Followers

disclaimer

Read at your own risk.

If you like what you read, keep on reading and do drop by again. If anything offends you, just let it be and you may leave any time you wish.

06/01/2011

One Step Closer to the Maxis Om Nom Nom Race

Yes, nak join ini!!!

Korang tanya apa dia The Maxis OM NOM NOM Race?

Intro:

Meh nak story sket in case korang tak tahu eh.. Korang penah tengok Amazing Race tak? Macam-macam yang diaorang kena buatkan, panjat itu ini, kena jadi macam-macam, ada jugaklah terlintas dalam hati makcik ni rasa macam nak join je benda macam ni. Macam adventure je kan? Semalam, masa makcik log-in semalam dah perasan pasal Om Nom Nom ni kat Nuffnang punya page tapi tak sempat nak baca leklok sampailah tadi baru makcik sempat baca dan makcik dengan excitednya terus call si Kuwus suh dia pun check out jugak kat page Nuffnang.

Are you a fan of Amazing Race Asia?

YES!

Have you ever dreamt of competing in a "food edition" where the Amazing Race and challenges are all based on your favourite past time - food and eating?

YEP!

Ini adalah peluang makcik bila Maxis yang anjurkan The Maxis Om Nom Nom Race tengah cari 60 bloggers bagi berlawan dengan waktu untuk menyelesaikan pelbagai cabaran makanan.

Ulang suara, pelbagai cabaran makanan.

Nak! Nak! Nak!


Makcik nak join race ni dengan pasukan pemakanan makcik yang semuanya terrer-terrer belaka. Mereka juga adalah blogger dan nuffnangers yang setia. Yeay! Diaorang adalah:


Kenapa makcik nak join sangat..

Sebab suka makan dan appreciate kesedapan makanan serta suka memasak :)

Memang makcik adalah seorang yang suka makan, makan, makan dan makan.
Kalau korang tak caya, tengok pada size badan makcik sudahlah :P


Haaa.. sekarang sure korang dah percayakan? Bwahahahha. Banyak benda yang makcik suka makan dan makcik sangat bertuah dilahirkan di Malaysia sebab banyak gila makanan di Malaysia ni yang sememangnya yummylicious! Tambah bertuah lagi, makcik dipasangkan dengan Encik Bubu yang memang seorang food-lover jugak! Encik Bubu suka makan ala-ala western macam tu tapi makcik ni korang kasi la apa aje semua taram dan licin. Benda yang paling makcik suka makan haruslah lamb sampaikan kengkawan makcik pegi mana-mana pun bila nampak lamb akan call/sms cakap kat sini ada lamb.

Di pejabat makcik, makcik jugak ada satu group yang diberi nama Food Hunter. Kerja kami memburu makanan yang marvelleous aje kerjanya di sekitar Putrajaya/Bangi/Kajang dan sewaktu sekitar dengannya dengan harapan nak lagi tambah kawasan jajahan. Diaorang lantik makcik jadi ketua kumpulannya dan makcikkembang, dah flattered okeh sebab jadi ketua bab perihal makan-makan ni.

Sebab mencabar dan dicabar.

Best bila dalam masa yang sama kita sebok diberi task untuk test makanan yang yummeh dan dalam masa yang sama juga kita diberi task untuk menulis review pasal makanan dan restoran yang dijadualkan, dan juga kita diberi task untuk mencari jalan. Kalau korang tak terrer mencari jalan sekalipun, makcik rasa makcik akan selamat sebab organizer akan supply bantuan dari Maxis Finder301 Application sangatlah bererti. Kat application ni kita cuma perlu cari aje dulu apa yang perlu mengikut kategori macam contohnya food, restaurants, ATMs, banks, clinic, police stations atau apa-apa aje disekeliling anda. Oh lupa, yang paling bestnya kasi chance makcik guna iPhone4 noks, sangat-sangat-sangat NAK!

Tengok tu ada icon gambar teksi, RM, sudu garfu, cafe dan ATM kot. Lepas tu korang cari nak cari apa, Finder301 ni sangat bijak tau, dia belajar sekolah dan cepat mencari apa-apa yang korang cari dalam range yang dekat-dekat dengan korang, semacam contoh cari Chinoz On The Park

Taraaa, application ni dengan laju dan cepatnya memberikan kita direction ke sana, sila baca peta ye walau makcik sendiri kureng pandai baca peta tapi aplikasi ni sangat-sangat-sangat membantu :)

dan ada juga review dan testimonial kat situ, apa yang orang recommended so tak susah kita nak tahu apa yang sedap kat sini, termasuk juga tips-tips dari segi harga, dan kalau nak buat booking pun okey dow. Ibarat kata, sharing is caring la ni. Bila kita makan kat sini sedap, kita akan tinggalkan tips kat application ni dan tulis cakap sedap-sedap-sedap dan lain kali orang lain pun senang nak tahu apa yang ada di kedai makan tu.

Oh, makcik sukaaaa~*

Kalau korang rasa was-was lagi, korang tak faham makcik membebel ni, klik kat sini dan baca sendiri. Betul, makcik tak tipu, kan? kan? kan?

