Followers

disclaimer

Read at your own risk.

If you like what you read, keep on reading and do drop by again. If anything offends you, just let it be and you may leave any time you wish.

18/05/2012

"Meltdown"

Semalam semasa saya membaca satu persatu update dari ahli keluarga Autisme Malaysia, saya suka dengan satu artikel Meltdowns Par For The Sensory Course yang dipost oleh Jouyin Teoh. Apa yang paling saya suka dengan artikel ini sebab saya senang faham dan sangat close to reality.




Bercakap mengenai "meltdown" mungkin ada yang tak tahu apa itu Meltdown. Meltdown adalah merujuk kepada satu keadaan dimana anak-anak yang mempunya masalah sensory seperti Autisme iaitu mereka menghadapi masalah untuk mengawal emosi sama ada takut, sedih, tidak selesa dan terancam. Mereka kebanyakkan mempunyai masalah untuk bercakap dan tidak dapat memberitahu apa yang mereka rasa. Apabila keadaan ini terjadi, mereka cenderung untuk membuat perlakuan seperti menendang, menjerit, menggigit jari, meludah, menangis tanpa henti dan sebagainya. 

Bagi mereka, perlakuan begini adalah jalan yang paling pantas untuk mereka 'keluar' dari keadaan yang tidak selesa/tidak gemar. Mereka juga beranggapan, hanya dengan cara ini, mereka dapat menarik perhatian orang seterusnya mengeluarkan mereka dari keadaan yang tidak selesa/tidak gemar. <--- Ini adalah anggapan saya selama ini, tetapi selepas membaca artikel di atas, saya lebih jelas mengapa mereka berkelakuan seperti itu. 

Menurut artikel berkenaan, terdapat beberapa sebab keadaan ini berlaku seperti:

Dysregulation and the inability to maintain self-regulation and a ready  state
"Fight or flight" response to sensory overload yet mistaken for a meltdown

The inability to cope with a new or challenging situation

Inability to communicate wants and needs

Difficulty with transitions

Lack of sleep or over tired

Lack of proper nutrition or too much of the wrong food

Change in routine


Lope sewaktu menghadiri open house - dikelilingi orang yang tidak dikenali.


Seperti Lope, beberapa punca meltdown yang saya kesan adalah sewaktu dia tidak selesa dengan sesuatu keadaan. Seringnya ia berlaku apabila Lope berada didalam persekitaran yang dia tidak biasa seperti :

  1. Lope mendapati orang-orang yang berada di sekelilingnya adalah orang-orang yang dia tidak kenali.
  2. Persekitaran yang terlampau bingit dan menghasilkan gelombang bunyi yang tidak selesa pada pendengarannya. Ia terlalu subjektif untuk diterangkan. 
  3. Persekitaran tempat yang dia biasa datang tetapi berubah persekitarannya. Contoh: Rumah Wan Teh yang dicat baru, tukar warna lain atau Mama suka ubah perabot menjadikan dia tidak selesa.
  4. Persekitaran yang tidak selesa seperti keadaan terlalu panas mengakibatkan dia berpeluh.

Bagi membantu Lope, ini yang saya sering lakukan:

Kenal pasti punca meltdown. Selalunya, Lope akan berkelakuan begini apabila berada disekeliling orang-orang yang tidak dikenali, tidak biasa lihat, tidak familiar. Pada mulanya, Lope akan menangis dan merengek. Ianya bertambah teruk apabila dia mula menggigit sehingga jari jemarinya kembang :'(

Selalunya, apabila situasi ini terjadi, saya dan Lope berada di dalam majlis orang ramai. Apa yang saya selalu lakukan adalah dengan memeluknya terlebih dahulu dan menerangkan kepadanya dimana dia berada dan mengapa dia berada disini. Selalunya, teknik ini jarang berhasil sekiranya Lope dah sampai stage gigit jari. 

Cara yang paling cepat, pantas dan berkesan baginya adalah dengan divert attention Lope seperti membacakan Alfatihah atau lagu yang dia gemar dengar. Percaya atau tidak, mungkin 'melodi' yang saya lantunkan semasa membaca Alfatihah atau lagu yang dia gemar itu selesa dipendengarannya maka menyanyikan chorus lagu Bencinta oleh Faizal Tahir adalah salah satu cara yang pantas untuk tune Lope kepada keadaan asal semula . Okey, korang boleh gelak sekarang :P Saya sendiri tidak tahu dimana magicnya lagu Bencinta itu, namun ia banyak membantu saya mengawal meltdown Lope. Mungkin kerana lagu itu dia suka, dia biasa dengar dan baginya lagu itu adalah best, maka dia terasa sedikit 'cool'. Namun, ada masanya lagu Bencinta pun tak jadi. Bila semua dah tak jadi, saya hanya perlu peluk Lope sehingga dia rasa selamat, aman dan selesa. 

