Followers

disclaimer

Read at your own risk.

If you like what you read, keep on reading and do drop by again. If anything offends you, just let it be and you may leave any time you wish.

31/07/2009

Penyatuan Dua Hati

Semalam, saya dan suami meninggalkan Idris dan Sophia sendirian dirumah dibawah jagaan Bibik. Agak berat hati ini untuk melangkah keluar, tapi mengenangkan Along bakal menjadi suri orang malam itu, saya berkeras juga pergi. Along, adik sepupu saya yang saya jarang temui. Jarak membataskan kami sering bersua, dia nun jauh beribu batu disana. Saya tiba agak lewat di kediaman Ayah Ngah. Waktu saya tiba, Ayah Ngah dan seluruh ahli keluarga sedang menunggu rombongan lelaki tiba. Saya dijemput masuk ke ruang tamu yang dihias indah. Bau semerbak bunga-bungaan menusuk hidungku, menghantar suasana romantis di kalbu.

Pelamin yang indah, ringkas je kan? Tapi, sangat cantik.

Saya duduk bersimpuh di kalangan beberapa tetamu yang hadir. Pandangan saya tertancap pada indahnya pelamin yang dihias indah dengan bunga-bungaan segar. Harum. Segar. Mungkin itu simbolik untuk penyatuan dua hati yang memulakan kehidupan baru bergelar suami dan isteri. Tak lama kemudian, pengantin lelaki dan keluarga tiba. Damai wajah Amir saya lihat, tenang. Saat itu, ada selintas ingatan buat Arwah Uda, pada pandangan mata saya, iras Amir persis Uda, mungkin tak sama seratus peratus, tapi ada kesamaan pada wajah itu. Amir diiring ke ruang tengah, dan kemudian Along diiring turun oleh 3 orang 'Helen of Troy'.

Along tak ubah ku lihat seperti seorang puteri dari kayangan. Manis wajahnya, seri pengantin terpancar dari senyumannya, dan renungan matanya jua. Dalam hati terbit rasa ingin mengulangi semula saat-saat itu bersama Iskandarku [dalam mode mama gediks]. Seketika kemudian, majlis dimulakan dengan berbalas pantun, puitis dan sungguh terkesan di hati. Sungguh sempurna majlis ini, dan tatkala aku terdengar suara Ayah Ngah memanggil 'Anakanda Amir' sungguh syahdu. Syahdu, kerana bermula dari detik saksi mengatakan 'sah' bererti seluruh tanggungjawab dan amanah yang dipikul di perdu seorang ayah teralih sudah kepada seorang lelaki bergelar suami. Saya tahu, harapan seaorang ayah pasti mengharapkan anak gadis kesayangannya dijaga dan disayangi seelok mungkin hingga ke hujung nafasnya dikandung badan.

Bagaikan puteri dari kayangan turun. Along, awak sangat cantik!

Bilamana sah sahaja Amir bergelar suami kepada Along, dia mohon bersujud syukur kepadaNya. Akhirnya cinta mereka termeterai jua. Ikrar taklik dibacakan, meremang bulu roma saya. Betapa indah tersusunnya Islam. Kemudian, sang isteri bangun tampil ke pelamin. Semua mata ibarat terpukau memandang keayuan sang puteri. Tahniah Along, saya sangat-sangat suka dengan dress itu, dengan make-up itu, dengan rambut itu dan segala-galanya.

Dua benda kesukaan saya di majlis akad nikah pada malam itu. Ringkas, penuh simbolik dan menarik.

One happy family. Welcome Amir!

Puan Azzahraa & Encik Amir
Selamat berbahagia selalu, hingga ke akhir usia. Tak sabar nak rasanya nak tengok anak-anak yang akan lahir dari kasih sayang you all ni.

xoxo
KakSue & Abang Is :)

p/s: tak banyak gambar, sebab keadaan tak mengizinkan.

29/07/2009

Hambatan Rindu





Betapa cepat masa berlalu, merindui detik-detik ini bersama Idris.

27/07/2009

Menjadi ibu

Lama tidak bercerita panjang lebar mengenai anak-anak. Sejujurnya, masa terlalu menghadkan segala aktiviti. Kalau saya katakan ibu kepada dua anak ini asyik sibuk memanjang, mungkin akan ada yang tergelak. Iyalah, anak baru dua, sedangkan ibu saya punya anak lapan steady je :P Tapi percayalah, fungsi saya bukan sekadar ibu semata, malah lebih dari itu. Insya Allah, segalanya akan saya urusi sebaik mungkin, tanggungjawab saya sebagai seorang isteri, seorang anak dan menantu, seorang ibu juga sebagai seorang adik kepada kakak dan abangnya.

