Followers

disclaimer

Read at your own risk.

If you like what you read, keep on reading and do drop by again. If anything offends you, just let it be and you may leave any time you wish.

19/02/2011

Roast Chicken untuk Encik Bubu

Semalam birthday Encik Bubu saya. Kesian dia kami tak celebrate apa-apa sebab saya flat sangat bila Lope dapat discharged dari wad. Maka, seharian pada 18 Februari itu saya tidur dan makan dan tidur dan makan sahaja kerjanya. Encik Bubu tidak banyak songeh, tidak merungut dan tidak mendesak, tetapi saya sebagai isteri rasa bersalah yang menggunung kerana mengabaikan sahaja hari istimewanya.

Hari ini, sebab rasa seperti nak tebus balik hari istimewa Encik Bubu, saya masakkan dia Roast Chicken. Resepi ringkas ini saya ambil dari Cik. Sangat senang, sangat cepat. Ini hasil air tangan saya pada 19 Februari ;)

Encik Bubu saya dengan ayam berekornya ;)
Happy belated birthday, Encik Bubu!

Ini pula, close up gambar ayamnya
sebab ni first time masak roast chicken, jadi over excited nak share gambar :P

Roast Chicken (Luar)









Roast Chicken (dalam)

Roast Chicken

Bahan untuk Roast Chicken
1 ekor ayam berekor yang tidak dipotong
3 sudu besar serbuk lada sulah
3 sudu besar serbuk jintan putih
5 ulas bawang putih ditumbuk halus
Garam secukup rasa

Bahan dalam Roast Chicken
2 biji ubi kentang
1 biji telur

Bahan untuk Pencicah
3 batang cili besar merah
1 biji tomata
3 ulas bawang putih
1 sudu tepung jagung
3 sudu sos cili/tomato
2 sudu besar cuka makan
Garam/gula secukup rasa

Cara memasak Roast Chicken
Lumurkan semua bahan di atas pada ayam.
Perap sekurang-kurangnya 30 minit. (Lebih lama, lebih sedap)
Ubi kentang/telur direbus dan disumbat ke dalam ayam.
Kemudian bakar dalam oven/multi-purpose pan.

Cara membuat pencicah untuk Roast Chicken
Kisar cili merah ,tomato buah dan bawang putih dengan segelas air.
Masak kisaran tadi dengan menambahkan cuka, sos tomato & sos cili.
Kemudian masukkan tepung jagung yang telah dibancuh.
Kacau sehingga sebati dengan menambahkan garam/gula secukup rasa.

Macam saya hari ni, sebab kat rumah takde oven, maka saya bakar je dalam multi-purpose pan dalam 50 minit dengan menggunakan api besar. Ada dinasihatkan makan semasa masakan masih panas sebab sangat sedap dia garing-garing macam tu.

Ok, nanti selamat mencuba yer :)

7 comments:

Miss Layaleya said...

thanks 4 d recipe.. must try.. simple & yummylicious.. hehehe;p

Min Min said...

rosted chicken...tempting la sis..=P

Puteri Nuur At-Terawis said...

Fahi: simple je :)

Puteri Nuur At-Terawis said...

Min Min: weekend ni bawak ayam 2 ekor, meh sini I masak kat u :P

Min Min said...

boleh gak...bwahahaha...

nasaoji said...

Ya ampun..kak...teruja nak terai lorr.. :)

Izamalina said...

wahhhh tengok resepi nampak senang...tengs sis!!!