Lepas dah jumpa tempat yang organizer suruh, makcik teruja untuk join merasa makan-makan-makan. Tapi, bukan tu je part yang mencabar sekali sebab selepas merasa, on the spot makcik kena buat review mengenai makanan yang dah makcik rasa tu. Immediately tau. Organizer akan kasi laptop dan Maxis Wireless Broadband. Korang tahu tak Maxis Wireless Broadband ni apa? Well, meh makcik nak story mory sket yang semua orang boleh pakai Maxis Wireless Broadband dengan bayaran serendah RM48 sebulan. Korang tengok chart yang makcik tempek ni eh..

Untuk maklumat selanjutnya, korang klik sini eh. Berbaloi la kalau pakai Maxis Wireless Broadband ni. Lepas tu kami kena tulis review pasal makanan , kedai makan atau apa sahaja arahan yang diberikan dan kena publish blog entry tu immediately sebelum kena terima tugasan seterusnya.

Wahhhhhh! menarik, kan?

Bila nak menulis review, ahli pasukan makcik kat atas ni ada taste yang super hebat dengan makanan-makanan so they won't make me down pasal nak tulis bab makanan ni :) kita perlukan gambar lepas tu nak upload dengan Maxis Wireless Broadband takde masalah dow, laju! :) Makcik berangan nak upload gambar ala-ala macam ni masa join race tu...

Nando's


Kak Ala's

Nasi Dagang :)

Chili's


House of Thai

Sup tulang

Butter prawn

Kerabu mangga

Ayam pandan

Sotong Madu

Buah Tanjung @ Alang-Kak Suzie bertunang

Buah tanjung - kuih dari istana Kelantan yang diperbuat dari telur.

Marriot Hotel, Putrajaya for my birthday :)


Sushi at JJ pun jadi!


Tony Roma's

Fish fillet

Spagetti

Cheese cake

Chicken Grilled

Home made :)

Potato salad

Sotong sumbat

Tempoyak masak


Begedil Daging XXL

Sup Sayur dengan Crab Stick

Spagetti Malaysia

Ikan Siakap Bakar

Ketam segar bakar

Air asam

Nasi Berlauk Ikan Tongkol dengan Meehoon Mokcik Aji

Nasi Ayam Puteri

Siakap Stim

Ikan Bakar, Ulam-ulaman dan sos bilik special (budu) :P

Scramble egg

Hash brown

Hot dog

baked beans in sauce

Salmon grilled :)

Nasi Goreng Cendawan dengan keropok dan telur mata

Kenny Roger's


From Taiping with love :)

Sotong Kangkung Belakang Balai Bomba

Keow Teow Goreng Kerang Istimewa Dolly

Sup Ayam Madura Dolly

Alang-Kak Suzie's wedding

Ayam Golek

Udang Goreng

The Ship's



Kedai Siam depan Ampang Puteri yang lupa nama :)

Sotong bakar

Kerang Bakar

Pencicah


Tom Yam Campur

Yellow Cab

Extra large, Extra delicious!

Starbuck


Muara Ikan Bakar, Port Klang

Siakap Bakar

Butter Prawn

Kailan Ikan Masin

Lala Goreng Berlada

Imperial Chakri Palace, KLCC

Ais Krim Durian Istimewa



Taman Warisan, Putrajaya


The Famous Nasi Ayam Warisan

Lai Chee Kang

Mee Hoon Sup
Teluk Senangin


The unforgettable fresh crab!

Pullman Hotel, Putrajaya


Cuppies for my favourite rockstar Faizal Tahir on earth!



Cendol sedap di Penang

Cendol tepi jalan yang sangat sedap :P

Adrenalin Burger di Hard Rock Cafe, Penang

Yes, he is Faizal Tahir :P
The burger was name after his album 'Adrenalin'


Nasi campur terbaik di Penang


Secret Recipe


Delicious

Mushroom Wild soup

Sheppard's Pie

Makan di office

Nasi kukus E2 :P

BBQ dengan Rockeinsteiners :)

Kek birthday Mak Belalang yang sangat mouth-watering

Another cuppies ;)


Victoria Station

Muara Seafood, Port Klang



Sebab-sebab di atas, makcik rasa dan sangat yakin bahawasanya skill makcik yang suka makan, suka mencuba pelbagai jenis makanan, suka cabaran dan suka buat review pasal makanan dan mencuba memasaknya sendiri di rumah selepas rasa makanan tu sedap sangat adalah sesuai nak serta Maxis Om Nom Nom Race.

Hopefully, makcik dapat join. :D
Please.. please.. please.. Maxis, please Nuffnang.

Eh, korang nak join jugak? Cepat tulis entry korang. More info klik sini dan antar sebelum 12 January taw.

2 comments:

LiLy KnoTWiSe said...

nok terbaeeekkkk mak tabik springggg!!!! nak mak tulis benda yg samer ke???

Miss Layaleya said...

All d best!!!

meleleh air liur tgk mknn.. yummy!!