Followers

disclaimer

Read at your own risk.

If you like what you read, keep on reading and do drop by again. If anything offends you, just let it be and you may leave any time you wish.

17/12/2011

Alvin & The Chipmunks Part 3

Semalam bawa Obiya tengok.


Tiap kali iklan Alvin & The Chipmunks 3 keluar kat TV , Obiya akan jerit cakap "Mama, nak!" dan saya dengan ringan mulutnya akan cakap "Okey". So, semalam buat kesekian kalinya saya pun jawab macam tu juga. Sebabkan berjanji, maka saya dan Encik Bubu bawa dia semalam ke cinema.

Pengalaman bawa Obiya ke cinema kali pertamanya masa tengok Kungfu Panda Pt. 2. Masa tu, Obiya macam sangat kagum dengan screen besar, sound yang kuat dan tiba-tiba tengok kartun yang sizenya lebih besar dari dia. Pada mulanya, semua okey. Obiya duduk di kerusi, tak terpekik dan menonton. Tapi, scene tu hanyalah 40 minit pertama sahaja. Selebihnya, mulalah dia nak membilang anak tangga - masa tu saya ok lagi sebab dia tak buat bising, tapi selepas dia turun 5 anak tangga, then dia jerit "Mama!" sampai seluruh panggung pandang, rasa macam nak tanya je "eh, anak sape tu?" :P sambil bangun ajak dia keluar. LOLs.

Alkisahnya semalam, kami pegi di atas tiket tajaan. Semalam FIL saya dengan murah hati cakap "Pegilah, Abah belanja korang tengok" pergh! bestkan dapat tiket free. Anak menantu dia apa lagi selain yeay! Hahahha.

Memandangkan ini kali kedua bawa Obiya ke cinema, ada beberapa pengetahuan baru yang saya dapat.
  • Pemilihan filem
  • yang sesuai untuk dibawa anak dibawah usia 5 tahun. Sebolehnya, filem kanak-kanak yang tidak menunjukkan adengan ganas atau tak elok. Silapnya saya semalam, saya tak baca sinopsis cerita Alvin tu yang mana ada scene Alvin masuk Casino dan berjudi. 
  • Pemilihan waktu tayangan juga penting. Kalau datang waktu diaorang tengah hyper, jawabnya dia akan melalak dan bertempik dalam cinema. Kalau datang waktu tido diaorang, diaorang akan nangis dan cranky nak tido. So, kita kenal anak kita, kita check timing yang btol.
  • Kalau anak kita tiba-tiba excited bertempik tengok kartun macam dia buat kat rumah, seboleh-bolehnya kita ajar dia untuk cakap slow-slow. Ajar dia untuk hormat orang lain sebab orang lain juga bayar tiket wayang dan bukannya cinema mak ayah diaorang.
  • Kalau anak menangis, silalah ibu atau bapa atau penjaganya bawa anak keluar dulu dari cinema. Sangat annoying bila anak menangis then si ayah atau ibu marah "Shhh, diamlah" sambil mata diaorang masih tengok screen. Kalau sekali cakap, si anak terus diam kira OK jugak, ini lepas berapa kali cakap, anak nangis makin kuat dan mak atau ayah tak gheti-gheti bangun dan keluar sangat melampau. Anak menangis tu, mak ayah silalah bawa dia keluar.
  • Tengok movie dengan anak, silalah bawa bekal makanan secukupnya untuk dia. Susu or apa-apa je la yang sesuai. Sebab bila dia lapar, dia akan buat perangai. Kalau pampers diaorang basah pun, dia akan buat perangai. Buat perangai bererti mengganggu orang lain.
Syukurnya, sesi semalam bersama Obiya, dia tak buat semua perkara di atas :) Saya belikan dia orange juice, mashed potato & popcorn. So, sepanjang sejam lebih dia layan Alvin tu, masa dia memang penuh. 

Semalam juga, saya nampak ada seat OKU kat dalam cinema. Next time, saya nak try bawa Lope pula datang. Saya dah bayangkan, kalau bawa Lope dan stroller biar dia duduk kat tepi tu. Saya nak try juga, sebab kalau tak cuba kita tak akan tahu dia boleh ke tak.

Overall, Alvin and The Chipmunks Pt. 3 ni OK la. Saya kasi 2.5/5 aje. Orang cakap Puss in Boots yang best. So, lepas ni nak bawa Lope tengak yang tu plak.

Till then, take care.

3 comments:

alyyani said...

obiya dah tgk, esok nak bawak niadel pulak! :D

jie said...

Puss in boots merupakan 1st trial saya bawa anaqi setelah 2 tahun 4 bulan "puasa" gi cinema. Alhamdulillah dia behave. Mmg betul saya rasa kena bg dia comfort dulu (pampers ok, perut ok, timing ok) then baru diaorg ok. Try la ajak obiya tgk puss in boots put, mmg best. Sy nak try tgk alvin pulak.

Princess Nur said...

bestnya obiya dapat masuk cinema tuu..:)