Followers

disclaimer

Read at your own risk.

If you like what you read, keep on reading and do drop by again. If anything offends you, just let it be and you may leave any time you wish.

07/02/2012

FAQ - Lope



Q : Lope umur berapa?
A : Insya-Allah, 5 tahun pada 12 April 2012.


Q : Nampak macam OK je, apa sakitnya?
A : Lope tak sakit (read: bukan sakit jantung berlubang, paru-paru berair or etc) tapi Lope mengalami 'kelainan' iaitu disahkan oleh doktor perubatan di usia 1 tahun 8 bulan sebagai Global Developmental Delay (GDD) dan Autism.

Q : Tak berjalan lagi?
A : Belum tapi insya Allah, lambat laun akan berjalan. Buat masa sekarang, perkara paling latest yang Lope boleh buat walau tak boleh berjalan, Lope dah boleh berdiri di atas lutut dan kemudian dia akan mengangkat kaki kanannya. Disitulah dia akan tersungkur kerana balancing dan keupayaan kaki kanannya masih belum kuat. Kalau Lope nak bergerak, Lope melompat. Alahai, lompat ala-ala katak. 

Q : Lope tak pegi sekolah?
A : Insya-Allah, pertengahan tahun ni Lope akan pegi sekolah selepas Bibik balik Indon. Sekolah mana, masih dalam pencarian mama dan abahnya. Bukan mudah nak cari sekolah yang sesuai untuk Lope. Selain jarak, keperluan dan kos, masih ada 'satu' perasaan dalam hati saya yang susah nak diterangkan.



Q : Lope boleh bercakap?
A : Tidak lagi buat masa sekarang kecuali babbling sahaja. Apabila sakit, susah hati atau tidak selesa, Lope akan menyebut "mam-ma", apabila sedang bermain dan senang hati, Lope akan menyebut "bah-bah" dan apabila adik kesayangannya buat perkara yang annoys him, dia akan sebut "obiya". Selainnya, dia mula kenal dengan orang-orang disekelilingnya. Pada Bibik dipanggilnya "bi" dan pada Wan Teh (mak saudara) dipanggilnya "Tey".

Q : Berapa berat Lope?
A : 16 Kg+

Q : Berapa tinggi Lope?
A : 103cm.





Q : Apa Lope suka?
A: Sebenarnya Lope akan suka apa jenis melodi seperti cartoon - Upin Ipin, Boboi Boy, Mickey Mouse and Friends, Barney. Kalau tak cartoon, bacaan-bacaan al-quran juga Lope suka & Uncle FT :P


Q : Susah tak nak uruskan Lope?
A : Tak. Mungkin itu jawapan sebab dah tahu macam mana nak uruskan Lope. Sesetengah orang takut bila tengok Lope tantrum.


Kalau ada soalan lagi nak tanya mengenai Lope, tanya aje. :-)



Till the, take care.

4 comments:

Lady Windsor said...

Hari jadi Lope April ya? cakap kat Lope Auntie shasha nyer besdey pada 30 April...meh celebrate sama nak...hihi..

FaradyanaAzman said...

salam nak tanye... sekarang nie Lope dah dihantar ke sekolah ke?.. sekolah mane ye?..

iWEdaNaiLLa said...

ingin bertanye..
Lope, ada terima ratan terapi kak Raw lagi?

iWEdaNaiLLa said...

Ingin bertanya...
Lope, masih menerima rawatan dari Kak Raw?