Followers

disclaimer

Read at your own risk.

If you like what you read, keep on reading and do drop by again. If anything offends you, just let it be and you may leave any time you wish.

23/08/2010

Sheppard's Pie


Akhirnya, setelah sekian lama mengambil resepi ini dari Kak Sue, akhirnya semalam baru tergerak hati saya membuatnya, itupun setelah Encik Bubu tak pernah putus meminta saya membuatnya, muak berbuka dengan nasi katanya. Saya geledah resepi ini, sengaja ingin berkongsi di my.little.secret kerana ianya sangat mudah. Sebab ikut selera tekak sendiri, saya olah sedikit dari resepi asal dari Kak Sue.

Sheppard's Pie by Puteri Nuur At-Terawis

Bahan A - Lapisan I (Inti)
3 ulas bawang putih (cincang)
1 biji bawang besar (cincang)
5 tangkai cili hijau
1/2 batang carrot (potong dadu)
350 gm daging kisar (diperap dengan garam, pepper& black pepper sauce)
1/2 sudu teh serbuk kunyit
3 sudu teh puri tomato
1 batang celeri (potong dadu)
Garam & gula secukup rasa
Mentega - untuk menumis


Bahan B - Lapisan II
4 biji kentang (saiz sederhana)
1/2 cawan susu
1 sudu teh mentega
1/2 cawan keju parut

Bahan C - Lapisan III
Keju parut (untuk taburan)


Cara-cara:

1. Panaskan mentega, tumis bawang putih, bawang besar, carrot, cili api. Goreng sampai harum.

2. Masukkan daging. Goreng daging sampai kering. Masukkan puri tomato, garam & sedikit gula. Biarkan hingga daging empuk dan kering.

3. Rebus kentang sampai lembut. Buangkan kulit. Blend bersama susu, mentega & keju parut.

4. Sapukan mentega di permukaan loyang. Letakkan daging di bahagian bawah loyang, ratakan. Kemudian letak pula kentang, ratakan. Akhir sekali letakkan keju parut. Kalau suka banyak, letak la banyak-banyak.

5. Bakar selama 30 mins @ 170 degree Celsius.

Hasilnya...

Sheppard's Pie by Puteri Nuur At-Terawis

Dengan suspennya, saya hidangkan pada Encik Bubu dan FIL. Lega bila kedua-dua tekak dua beranak ni cakap 'Okey dan sedap cuma potato dia kena keras sket' dan kat FIL 'Abah selalunya tak makan pie ni, tapi Abah suka yang ni maybe sebab potato dia lembik'


Respon saya? Senyum sampai ke telinga bila saya tengok loyang besi ini kosong dikerjakan mereka berdua. Memasak dengan kasih sayang, hasilnya sampai ke dalam perut mereka dengan setulus hati :)

8 comments:

Syahida said...

saya suka resepi western.nampak cam senang...nak cuba gak lah nanti.thx for sharing :-)

LiLy KnoTWiSe said...

sedapnyerrr... lah

Baby Tiger said...

lapar....

QuEeN Of 2 Heroes said...

sekali2 ubah selera...sedap gak kan.. :)

iCaLoVeZiE said...

put ni.. pepagi dah bagi ica terliur. hehehe

Syamilia said...

best..nak cuba lah... :)

||-puterinuur -|| said...

sangat simple dan makan-able ;) trylah. tak menyesal pun. :D

alyyani said...

fuh, kecur air liur. wajib dicuba! texture dia sgt la terliur. :D