Hujung minggu yang lalu, rumahku menjadi port kami adik beradik berhimpun, walau bukan semua abang dan kakak datang, tapi saya rasa puas dapat berkumpul. Adik-beradikku mengambil peluang ini kerna Cik ada disini. Seronok bila Wanteh dan seluruh bala tenteranya membanjiri rumah kecilku, dan sangat terhibur tatkala Alang dan sang kecilnya Qaisah juga turut bersama-sama kami. Wanyong usah diceritakan, kakakku yang seorang ini memang teman setia anda selalu :P Seronok bila berhimpun adik beradik, mengembalikan nostalgia kami zaman anak-anak dahulu, tapi hari ini lagi happening kerana kami hadir bukan sebagai kami sahaja, tapi telah 'membiak' dengan jayanya :) Paling kurang bertiga, paling ramai mencecah hingga lima.

Diam-diam, saya mengimpikan perkara yang sama seperti Cik apabila usia semakin memanjatkan ke ranting halus nanti. Punya anak-anak yang menyayangi diri ini, menghormati saya sebagai seorang ibu, apabila mereka punya keluarga masing-masing juga, mereka dapat membahagiakan saya. Saya tahu, hidup Cik tidak sesenang yang saya lihat seperti hari ini. Saya dengar penceritaan arwah Aboh, kakak-kakak dan abang-abang malah Cik sendiri bagaimana susahnya membesarkan anak-anak. Dan kini, saya didalam peringkat yang sama. Peringkat membesarkan anak-anak. Satu persamaan yang nyata antara Cik dan saya.

Saya ingin kecap detik ini, sehingga ke hujung usia Arwah Aboh dikelilingi cucu-cucu, meniti usia emas bersama si kecil yang menyayangi diri tuanya.

Kami berdua sama-sama membesarkan anak istimewa.

Saya lihat ketabahan Cik membesarkan Uda. Dia abang saya yang lahir sempurna, bijak dan kacak. Tiada cacat celanya pada diri Uda sehinggalah pada usia 15 tahun, Uda tiba-tiba menjadi lumpuh. Bukan kerana kemalangan, tapi kerana Allah ingin menguji kami. Waktu itu, umur saya 4 tahun cuma. Saya ditinggalkan dalam jagaan ibu saudara Cik Mah sementara Cik setia selama enam bulan pertama menjadi penghuni Hospital menemani Uda. Waktu itu, saya telah membuat pengorbanan kecil dengan mengizinkan diri ini ditinggalkan. Mungkin kalian mengerti, bagaimana rasa hati anak kecil berusia 4 tahun, ingin sekali bersama ibu, sementelah pula, Cik tidak bekerja dan sepanjang usia saya, saya cuma berdampingan dengan Cik boleh dikatakan setiap detik.

Hari ini, rasa itu saya betul-betul fahami. Dua minggu lepas, Idris diserang demam. Bukan sekadar demam semata, malah batuk dan juga selsema. Petang Ahad, 19 Jun lalu, saya bawa Idris ke klinik. Idris juga diserang asma. Sesak nafas. Tercungap-cungap, saya lihat dadanya berombak turun naik. Saya panik, cemas. Dalam hati cuma satu yang terlintas, minta Allah panjangkan usianya. Jangan diambil lagi pinjaman terindah ini, izinkan saya bersamanya. Beri peluang untuk saya membesarkan anak ini.

Abahnya pula tiada, baru sahaja berpergian ke Kelantan, outstation. Tika itu cuma ada saya, anak-anak dan bibik di rumah. Nasib baik tatkala saya membuka pintu untuk keluar ke klinik, Min Min tiba. Padanya saya kerah ke klinik, dan pernafasan Idris hanya reda sedikit bila dia diberikan nebulizer. Sepanjang sepuluh minit nebulizer diberikan, tangisan, teriakan dan 'amukan' kecil Idris kedengaran didalam bilik rawatan. Saya peluk anak ini, cuba sedaya upaya menenangkan dia. Dan, apabila mask ditarik dari mulut dan hidungnya barulah tangisannya reda. Air mata membasahi tubir matanya, dan dalam tangisan, dia memanggil 'mmma.. mama' Aduh, sedih hati ibu ini.


Dan malam itu, saya masih ingat, sms ini saya hantarkan kepada Abahnya.

