Followers

disclaimer

Read at your own risk.

If you like what you read, keep on reading and do drop by again. If anything offends you, just let it be and you may leave any time you wish.

19/04/2011

Menu Baru Untuk Lope XD


Semenjak Lope keluar dari wad pertengahan Februari lalu, mama dia tanpa mercy memang nak si anak gain weigh balik seperti sebelum Lope diwadkan. Sebelum dimasukkan ke wad, berat Lope mencecah 13.8kg dan apabila di hospital berat Lope cuma 12.3kg dan berat yang dicatat sebelum keluar dari wad adalah 12.9kg.

Setelah si anak balik, apabila selera makannya bertambah, maka si mama dengan suka hatinya memasak dan memasak sahaja untuk sang anak sehinggalah berat badan terbaru Lope diambil untuk kesekian kalinya minggu lalu.

15.1kg!

Masya Allah, untuk ketinggian Lope yang mencecah tinggi 98cm dan berumur 4 tahun, dia nampak OK tetapi yang tak OKnya sebab apabila badan semakin berat, si anak dah pandai malas nak berfisio bersama mamanya. Apabila diletakkan berdiri pun dia sengaja melembikkan badannya tanda malas dan menguap selepas itu.

Oleh itu, Lope harus diet :P

Abah dan Mama Lope takpe tak diet xD

Kalau dahulu Lope makan 3 kali sehari dan semua meal Lope adalah NASI maka kali ini Mama ubah resepi Lope yang sangat cerewet dengan makanan dan hanya makan porridge saje melainkan creamy chicken and mushroom soup from Chili's.

Ini adalah creamy chicken and mushroom soup dari chili's
harganya satu bowl RM17.00+ di serve dengan 2 keping biskut jacobs
rasanya sangat lazat. saya kasi rating 5 stars.

selain porridge saya, soup inilah yang Lope makan. gigih sebab soup ini adalah makanan kegemaran Lope, maka mamanya dengan gigih mencuba beberapa resepi creamy chicken mushroom soup yang ada recipenya di internet tu dengan bantuan encik google. selepas beberapa kali percubaan, akhirnya mama Lope berjaya menemui cara nak masak sebijik macam chili's masak ni. *gelak evil*

jom, saya kongsi menu mudah dan sihat serta sesuai untuk orang nak diet macam Lope :P

Chicken - Mushroom Creamy Soup - Version Mama Lope

Untuk Direbus
250 gram isi ayam (bahagian dada)
200 gram cendawan (jenis shitake)
1 biji ubi kentang - dipotong dadu mengikut citarasa
1/2 batang carrot - dipotong dadu mengikut citarasa
3 ulas bawang putih - ditumbuk halus
1/2 bawang besar - dipotong halus
1 ketul kiub ayam Knorr - jika nak serve untuk anak, tidak perlu
Garam secukup rasa

Rebus sehingga bahan di atas masak. Kemudian ambil separuh daripada bahan-bahan yang telah direbus tadi, kisar dengan menggunakan 3 cawan susu dutch lady low-fat.

Ambil 50 gram cendawan (jenis shitake) potong dadu dan halus, masukkan ke dalam rebusan tadi bersama-sama dengan susu dutch lady tadi.

Ambil 4 sudu tepung jagung/gandum, gaul sehingga larut dan campurkan ke dalam rebusan yang sama. Masak sehingga pekat dan siap.

Apabila siap, inilah hasilnya.



Inilah version Lope saya akan makan bersama roti ;)

6 comments:

Shasha said...

Waaa...mesti sedap bubur ni...nak try le..Put...salute la Lope punya taste...macam auntie shasha gak le taste Lope..Lope give me 5..hihi!

Bicara hati ibu aisya said...

Wahh...sedapnya.nak try ar buat nnti.Thank's put sebab rajin kongsi resepi.Hehehe.

Psstttt..put, ajarlah ayu camner nak buatkan menu yang boleh bagi berat aisya naik.

Mayyonnizz said...

wah sedap2 ...nak cuba... lately i kan suka sgt western2 ni... perasan mat salleh lak..hahahah

alyyani said...

terliuq! harus try. and haven't taste chilli's mushroom soup. sebab 17hengget kot :p

Norazo Aslan said...

yer betul... sup di atas sangat sedap. saya bertuah dapat rasa hari2 tanpa gagal. i am so addicted to it.. btw puter x paham la resipi ni.. i paham sampai bhgn rebus2 jer

abs said...

sangat sedap! tak terkata... ok nak buat sendiri pulak test skill diri sendiri.. thanks kakput :)