Followers

disclaimer

Read at your own risk.

If you like what you read, keep on reading and do drop by again. If anything offends you, just let it be and you may leave any time you wish.

04/06/2012

Kosong tanpa Lope.


Sepanjang saya drive dari Putrajaya je sekolah Lope, macam-macam dalam hati saya. Sambil kuatkan hati saya yakin sudah masanya Lope ke sekolah. Jika anak tipikal sekalipun, dia sudah belajar ke tadika. Saya perhatikan sepanjang dalam kereta, Lope gelisah. Dia diam sahaja dan saya tak putus-putus berpesan padanya.

Akhirnya, saya tiba ke sekolah Lope. Semuanya went smoothly. Tiada Lope yang menangis. Bila didudukkan di bilik bersama Alisya dan beberapa orang lagi, dia diam. Saya lega. Saya sempat meronda persekitaran sekolah Lope, alhamdulillah saya merasa yakin. Saya tidak berhajat untuk tunggu disitu berlamaan. Saya gosok kepala Lope, dia tidak memandang. Masih patuh dan duduk di kerusinya.

Saya masih berpesan, masih bercerita kepadanya. Seperti biasa, Lope tiada respon. Malah tidak memandang pun wajah saya. Tak mengapa sebab saya yakin Lope tahu, dia sudah sampai ke sekolah dan dia perlu berada di situ. Cuma, saya sayu bila saya cakap "Lope, mama dah nak balik. Mama ambil Lope pukul 4 nanti" kemudiannya dia berpaling, memandang mata saya dan memegang lengan mama dengan kuat sambil menyebut "Maa".

Kenapa saya syahdu?


Kerana Lope yang tidak bercakap, Lope yang tidak menunjukkan perasaannya dan Lope yang sentiasa dengan dunianya juga mempunyai perasaan dan faham apa yang mama tuturkan. Saya sebenarnya tidak menangis (eceh!) tapi hati saya menangis. Teacher Lope mengikut saya ke kereta mengambil barangan Lope dan banyak pesanan saya padanya. Dia tidak boleh panas, nanti eczemanya teruk. Dia tidak minta untuk makan/minum, namun jadual makannya pada jam 1.30 petang untuk lunch dan setiap jam perlu diberi susu sebanyak 180ml. Jika dia poo-poo dia tidak memberitahu, kecuali menggaru-garu punggung dan adakalanya dia akan menyepahkan hasilnya.

Oh, inilah kali pertama saya meninggalkan Lope di dalam jagaan orang luar. Bukan Cik, adik beradik atau bibik. Sewaktu dalam perjalanan balik, saya lihat tempat duduk sebelah pemandu kosong. Kereta sunyi. Tiada suara orang menyebut berulang kali "bah-bah". Begitu juga setibanya di rumah, apabila pintu dibuka, rumah saya sunyi. Tidak kelihatan lenggok badan Lope sedang bersenang lenang di atas playmatnya. Semuanya kosong tanpa Lope.

Malah Obiya juga tak putus bertanya "mana Lope?" begitu juga dengan Bibik yang awal-awal lagi menitis air mata tatkala menghantar Lope ke kereta pagi tadi. Semuanya kosong tanpa Lope. Betullah kata orang, hidup walau susah macam mana pun, anak itu penawar hati. Saya sendiri, takde mood nak berborak, malah nak ke pejabat juga makanya saya mohon EL dari boss. Maaf boss, saya memang down tanpa anak sorang ni :(

Now jam 3 petang, saya tak sabar ingin ke USJ untuk mengambil Lope. Nanti saya sambung cerita Lope di sekolah dalam entri seterusnya.\

Till then, take care.

Lope kat depan sekolah pagi tadi.


10 comments:

Ummi Alisya said...

Ummi doa semoga Lope berada di bawah jagaan yang baik. Mana2 pun tidak akan ada kesempurnaan, namun bersyukur kerana anak2 kita masih ada yang sudi untuk menjaganya, untuk menyayanginya. Ummi juga berat nak tinggalkan Alisya sendirian bawah jagaan org lain. Tapi, kita tiada pilihan, melainkan berhenti kerja... (one day I will!)... doakan saja Allah melindungi anak2 kita di sekolah. Walaupun Alisya banyak 'tragis' menimpanya, namun syukurlah... tiada yang seteruk kita dugakan. Semoga mama Lope semakin 'berani' tinggalkan Lope di skola... Takpe, Alisya & Nabila ada, ramai awek, ramai backing! Heeeheheee... Gud luck Lope!

ieda said...

selamat menjalani rutin kehidupan yg baru buat lope & esp mama lope...mmg sunyi tanpa anak special ni tapi as the times goes we'll learn to live with it..

nuyin2u said...

dah lama tak baca cerita lope...sekali baca sedihla pulak..

Ann Mohamad said...

Sabar ye Cik Puteri, memang kita akan kosong untuk pertama kali nya. Insya Allah nanti Put memang akan biasa. Kita mcm tu jugak 1st hantar Nuzul ke tadika, Allah jer tau mcm mana perasaan kita masa tu. Rasa tak sabar jer nak ambik dia balik. Alhamdulillah sekarang saya dah ok. Put mesti ready untuk berpisah sementara dgn Lope. Insya Allah semuanya akan okay. Anak syurga ni memang ada malaikat yg menjaga nya. Yakin ok Puteri. All the best to you and si handsome Lope ;)

Mommy Gaban said...

Saya bangga dengan Put dan Lope.. Lope bagus tak nangis.. Eusoff nangis selama 2 minggu pertama saya hantar dia ke EIP dgn teacher Val nya. Perasaan saya masa tu??..samalah mcm Put. :)Sekarang alhamdulillah, dia dah boleh buka dan susun kasut di rak sebelum masuk sendiri ke classroom. Lope akan happy di sekolah nanti...insyaAllah. :)

Siti_btp said...

Hensem boy!! kuat tak menangis sebab dia nak jaga mama dan babanya bila besar nanti..

Firdaus pun dah mula ke PDK bln 4.Sedih juga sebab takut dikerjakan abang2nya sendiri..

Tapi kita perlu melepaskan mrk spy belajar berdikari tanpa ibubapanya.Tabahkan hati Puteri Nur demi anak Syurga ni..Kalau kita sedih Lope lagi sedih.Dia juga tak mahu mamanya menangis krn dia.

Mommy Ummar said...

oh dear...huuugs

Mommy Ummar said...

oh dear..huuuuggss

Keyphochee said...

semoga mama tabah ye...memang sukar utk kita menerima orang lain tambah yang tak pernah care of dengan anak kita...InsyaALLAH...mudahan semuanya dipermudahkan olehNYA..

Mama Likha said...

ya Allah.. sebaknyaaa baca entry ni... ya Allah put..., boleh rasa kesedihan put pagi tu...menitik air mata ztee.... tiba2 sunyi dan berubah dgn ketiadaan Lope temporarily..... tp Lope bagus sgt kan...? tk nangis dan lepaskan mamanya dengan rela. terasa zte pulak duduk ditempat put time tu... put sbr yer... susah skrg, insya allah senang kemudiannya... :)