Followers

disclaimer

Read at your own risk.

If you like what you read, keep on reading and do drop by again. If anything offends you, just let it be and you may leave any time you wish.

18/07/2012

Maid-less

Hari ini hari ke empat hidup kami anak beranak tanpa bibik. 

Rumah kami tidak tunggang langgang seperti yang saya jangkakan. 
At least, sehingga ke hari ini masih lagi under control.

Anak-anak tak demam seperti yang saya jangkakan.
Walau banyakkkk soalan mengenai Bibik yang kena soal dan ulang tanya-jawab.

Dalam erti kata lain, hari ini hari ke empat juga saya penat sungguh uruskan family dan buat house chores sendiri. Letih tapi ada satu rasa puas hati dan should I say, lebih bertanggungjawab? Ngeee.

Masa hantar Bibik kat LCCT Jumaat lepas, sumpah saya sedih. Selepas 3 tahun dia menjadi sebahagian daripada kami akhirnya dia kena balik. For good. Part paling sedih, bila part dia cakap good bye kat Lope. Selama ni, dah banyak kali dia pesan dia akan balik, tapi Lope nampak buat dunno je. Alih-alih, masa dia nak balik - dia hug dan pesan sambil nangis sedu-sedan, boleh plak Lope tarik tudung dia, pandang dia dan cakap "Bik". Masa dia cakap tu, dia pandang tepat kat mata Bibik.

Aduh.

Si Obiya plak, setiap kali kami keluar, bila sampai rumah je dia akan cakap kat saya "Mama, Bibik kat rumah, kan?" Macam dia nak sedapkan hati dia, keep on saying Bibik ada kat rumah. Setiap kali tu jugak, saya kena explain, "Bibik kan dah balik kampung, jumpa anak-anak Bibik." Lepas tu dia akan cakap "owh.." dan lepas tu dia akan buat lagi. Itu tak masuk lagi bab, tiap kali dengar pintu toilet dibuka, dia akan cakap "Mama, Bibik kat toilet" walaupun yang buka pintu tu Abah/Tok dia. 

Rasanya mereka berdua perlukan lebih masa nak adapt dengan keadaan baru yang tak ada Bibik. The best part bila takde Bibik, anak-anak lebih berdikari.

Obiya sendiri selepas Bibik balik lebih independent. Setiap kali selepas salin diapers dia atau Lope, dia akan ambil dan buangkannya ke dust bin. Setiap kali menyalin pakaian untuk mandi, dia juga never fails kutipkan baju dia dan Lope dan bawa ke bakul pakaian kotor. Juga, selepas minum susu akan hantar botol susu ke sinki di dapur.

Owh, anak dara saya dah besar kan? :D

Sebab takde Bibik, Obiya juga ambil peranan sebagai seorang "kakak" - akan ada masanya dia berlari ke dapur dengan muka panic sambil cakap "Mama, Lope hingus" atau dia akan bertempik "Mama, help. Lope ni.." rupanya Lope menendang almari/dinding atau tidak pun buat laporan dari semasa ke semasa diapers Lope basah atau Lope b.o =P Bila fikir balik, alhamdulillah. Alhamdulillah sebab disebalik kesusahan (sebab selama ini ada helper) saya yakin kami sekeluarga boleh cope dengan environment baru ni.

Tapi, bab penat tu memang tak dapat dinafikan =p

Especially bila travelling. Sebab bila singgah ke toilet untuk uruskan Lope, saya seorang diri. Sebelum ni ada Bibik yang tolong itu ini kat toilet perempuan. Sekarang ni, macam mana Encik Bubu nak masuk walau dia memang naaaaaaakkkkk sangat masuk toilet perempuan =p

To conclude, life takde Bibik is OK. 

More privacy, more "us" time sebab kena buat kerja sendiri. Kami (me and Encik Bubu) banyak urus rumahtangga sendiri. I do the cleaning part, uruskan anak-anak while Encik Bubu buang sampah, pegi pasar (wow!) dan angkat-angkat barang berat :) Okeylah tu, dan dah 2-3 kali Lope berada dalam jagaan Encik Bubu dan Lope pun OK - abaikan part rumah tunggang langgan semasa dalam jagaannya =p

Buat masa ini, kami masih tak fikir nak cari maid sebab nak fokuskan kepada development Lope. Insya Allah, awal bulan depan, Lope akan enroll intensive course for physical development. Saya kena (wajib) spend masa at least sejam sehari untuk terapi, masa dan sesi pembelajaran dengan Lope dan setiap minggu menghadap terapi dan seterusnya buat latihan kat rumah. Back to back. Sampai Lope dapat "kaki". 

Wish us luck, ok? ;)

Gambate!

Kami survive! ;)

7 comments:

Syahida said...

salam Put, good luck! :)

Min Min said...

CAIYOK! HEHE

lurun namzar said...

akak bole!!! do ur best. :)

.::puterism::. said...

kak syahida
org tua ckp alah bisa tegal biasa kan? :)

Noina said...

InsyaAllah Put mesti boleh... :) by the way, ina on the way nak berentikan Nabila dari IMC..and mak akan jaga Nabila semula..huhu...

Hidayahmk said...

kak sue, dayah bangga dengan kak sue! gambate!

deelira@deeliraz said...

chaiyok kak put ;)