Sue takut. Idris demam. Tadi bawa ke klinik. Nafasnya pendek-pendek. Dia sesak nafas. Kena sedut nebulizer. Bila balik rumah, badan panas. Merengek menangis. Sue tilik badan dia. Kurus sangat, yang ada cuma kerangka. Sue takut Allah ambil Idris.

Tak sampai seminit, Abahnya menelefonku. Maka berhamburanlah air mata. Terima kasih Abang kerana tatkala itu, Abang bijak bermain dengan emosi isteri ini. Terima kasih Abang kerana sama-sama memahami apa yang Sue rasa dan berkongsi rasa itu. Terima kasih Abang kerana menjadi mendengar yang setia apabila hati ini diserang gundah gulana.

Malam itu, sepanjang malam saya tidak tidur. Saya berusaha untuk mencelikkan mata, bercawan-cawan kopi saya hirup, semuanya kerana saya ingin memastikan Idris tidak menghadapi kesukaran bernafas. Idris saya tidurkan di atas badan saya, kadang kala ada masanya dia meracau, menangis teresak-esak. Nafasnya berombak, turun naik. Tiap kali ini terjadi, saya disapa kebimbangan yang tidak bertepi. Ada dua tiga kali Cik terjaga dari tidur dan menyuruh aku melelapkan mata, kata Cik biar dia pula mengambil giliran menunggu Idris tidur. Tapi aku menolak, alasannya tak ingin menyusahkan Cik. Cik bukannya orang muda dan bertenaga lagi. Tapi, sebenarnya saya takut andai saya terlelap seketika, dan tatkala itulah Idris menghadapi kesukaran bernafas, dan saat itulah Idris akan terlena selamanya. Nauzubillah.

Esoknya, demam Idris semakin menurun, barulah saya boleh melelapkan mata. Saat itu, baru saya tersedar, sepasang mata bulat memandang tepat wajah saya. Baru saya tersedar, saya hampir terlupa membelai anak kecil ini kerana terlalu bimbangkan Idris satu malam. Tatkala saya mengambil anak itu dari tangan bibik, dia menghadiahkan saya satu senyuman yang cukup manis. Rasa bersalah bersarang dalam hati, rasa tidak adil kerana mengabaikan dia untuk satu malam. Tapi apakan daya, saya terpaksa. Idris saya sayang, Sophia saya kasih. Sayang dan kasih kepada mereka berdua sama tara, tiada kurang dan tiada lebihnya. Cuma kadang-kadang, saya terpaksa melebihkan banyak masa untuk Idris.

Sayu mata anak ini memandang saya, mungkin kehairanan mengapa Mama mengabaikannya sepanjang malam. Saya tahu, suatu hari anak ini akan faham apa itu erti sayang dan sebuah pengorbanan. Mariam Sophia, membesar dan jadilah anak Mama seorang yang baik, bertolak ansur dan berperikemanusiaan.

Doa ibu itu berkat, maka ini doa saya tiap kali usai sujud menyembahNya agar anak-anak saya yang dua ini mampu membesar menjadi anak yang soleh dan solehah, anak yang sentiasa mendoakan kesejahteraan kedua orang tuanya, dan saya mendoakan agar anak berdua ini sentiasa dilimpahi rahmat, kesihatan dan kesejahteraan sepanjang hayat mereka berdua.

Amin.

22/07/2009

Phia new faces @ 5 months old [and, she'll be turn to 6 mos on August 11]

A very short entry.

A number of my friends keep asking me, how's do Phia new look? Oh, mind you guys, this tiny princess look alike 8 months old eventhou she is only 5 months now!!

Let's the pictures tell the story yea..

:: my hunny-bunny ::

:: my sweet-cherry-pie ::

:: mind me in this picture :P ::

:: my fave. picture!! ::

:: with WanYong ::

16/07/2009

Terapi Pertuturan dan Bahasa

Akhirnya, setelah tiga bulan pihak hospital menunda temujanji Idris dengan terapi pertuturan dan bahasa, akhirnya Khamis lalu terlangsai sudah janjitemu kami. Sehari sebelum itu, saya masih di Genting atas urusan kerja. Agak ralat bila datang menerpa bilik Puan Haniza, di Jabatan Rehablitasi, Hospital Putrajaya memandangkan saya tidak membuat sebarang homework mengenai speech theraphy (selalunya, sebelum saya membawa Idris menghadiri temujanji, saya akan study terlebih dahulu dan membuat beberapa note untuk sesi Q&A bersama doktor/terapi).

