Followers

disclaimer

Read at your own risk.

If you like what you read, keep on reading and do drop by again. If anything offends you, just let it be and you may leave any time you wish.

31/03/2010

Adik yang prihatin.

Dalam doa saya sehari-hari, sentiasa saya selitkan agar Sophia akan sentiasa menjadi seorang adik yang bertimbang rasa dan sabar dengan kerenah abangnya. Setiap apa yang berlaku, saya tunjukkan contoh-contoh agar Sophia faham dia perlu lebih bertoleransi dengan abangnya. Anak adalah acuan kita, bagaimana dia dilayan, begitulah hasil yang terbentuk.

Sengaja saya ingin berkongsi kisah Sophia yang sungguh prihatin terhadap Idris. Sesekali hati saya tersentuh melihat anak berusia 14 bulan ini mampu bertimbang rasa akan abangnya. Suatu hari, saya membiarkan Sophia dan Idris menonton Upin dan Ipin. Sophia duduk tegak manakala si abangnya terguling-guling. Sesekali mata Idris menjeling TV dihadapan dan sesekali dia membuat kerjanya sendiri. Sophia pula kusyuk, langsung tidak berganjak.

Tiba-tiba, si Idris berguling-guling dan datang melanggarnya yang sedang duduk. Sophia terbalik ke sebelah kiri. Namun tiada tangisan. Dia sekadar bangun dengan lemah lembut dan mengangkat kaki Idris yang menendang badannya tadi. Tiada tangisan, tiada rengekan. Ibarat seorang kakak yang sedang bertolak ansur dengan adiknya. Emosi saya *syahdu*

Begitu juga tatkala saya membawa Idris mendapatkan rawatan Kak Raw. Apabila usai dibungkus, diwaktu tengahari terik dengan cuaca panas, Idris memang tidak tahan dengan kepanasan. Idris menangis, tidak selesa. Pipinya yang tulus mulus berubah warna kemerahan. Saya letakkan Idris di standing frame, dan sedaya upaya menenangkannya. Tiba-tiba si adik dan memegang lengan abangnya dan menciumnya berkali-kali. Saya lihat Sophia bersungguh-sungguh mencium. Mungkin kerana setiap kali dia menangis, saya akan datang dan menciumnya.
Si abang tenang selepas dicium oleh si adik

Dan semalam, satu lagi scene yang menyentuh kalbu. Semalam saya sengaja memadam lampu awal, minta mereka-mereka tidur lebih awal. Idris sudah tergolek-golek, dalam posisi ingin lena tetapi masih tidak berjaya. Saya pasangkan lagu instrumental, tetapi Idris menangis marah-marah. Kemudian si adik itu mengambil Rhyme Story telling, buku yang disediakan dengan lagu kanak-kanak. Saya perhatikan saya dia duduk disebelah Idris dan menukar helaian buku tersebut apabila setiap lagu habis berkumandang. Dia tekun melakukan benda yang sama sehinggalah Idris tertidur!

Dalam hati, saya kagum dengan kebolehan Sophia. Sangat observance. Dia tahu apa kesukaan Idris, apa yang Idris suka dan tidak suka malah dia juga seorang yang peka. Al-hamdulillah semoga kerukunan dan ketaatan sang adik pada abangnya akan kekal sampai bila-bila.

Terima kasih sayang di atas satu pengertian

14 comments:

Min Min said...

rindu nak jumpa dak2 chumels itu...

Miss Layaleya said...

so sweet.. phia, x sabo nk dgr phia pggl lope.. nk tgk phia pimpin tgn lope..

** terharu nyer baca ni...

::Mrs.Bubu:: said...

min min: pintu rumahku sentiasa terbuka. sama ada orang sudi atau tidak je untuk datang.

::Mrs.Bubu:: said...

fahi: inilah citer kakput citer tengahari tadi.

fabulous.farah said...

bagus phia. nanti besar ganti parents jaga abang. =)

Asz said...

terharu baca entry nih ... kasih syg antara seorg adik dan abang ...

dYanah aMin said...

teringin nyer jumpa ngn idris n phia yg chumel2 tu kak put..

:cahya: said...

:) Allah dgr suara hambaNya...

Baby Tiger said...

wahh baeknya princess tomato nih.. alhamdulillah.bantu mama jaga lope ye?

Mayyonnizz said...

Alamak hensemnyer idris jadik mumia..
tgok live lg geram....!!!!

alamak baru terperasan template akak sama dgn ayu punya..ekeekeke..

Ezzah said...

aiiisssyyy...menantu ku itu mmg prihatin!! mam kagummmmmm.. :)

p/s : untg danish kan phia! eheheheheheh

Zety Zin said...

sophia adik yang baik :)

Min Min said...

sekarang pintu rumahku pun hanya djenguk selepas jam 9mlm kak...huhuhu...weekend pun kena koje...:(

Sutera Batik said...

Kasih seorang adik pd abangnye... Tersentuh hati aku.. Huhu