Followers

disclaimer

Read at your own risk.

If you like what you read, keep on reading and do drop by again. If anything offends you, just let it be and you may leave any time you wish.

13/02/2012

Darah Seni Yang Berlebihan Dalam Badan Obiya?

Semalam usia Obiya genap 3 tahun. Hari ini, sebab usianya dah 3 tahun 1 hari Obiya buat sesuatu yang buat mamanya rasa macam nak pitam masa mula-mula tengok. Weekend ni kami saja lepak-lepak rumah Kak Yan dan Abang Awish. Memang setiap kali datang, Obiya akan berkepit aje dengan Kakak. Main, makan, bergaduh, menangis, main dan bergaduh pastu sambung main lagi sampailah tidur. Itulah aktiviti diaorang.

Memandangkan dia bermain dalam rumah dan kat depan mata saje, maka saya tidaklah monitor dengan teliti apa yang dibuatnya. Contohnya petang tadi, saya nampak Kakak mengajak Obiya melukis, maka saya biarkan sambil mamanya melayan tengok lappy. Tak lama kemudian, Encik Bubu memanggil saya. Saya datang menghampirinya.

"Tengok apa anak awak main.." saya yang kehairanan memandang Obiya dan Kakak. Dua-dua memandang saya tanpa senyum. Kenapakah? Detik saya dalam hati. "Phia, show Mama your hands" arah Encik Bubu. Dalam takut-takut, dia menunjukkan tangannya.


Mak aih! Habis tangannya. Saya buat-buat muka garang sambil bertanya "Siapa buat ni?" Kakak pandang Obiya dan Obiya pandang Kakak. Namun tiada seorang pun yang jawab soalan saya. Kemudian, Encik Bubu menambah lagi "not only kat tangan tau.." saya kemudian memerhatikan kat mana lagi.

Masya Allah!





Aduhhhh. Habis satu badan dia buat corak. Agaknya darah seni ni terlebih kot dalam badan Obiya ni. Masa saya sebut 'Masya Allah" dengan nada yang makin tinggi, muka Obiya dah makin lama makin down. Makin lama, makin menunduk memandang lantai. Muncung pun makin lama makin panjang, dah sama panjang dah dengan hidung penyetnya :P






Sebab orang bersalah. satu suara pun tak keluar masa mama tanya itu ini melainkan tunduk memandang lantai sampailah Wan Teh datang. Kali ini, WanTeh pun siasat dengan Kakak juga. Rupanya, diaorang bersepakat. Kakak conteng Obiya dan Obiya conteng Kakak. Wah! Patutlah dua-dua diam masa mama tanya. Masa WanTeh tanya, baru Kakak jawab, itupun selepas tanya "Cantiknya kat badan Phia, sape lukis ni?" then barulah Kakak jawab "Kakak lukis kat Phia, Phia lukis kat Kakak".

=________________=" 


Orang yang minta bantuan Wan Teh nak selamatkan diri :P

Itulah Obiya. Baru umur lebih 1 hari, akal dah berkembang buat demonstrasi conteng badan. Kalau sebelum ni, dinding rumah saya diconteng mengikut ketinggian dia, kali ni kat badan pulak. Agak-agaknya, lepas ni apa plak dia conteng? :P

Till then, take care.

5 comments:

Lady Windsor said...

hihi obiya ni lagi muncung lagi comel tau!

Noina said...

Put..ku tepuk dahi tgk phia..hehe...dasat!!! hehe

.puteri nuur at-terawis. said...

Kak Shahsha,
bila dia muncung, mulut sama tinggi dengan hidung. maksudnya hidung penyet :P

.puteri nuur at-terawis. said...

Ina,
Nak pitam mama dia weh. Tak terkata apa.

anitadiana said...

comel lah tu...anak kak ita pun..si arisya gi conteng tangan dan perut dan cadar mama,si abg lah gi conteng dinding pakai make pen..tapi sembunyikan kat belakang langsing....nak marah pun tak gunakan..sabar aje lah...