Ini saya ambil lagi dalam artikel di atas:

HOW TO HELP!


I truly believe most meltdowns trigger a "fight or flight" reaction for the child's brain, especially with sensory kiddos. Therefore the meltdown lasts longer and is difficult to manage.  Here are my three recommendations...


Do not treat the meltdown as behavior.


Try to determine if there is a sensory trigger or lack of essential sensory input  
(too much screen time).


Follow the steps below in regards to "fight or flight".


“Fight or Flight” Response
Understanding and Addressing the Sympathetic Nervous System


Research shows that children with sensory processing disorder and sensory processing differences have a greater tendency to switch from the PNS (parasympathetic nervous system) to the SNS (sympathetic nervous system) based on an adverse stimuli or an environment with new or a great amount of sensory stimuli.  


Parasympathetic nervous system: This is where our nervous remains most of the time and when we are at “ready state” for learning, social interaction, and alert and awake.  


Sympathetic nervous system: The state of “fight or flight”.  This part of our nervous system is intended for safety and the ability to react to a perceived dangerous situation.


Why do we See our Sensory Kids in “Fight or Flight”?


Children with sensory defensiveness or sensory over-responsivity perceive their environment as dangerous and painful based on how they process sensory information.  Therefore their nervous system switches to the SNS and displays a “fight or flight” response.  A child who has a difficult time processing and modulating sensory input can also have the tendency to switch to “fight or flight”.  And almost all sensory kiddos have a difficult time with self-regulation, in turn, a greater risk for “fight or flight” episodes.


What Does “Fight or Flight” Look Like?


There are many different manifestations of “fight or flight” but some common responses may be:


Hitting, kicking, biting, spitting, pushing (especially while standing in line or in new challenging/overwhelming situations or activities)


Trying to run or escape from the situation


Trying to hide under something like a desk, table, or chair 


Burying themselves in a teacher’s arms, avoiding all eye contact, or trying to curl up in a ball on the floor or at their desk


Covering ears or eyes


Crying or screaming


Hiding in the closet, under couch cushions, or under covers in bed


Shutting down completely and not speaking or responding


Even falling asleep unexpectedly


What Do You Do?  How to Respond?


#1   Do NOT treat it from a behavioral stand point; your efforts will be fruitless. The brain is not responding in a cortical manor (thinking, judgment, and reasoning), it has shifted to brainstem level during a “fight or flight” episode.  I think this is the most important concept to grasp. 


#2  Remove the child from the adverse stimuli and decrease sensory stimuli to a minimum.


#3  Provide a “sensory retreat” for the child, such as a play tent loaded with pillows with other calming sensory tools (soft music, vibration, chewy/oral sensory tool, weighted blanket, noise cancelling headphones, calming fidget toy) 


#4  Allow for the child to come out of the sensory retreat on their own terms. Their nervous system will know when it is ready.


#5 Do not try to talk the child through it, calm, bargain, or rationalize. This in itself can be overwhelming and the child’s brain is not ready for that type of interaction yet.


Selepas baca artikel ni, baru saya faham dengan lebih jelas kenapa Lope "meltdown" dan bagaimana sebenarnya dan menanganinya. So, selepas ni kalau sapa yang nampak Lope gigit jarit, cucuk mata dan menangis and then mamanya datang kat sebelah dia secara tiba-tiba baca Alfatihah atau menyanyi, sila jangan pelik ye :p Mama sedang bertugas nak redakan "meltdowns" Lope. Hehehe.

Kesan jari jemari yang kena gigit selepas meltdown - kembang dan berbekas kesan gigi :(

Terima kasih kerana sudi membaca. Terima kasih kerana anda telah mengambil selangkah cara mengenali Lope, individu Autisme dan menerima mereka seperti anak-anak lain.

Till then, take care.

2 comments:

Miss Layaleya said...

hugs utk lope.. mokya love u so much..:)

.::puterism::. said...

Miss Layaleya,

Thank you MokYa :* *hugs*