Followers

disclaimer

Read at your own risk.

If you like what you read, keep on reading and do drop by again. If anything offends you, just let it be and you may leave any time you wish.

29/06/2011

Transformers : Dark of The Moon

(anda adalah dilarang membaca entri ini sekiranya anda adalah peminat tegar Transformers) :p

Mula-mula kena terima kasih banyak-banyak kat Jia sebab di saat-saat akhir dia let go 2 keping tiket Transformers : Dark of The Moon untuk saya dan Encik Bubu. Masa mula-mula dapat tiket, dah teruja sebab tiket dia sangat comel!

Filem ini ditayangkan hari ini secara rasminya (29 Jun 2011) yang saya tengok semalam adalah premier screening. Ada beberapa kawan-kawan pesan, jangan review pasal filem ni sebab diaorang nak tengok sendiri. So, saya akan tulis secara general sahaja.

Watak baru:

Megan Fox tak muncul pun dalam filem ni. Mengikut ceritanya, Steven Spielberg menggugurkan beliau kerana dalam satu interview, dia menyamakan Michael Bay sebagai seorang Hitler. Maka, wataknya digantikan dengan Rosie Huntington-Whitely.

Dreadbox - Ferarri 458 Italia

Sentinel Prime - dia adalah ketua sebelum Optimus.

Wreckers - dia Autobot. Tugas dia ala-ala comando la. Siap ada machine gun. Mantap!


Soundwave - Megatron communication officer yang mana tugas dia menangkap semua komunikasi dalam talian.

Wheeljack - dia ni saintis geng-geng autobots la. Rupa dia bila transform akan jadi macam Alber Einstein siap dengan speck bagai. Comel.

Review saya:

Transformers : Dark of The Moon ni terlalu detail jalan penceritaannya which is too pack of action which is very good. Saya tak dapat nafikan sepanjang menonton tu, saya tak pandang dan usik-usik Encik Bubu pun sebab kami berdua memang concentrate dengan cerita ni. Sound system yang gempak buat saya bergegar dikerusi buatkan keseronokan terbang ke alam autobots/decepticon ni jadi lebih real.

Bumble Bee akan jadi karektar kegemaran saya dari dulu sampai sekarang. One thing saya suka, bila Bee ni jumpa aje Sam, tak kira dari mana dia datang pun, dia akan melutut. Oh, sangat sopan Bee ni. Auwww! Ada part yang buatkan saya menjiwai watak Sam sangat-sangat bila Bumble Bee dibunuh. Gila la, menangis bila dia cakap 'good bye my friend' sambil mata dia pandang Sam dan mata Sam pun dah berkaca tahan nangis. Weh! Bumble Bee mati ke?! Eceh! Sila tengok di pawagam berhampiran anda. :p

Tak best bagi saya:

Optimus Prime tak tough sangat. Memang bangsa Prime ni tak kuat tapi sebab 'baka' diaorang maka diaorang leh la jadi leader. Aksi terbang-terbang, pakai pedang tu best dan part yang Optimus kena potong tangan buat suspen gile :p

Heroin baru ni terlalu Megan Fox wanna-be! Memandangkan jalan ceritanya dah clash dengan Megan Fox, bagi saya, sekiranya watak dia tak wujud pun takpe, tapi biasalah kan cite macam ni sure nak kan pompuan seksi yang meletup. Rasanya lebih baik kalau dia cari awek yang totally muka/jenis lain.

Overall, sangat berpuas hati. Kalau ajak pergi tengok 4-5 kali lagi pun saya sanggup. Berbaloilah korang bayar tiket wayang.

Saya bagi 8/10.

Autobots, transform and roll-out!

** gambar ehsan encik google yang bijak :)

3 comments:

puan nina said...

ohh..sangat sedih bile ironhide mati!semalam tak baca entry ni sbb nak tengok sendiri dulu.heheh

Megat Iskandar At-Terawis said...

Puan Nina, apa nak sedih IronHide mati...waktu Movie tahun 1985 pun, dia mati jugak. Siap kena tembak kat muka lagi oleh Megatron.

Lagi sedih waktu WheelJack kena bunuh...dia siap cakap kat BumbleBee "I think they are going to kill us"

Compared ngan Movie tahun 1985, WheelJack mati - tapi tak tau macam mana dia mati...tau2 ada gambar dia dah mati....

puan nina said...

ohh..sebab sy suke Ironhide kot??sebab tu sy sedih.ngee~