Followers

disclaimer

Read at your own risk.

If you like what you read, keep on reading and do drop by again. If anything offends you, just let it be and you may leave any time you wish.

26/05/2010

THOO... PHOO.. PAI...

Sudah beberapa hari saya tertangguh untuk menulis. Sudah acap kali saya rasa terpanggil untuk berkongsi. Hari ini baru saya diberi peluang dan kekuatan. Beberapa hari lalu saya keluar bersama Sophia. Bagi menghiburkan dan mengasyikkan dia sewaktu saya memandu, berbagai lagu saya nyanyikan padanya. Saya tahu, dia akur bahawa ibunya bukanlah penyanyi bersuara lunak, malah jauh sekali tahu bagaimana untuk menyanyi.

Apabila sudah ketandusan idea untuk menyanyi, saya sengaja mengira bersama-samanya. Apabila saya sebut one, two, three, four and five, saya seperti terdengar satu suara halus mengikutinya. Saya perhatikan betul-betul rupanya sungguh! Suara halus itu seperti malu-malu ingin mengikut kiraan saya.

Apabila saya sebut ONE.. dia diam. Apabila saya sebut TWO.. saya terdengar bibir mungilnya menyebut THOO. Apabila saya menyebut THREE.. dia diam kembali. Apabila saya menyebut FOUR.. saya terdengar PHOO dan apabila saya menyebut FIVE, dia angkat jarinya dan dia sebut PAI seraya merapatkan tangan kami tanda hi-5!


Oh, sebagai ibu, saya sungguh teruja. Di usia 17 bulan, Sophia pandai mengira. Saya harapkan saya mampu merakamkan momen ini dengan video, namun sayang, Sophia tidak memberikan kerjasama. Kalau tidak ingin sekali saya berkongsi kegembiraan disini. Sungguh comel dipendengaran saya cara sebutannya. Mungkin Allah berikan perbezaan di antara Idris dan Sophia, namun ia melengkapkan saya!

2 comments:

fabulous.farah said...

congrats phia..belajar byk2 lagi

Deelira @ Deeliraz said...

kak put,cerita kita sama.cume sy x zahirkan saje.tp bila sy baca entry ni.yes SAMA..perbezaan antara anak 1 dgn yg kedua..sgt mengujakan sy kak.tp kita xleh nak describe perasaan tu..hanya kita yg mengalaminya saje tahu kan :) bila kita cerita kat org..org sinis saje.sedangkan kita yg mengalaminya terasa sungguh besar setiap peningkatan anak itu krn anak pertama ada kelainan.