Followers

disclaimer

Read at your own risk.

If you like what you read, keep on reading and do drop by again. If anything offends you, just let it be and you may leave any time you wish.

22/06/2012

Bila puteri kecil saya demam :(

Balik dari school semalam, Obiya demam.

Mata merah, bertahi. Kepala panas. Bibir merah. Bila minum susu, dia cakap "pedas". Bila check balik rupanya ada tonsil merah kat tekak. Semalam dahlah balik lewat dengan Obiya (selepas maghrib). Rasa bersalah sangat dengan dia yang tak sihat. Bila ajak dinner, dia tak nak sebab tonsil dan memerah. Nak tak nak, jenuhlah saya dengan Bibik nak pegang dia nak suap makan porridge. Makan 2-3 mulut je. Pastu, nak minum susu pun jenuh jugak sebab dia minum dengan syringe.

Obiya ni susah sangat nak sakit. Sepanjang usia dia 3 tahun 4 bulan, dia susah nak demam. Tumbuh gigi sampai penuh dalam mulut pun tak demam. Setakat injection biasa tu, lagiiilah dia steady. The last time dia demam masa demam denggi. Kali ni, demam lagi. Rasanya adalah kot jangkit sesapa kat school. Semalam, paksa dia makan ubat demam dan selsema. Selepas makan ubat dia tidur. Saya check semula suhu badan pukul 12 tengah malam, badan dah kebah. Mama dia pun legalah satu round.

Bila terjaga jam 2 pagi, badan dia mula panas balik. Saya tak berenti wipe out seluruh badan, ketiak dan kepala. Bukan main lagi marahnya bila kita lap badan dia. Mungkin dia sejuk tapi terpaksa buat macam tu. Bila saya check suhu, 38.4 pada jam 3 pagi. Maka, tidur-tidur ayam ajelah saya semalam sebab bimbang nak tidur kot-kot apa jadi kat Obiya.

Jam 5 pagi, Lope pulak menangis. Memang sejak saya balik kerja semalam, saya kurang menjenguk Lope sebab Obiya lebih memerlukan perhatian. Dia menangis, lebih kepada merengek sebab saya terpaksa asingkan tempat tidurnya dan Obiya. Bimbang berjangkit, bimbang juga Lope tertendang adiknya. Bila saya ambil dan alihkan Lope dan letak dia bersebelahan dengan Obiya, terus si abang memeluk dan menyandar ke atas adiknya. Dalam hati terdetik, rindu kot dengan adik dia. 

Lepas tu, Obiya tersedar dan nangis-nangis marah-marah sebab Lope sandar kat dia. Mungkin juga dia kurang selesa kerana dia kepanasan. "Lope rindu adik ye. Lope nak hug adik ke?" Bila dengar je saya cakap macam tu, Obiya pun biarkan aje. Saya rasa dia juga ada rasa "rindu" pada abangnya. Alhamdulillah.


Sebab dah jam 5 pagi, saya tunggu sehingga subuh sambil mengawasi suhu badan Obiya yang tidak surut-surut. Selepas jam 7 pagi, suhunya makin meningkat. Saya ambil keputusan untuk EL (lagi) dan membawanya ke klinik. Untuk kawan-kawan kat office, sorry sangat. Tak sangka Obiya demam :/

Suhu badan pada jam 8.15pagi sebelum saya membawanya ke klinik - 39.8!

Nanti lepas ni sambung lagi cerita orang demam. Sekarang kena monitor dia lagi. Merengek dan tertampal kat badan Mama macam kanggaroo dalam poket dah ni.

Till then, take care.

1 comment:

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

alahai kesian obiya...moga cepat sembuh ye sayang