Followers

disclaimer

Read at your own risk.

If you like what you read, keep on reading and do drop by again. If anything offends you, just let it be and you may leave any time you wish.

12/09/2011

Kisah hujung minggu bersama Lope & Obiya saya :-)



Hujung minggu lepas, saya dan Encik Bubu ke hulu ke hilir menghadiri open house teman taulan. Ada yang tak open house pun saya bantai jugak, jumpa bukan sebab orang buat makan je kita sampai, tapi sebab nak eratkan hubungan silarurahim sesama kita. Salah satu open house yang saya singgah, saya nak selitkan satu cerita disebaliknya mengenai Lope saya, sebagai catatan untuk saya kenang di hari tua nanti.

Gambar ini adalah gambar yang saya ambil di open house Zaid. Memandangkan agak ramai orang yang datang berkunjung, maka saya memutuskan untuk mendukung sahaja Lope. Tambahan pula, awan yang mendung menandakan akan hujan sebentar lagi. Selepas berjumpa dan bersalam dengan tuan rumah, kami dipersilakan untuk duduk dan menjamu selera. Orang putih cakap help yourself. Maka, saya mencari tempat kosong dan kami 5 beranak pun duduklah.

Sementara mengunggu Encik Bubu & Bibik mengambil minuman, saya duduk di meja bersama Lope. Lope saya dudukkan di salah sebuah kerusi disamping saya. Dalam hati sedikit gusar, bimbang sekiranya imbangan badan Lope apabila dia duduk, Lope gemar menunduk dan mungkin akan terjatuh kelak. Maka, mulut saya berpesanlah pada anak teruna saya yang sorang ini.

" Lope, jaga diri tau. Mama letak Lope duduk sini, Lope kena careful dengan kiri kanan tu, nanti Lope jatuh. Kalau jatuh, Lope sakit" si anak sekadar memandang sambil mulutnya tak putus menyebut nama "ab-bah". Dia kemudian menyentuh permukaan kerusi sebelum tangan kecilnya menyelit lengan disitu. Selepas dia berbuat begitu, dia memandang ke arah saya sambil memanggil "ma-ma".

Kena pegang kerusi ni, Mama cakap kalau jatuh nanti sakit - Lope

Saya yang menyaksikan setiap perlakuan Lope tersenyum sendiri. Cepat-cepat tangan ini mengambil gambar di atas. Sepanjang makan-makan di rumah Zaid, Lope duduk sendiri. Saya yang berada disampingnya tetap masih ada perasaan tidak harap, khuatir Lope jatuh. Maka, sepanjang masa, tangan kiri saya diletakkan di atas peha Lope dijadikan seat belt untuknya. Saya juga arif dengan Lope yang agak 'tidak senang' bila berada didalam kelompok orang-orang yang tidak dikenali, maka dengan lingkaran tangan mama di pehanya diharapkan dapat mententeramkan hati anak teruna saya ini.

Open house di waktu weekend adalah sangat memenatkan, terutamanya dengan keadaan trafik yang majoritinya semuanya adalah sesak. Orang yang pakai gown kaler pink ni sangatlah boring dalam kereta. Dia bebel, dia pekik, dia menyanyi & ada masanya dia tido :P





Malamnya, Minmin datang lepak-lepak kat rumah. Tak sangka, ada peminat Minmin yang follow Minmin ke hulu kehilir.


 
 Aksi orang yang saling merindui :P

Malamnya juga, sempat makan Mee Sup kat rumah Ayu & jumpa Zura serta family. Gambar-gambar lain semua tak sempat selit kecuali dengan budak handsome ni sorang je sempat ambil gambar :) Esoknya plak, teman Encik Bubu pergi makan-makan kat rumah Encik Bodent kat Wangsa Melawati. Encik Bubu cakap, kalau Bodent ajak pegi open house, wajib datang sebab dia memang tabik spring dengan Char Kuew Teow yang ada which is soo true. Sayangnya, tak boleh duduk lama-lama sangat sebab keadaan Lope kurang selesa. Apapun, terima kasih Encik Bodent sebab ajak kami sekeluarga :-)

Minggu ni pulak, bersusun jemputan ke kenduri kahwin. Insya Allah, kami akan sedaya upaya memenuhi semua jemputan yang di ajak. Tak lupa juga, tahniah untuk sepupu kesayangan saya Husnil yang selamat melahirkan anak kedua hari ini melalui c-section. Insya Allah, nanti Wansue akan sampailah nak jenguk anak buah terbaru ni.

Selamat datang ke dunia, sayang!

7 comments:

zura_habib said...

wah terselit gmbr habib...nnt dtg open house kami plak ye...25 sept

Min Min said...

kakak! I like the picturesssss!

Princess Nur said...

eh..eh gambar baby dah masuk sini..tak sempat lagi nak update hihi

aSmiDar said...

besar dah obiya...come..mcm abg die gak...:)

BabyRayyan said...

hi mama x sure GA fisher price dah tutp atau belum...mama join last minit:)


segmen pertama
http://mamaluvrayyan.blogspot.com/2011/09/segmen-pertama.html

segmen kedua
http://mamaluvrayyan.blogspot.com/2011/09/segmen-kedua.html

segmen ketiga
http://mamaluvrayyan.blogspot.com/2011/09/segmen-ketiga.html

mama irfan said...

salam...
kecewa la kak sebab penyertaan untuk GA dah x boleh nak hantar sbb ruang komen dah x ada...sumpah kak saya dah siap dari sebelum GA ni dilanjutkan lagi... saya nak hantar last minute sebab kawan blogger dalam opis yang join GA ni ramai... saya nak elak dari salah faham... please akak... saya nak join sesangat... keperhatinan akak amat saya hargai...

Segmen: Satu
ID Link : mama irfan
URL:http://mamalurveirfan.blogspot.com/2011/09/segmen-pertama-fisher-price-newborn-to.html
Twitter ID: (are-nist)
Twitter blogger : (mama irfan)


Segmen: Satu
ID Link : mama irfan URL:http://mamalurveirfan.blogspot.com/2011/09/segmen-kedua-fisher-price-healthy-care.html
Twitter ID: (are-nist)
Twitter blogger : (mama irfan)

mama irfan said...

sory tertekan enter la pulak... gelabah punya pasal... sory sesangat...ni saya bagi lagi sekali


Segmen: satu
ID Link : mama irfan
URL:http://mamalurveirfan.blogspot.com/2011/09/segmen-pertama-fisher-price-newborn-to.html
Twitter ID: (are-nist)
Twitter blogger : (mama irfan)

Segmen: Dua
ID Link : mama irfan
URL:http://mamalurveirfan.blogspot.com/2011/09/segmen-kedua-fisher-price-healthy-care.html
Twitter ID: (are-nist)
Twitter blogger : (mama irfan)

Segmen: Ketiga
ID Link : mama irfan
URL:http://mamalurveirfan.blogspot.com/2011/09/segmen-ketiga-fisher-price-go-baby-go.html
Twitter ID: (are-nist)
Twitter blogger : (mama irfan)