Followers

disclaimer

Read at your own risk.

If you like what you read, keep on reading and do drop by again. If anything offends you, just let it be and you may leave any time you wish.

17/12/2012

Hidroterapi

Akhirnya, anak teruna saya ber-hidroterapi semalam. 

Kalau sebelum ini, dia dah kenal sangat dengan occupational therapy, physiotherapy & speech therapy, kali ni saya tambah satu lagi dalam jadual terapi dia. Memandangkan ini adalah first time, untuk 10 minit pertama Lope is having so much fun.

Mana tak fun, memang orangnya suka swimming pool. Even mandi setiap hari pun dia dah tergelak-gelak enjoy mandi dengan shower. Tapi, untuk 10 minit ajelah sebab the rest of 40 mins Lope kena "bekerja". Hehehe. 

To those yang rasa tak sure, apa itu hidroterapi. Hidroterapi adalah sebahagian daripada occupational therapy dan physiotherapy yang mana menggunakan air. Dari pembacaan saya,  hidroterapi ni menenggelamkan sebahagian badan ke dalam air, ianya berkesan untuk menguatkan otot-otot, meningkatkan imuniti badan & bagi anak autis, menenangkan mereka apabila berada dalam air.

Untuk Lope saya, menurut terapisnya, sebenarnya apa yang dibuat dalam air tu adalah sama dengan apa yang Lope buat dengan Kak Miza di Cova Square. Bezanya dalam air. Mungkin kerana adanya water pressure, saya lihat semalam Lope boleh bangkit lebih mudah berbanding bila kami buat di Cova Square. Bila tengok kemampuan Lope, lagilah saya bersemangat nak bawa dia ke sini ;)



Bila part hot bubbles tu, barulah Lope menangis ketakutan. Mungkin juga dengan bunyi yang kuat atau dia sendiri rasa tidak selesa bila direbus macam dalam steamboat kata abahnya. LOL!

Ini antara sesi Lope semasa ber-hidroterapi.


Ini masa mula-mula masuk pool ni. Muka happy lagi. Gelak lagi,


Ini masa dah tak berapa nak best sebab kena paksa "bekerja" ;)







Ini masa hot bubbles tu. Ini yang Abah dia cakap macam steamboat :p Lope memang menangis all the way la. Tengok orang yang pakai baju Angry Bird tu. Kesian dia takleh masuk pool. Dok tepi-tepi sentuh air macam tu pun jadilah.

 
 Kasi rehat kejap sebab melaung habis kuat. 

 Muka orang cuak sebab hot bubbles bising dan ada pressure :p

So, Isnin depan pulak appointment Lope. Kali ni di Kota Bharu sebab kami balik kampung :)



2 comments:

Bicara hati ibu aisya said...

Put...tgk video masa dalam air tu cepat gak lope bangkit.Ada perubahan yang baik tu.Insyaallah,lope pasti boleh berjalan xlama lg.

aSmiDar said...

besnyer lope main i...:)