah 2 hari bekerja semula selepas hampir 5 bulan bercuti. Malam sebelum tu, rasa macam berdebar je. Macam bersemangat sangat. Rasa macam first posting pun ada. Hehehe.

Flash back sket. 

Sebelum tu, dah banyak kali pesan pada Lope & Obiya, mama akan kembali ke office. Bercakap dengan Obiya pastinya tiada masalah. Dia siap demand nak minta pergi school lagi. So, in sha Allah. Start bulan Februari dia akan ke tadika. Start awal bulan, senang mama nak bayar fees. ;p

Tapi, lain bila bercakap dengan Lope. Setiap kali saya buka topik "lepas ni Mama pegi office.." Lope akan cuba 'menjauhkan' diri dari saya. Merajuk mungkin. Perangainya ibarat tersuntik lebih dos ke-manja-an. Pantang saya hilang dari penglihatannya, mulalah dia menangis dan merengek. Bila terdengar aje suara saya di dapur mahupun dimana-mana sahaja, dia mula diam. Mungkin yakin dia masih belum ditinggalkan mama.

Bila mama betul-betul ke office.

Obiya cool macam biasa. 3 perkara wajib Obiya lakukan salam.kiss.hug. Rasa kekok dan sedikit rasa serba salah untuk meninggalkan anak yang melambai dimuka pintu. *syahdu* Ini Mama yang lebih emo ;p

Lope pula, kelihatan seperti tiada apa-apa yang berlaku. Namun, hakikatnya selera makan dan minumnya tiada. Kalau selalunya, Lope akan habis semangkuk chicken porridge, tapi dihari pertama mama bekerja Lope hanya makan separuh sahaja. Minum susu pun tak habis ;p Itu tak tambah dengan masalah poopoo Lope lagi. Lope hanya berselera makan & minum serta poopoo dengan jayanya bila saya pulang waktu rehat jam 1 petang. Kesian Lope.


Hari ni, hari ke 3. Slowly dia menerima perubahan ini. Masalah sekarang ni, maid yang dijanjikan nak sampai Jumaat lepas tak sampai-sampai lagi. Katanya, Jumaat ni baru dapat. Harap sangat, memang dapatlah hari Jumaat ni. Harap sangat dapatlah maid yang 'berjenis' sebab nak amanahkan dia menjaga Lope. Semoga dipermudahkan.

Lihat aje gambar ni, hati jadi berbunga riang. Rindu pun ada. Gambar ini diambil di malam birthday saya. Dua-dua beradik ni sporting je. Dalam gambar ni, saya cakap kat Obiya, pandang Lope. Tapi, saya tak sangka, Lope juga pandang Obiya. Mungkin dia pun heran, kenapa Mama kasi arahan untuk Obiya memandangnya. Comelnya (bagi saya) bila Obiya sedaya upaya buat muka lucu untuk buat Lope tersenyum sama.



Pelengkap erti hidup. 
Siang dan malamku. 

Amanah dari Allah untuk dijaga, disayang dan dibentuk. 
Pinjaman dari Allah untuk dijadikan kesayangan hati.
Rezeki dari Allah mengangkat darjat seorang wanita kepada seorang ibu.


No comments: