Followers

disclaimer

Read at your own risk.

If you like what you read, keep on reading and do drop by again. If anything offends you, just let it be and you may leave any time you wish.

25/10/2011

[Resepi] Nasi Berlauk Mokcik Aji

ujung minggu lepas, tiba-tiba tekak terasa nak makan Nasi Berlauk Mokcik Aji. Nasi Berlauk adalah nasi yang dimakan oleh orang Kelantan untuk sarapan yang mana gulainya adalah daripada ikan tongkol dimasak lemak dengan kunyit dan lengkuas. Nasi Berlauk Mokcik Aji pula adalah nasi berlauk yang dimasak oleh ibu saudara saya pada masa saya kecil-kecil dahulu. Waktu itu, saya sekeluarga tinggal di Kota Bharu, dan saya setiap hari Jumaat (hujung minggu) kami akan pulang ke kampung Cik di Bukit Marak.

Mokcik Aji memang terkenal di kawasan setempat kami dengan trademark Nasi Berlauk Kawin. Kawin disini bererti dicampurkan dengan bihun goreng yang simple dan sedap dimakan. Sewaktu saya mengandungkan Obiya, saya pernah mengada-ngada minta Cik masakkan Nasi Berlauk Mokcik Aji siap dibungkus dengan daun pisang untuk saya :P Bila saya tengok semula entri di tahun 2009 itu kat SINI macam tak percaya dah hampir 3 tahun ianya berlalu.



Inilah rupa Nasi Berlauk Mokcik Aji. Hari ini, sebab saya sukakannya, saya nak berkongsi resepi Nasi Berlauk ini. Caranya sangat mudah dan sesiapa yang nak mencuba makan makanan breakfast orang kelantan, bolehlah nak cuba.


Gulai Nasi Berlauk Lengkuas


Bahan-bahan
2 ekor ikan tongkol (dipotong 4-5)
1.5 cawan santan
2 cm kunyit (guna serbuk kunyit pun boleh)
2 cm lengkuas muda
3 biji cili kering (cili boh pun boleh)
5 ulas bawang merah
Timun (dipotong serong)
Kacang panjang 
Garam dan gula


Sebelum memasak
1. Rebus ikan tongkol dengan garam dan asam keping - simpan air rebusan
2. Kisar lengkuas dan bawang merah


Cara membuatnya
1. Masak santan sehingga mendidih
2. Kemudian, masukkan bahan yang telah dikisar
3. Masukkan 2 sudu teh serbuk kunyit
4. Kacau perlahan-lahan sehingga likat dan sebati
5. Masukkan air rebusan ikan tadi (pastikan asam keping dibawa keluar)
6. Masukkan ikan tongkol yang telah direbus
7. Masukkan timun dan kacang panjang
8. Garam dan gula secukup rasa


Kalau nak complete lagi, Nasi Berlauk ini juga yang dikenali dengan Nasi Berlauk Lengkuas haruslah dimakan dengan sambalnya. Cara nak buat sambal juga sangat mudah. 

Sambal Nasi Berlauk


Bahan-bahannya
Cili merah 5 batang
Cili api (hijau) 5 batang
0.5cm belacan
2 biji bawang merah
5 biji limau 
Garam dan Gula


Sebelum
1. Potong cili merah dan cili api kecil-kecil
2. Bakar belacan dan bawang merah


Cara membuatnya
1. Tumbuk kesemua cili, bawang dan belacan
2. Perahkan limau
3. Garam dan gula


Kalau korang nak feeling-feeling makan Nasi Berlauk Mokcik Aji, maka silalah goreng meehoon yang simple.


Meehoon Simple Ala-ala Mokcik Aji


Bahan-bahannya
1/2 paket meehoom
8 ulas bawang putih
2 sudu cili boh
5 sudu udang baring
Kubis
Garam dan gula


Sebelum
1. Tumbuk bawang putih
2. kubis dipotong kecil-kecil


Cara membuatnya
1. Tumis bawang putih sehingga naik bau
2. Masukkan cili boh
3. Kemudian, udang baring - masak sehingga sebati
4. Masukkan meehon
5. Garam dan gula


Bila semuanya dah ready, inilah rupa Nasi Berlauk Mokcik Aji :-)




Sebelum masak Nasi Berlauk Mokcik Aji ni, sempat pergi 'pekik' kat Twitter dan Sara ada bertanya, sebab feeling the more the merrier ajak Sara datang tapi dia nun jauh di kampung - maybe next time, dik. Sara tak dapat tapi Kak Eja sudi datang makan-makan kat rumah (dan tak amik gambar pun!). Malamnya pulak, Yong datang sebab nak menuntut ilmu dengan Encik Bubu. Maka, Nasi Berlauk ni almost habislah.

5 comments:

Lady Windsor said...

Put..ya Allah jeligho nya nampak gulai mok cik aji ni..huhu tak sabar nak buat...tok de de doh rasa lapar..mak tolong!!!!

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Nuur..xpernah dgr nasi berlauk camni...masakan tradisnol kelantan ya?.Tp nampak sedap,trutamanya tang gulai lemak ikan tongkol tu...:)

Puteri Nuur At-Terawis said...

Kak Shasha,

Jom buat. kalau nak rasa Put masak, meh singgah rumah kat Putrajaya nanti eh.

Puteri Nuur At-Terawis said...

Azatie,

Tradisional kot sebab dari dulu-dulu lagi Put makan macam ni :P Ikan tongkol memang sedap!

Lady Windsor said...

Put, ok nanti kita roger2 ek..hihi best!