Kami tiba agak lewat. Alasannya, parking susah hendak dicari. Parking tempat kereta OKU juga penuh. Andai pemarkir kereta adalah bukan dikalangan OKU, saya kecewa. Nasib paduka bonda ada bersama menemani saya kala ini. Cik juga teruja untuk mengetahui bagaimana speech theraphy dijalankan ke atas Idris. Kami lewat 20 minit, nasib baik patient selepas Idris datang sedikit lewat, maka ia memberikan sedikit sebanyak ruang untuk saya bertanya itu dan ini.


Penilaian ke atas Idris di jalankan. Nyata Puan Haniza agak teruja dengan tahap kebolehan Idris untuk bertutur tanpa pelat memanggil Mama dan Abah (bagi seorang kanak-kanak Delay yang otaknya berusia 6-8 bulan dan Autism, Idris dikategorikan sebagai terrer lah). Soalan pertama Puan Haniza tanyakan kepada saya "Apa harapan Puan bawa Idris hadir ke sesi Speech Theraphy ni?" Dalam mata berkaca, saya jawab padanya "Harapan saya yang besarnya ingin sekali melihat Idris bercakap seperti anak-anak lain, tapi mungkin itu harapan saya yang terlalu tinggi. Andaikata Idris mampu menyuarakan, berkomunikasi dengan saya dalam caranya tersendiri sudah cukup bersyukur untuk saya." Itu saya jawab padanya.

Dalam hati, ini harapan saya padanya. Saya teringin sekali untuk mendengar Idris berbicara petah dengan saya. Bertanyakan saya itu dan ini. Bertanya mengenai perkara yang paling mudah, kecil dan senang untuk difahami mengikut perspektif seorang kanak-kanak. Iklan di TV beberapa tahun dahulu, dialoh seorang anak dan ayah cukup menghibakan saya andai Idris mampu bertutur sebaik itu.

"Ayah, ini apa?" tanya sang anak.
"Bunga." Jawab si ayah.
"Ayah, ini apa?" tanya sang anak sekali lagi.
"Bunga' jawab si ayah.
Dan untuk beberapa ketika, sang anak dalam nada penuh kepastian mengatakan "Orkidlah ayah"

Ringkas sahaja dialog itu. Mungkin pada orang lain, dialog itu tidak terkesan sama sekali di hati mereka, namun pada saya, andai Idris mampu berbicara seperti itu, seribu rahmat Allah kurniakan kepada saya. Harapan saya pada Idris andai dia mampu untuk berkomunikasi dengan saya dengan mengatakan ketidakselesaannya apabila diapersnya penuh ataupun dia inginkan susu tatkala dia kelaparan sudah memadai. Ya Allah, tolonglah anak ini. Saya sebagai ibu sanggup bersusah payah siang dan malam demi memastikan dia mampu menjadi seperti anak-anak yang lain.

Untuk disimpulkan, Puan Haniza meminta saya untuk membuat tiga aktiviti utama ini kepada Idris.

Stimulasi Bahasa
Puan Haniza meminta saya untuk mencari perkataan-perkataan yang sentiasa berada disekeliling Idris. Seperti contoh bola, Bubu (bantal peluk Idris), diapers dan sebagainya. Perkataan seperti bola ini haruslah diulang beberapa kali untuk saya seperti dalam bentuk ayat sebegini:

Ini bola.
Bola bulat.
Cantik bola ni.
Jom kita main bola.

Dengan menyebut beberapa kali perkataan bola ianya menghantar maklumat kepada Idris bahawasanya si bulat ini bola. I keep on saying bola, bola, bola. Ia juga dapat menambahkan perbendaharaan kata kepada Idris juga. So, Mama Idris kerap la menyebut bola, bola, bola :P Idris juga harus dikenalkan kepada objek-objek yang berada disekelilingnya seperti anggota badan dan objek harian. Buat masa sekarang, saya amat pasti Idris cuma mengenali tangan, kaki, telinga, hidung, gigi dan rambut sahaja. Ini kerana pembelajaran secara tak langsung sewaktu bersama saya menunjukkan dia mengenali bahagian-bahagian badannya. Saya pasti itu. Tahniah Idris.

Pemahaman Bahasa
Puan Haniza juga minta agar saya memberikan arahan-arahan ringkas untuk difahami untuk Idris. Saya ambil contoh senang, saya yakin Idris memahami maksud apa itu 'Jom, Alamanda' atau apabila saya dan abahnya bercakap yang mana struktur ayat kami terkandung perkataan jom, gi, let's go :) Mengapa saya kata dia tahu? Sebab apabila kami menuturkan perkataan ini, matanya tegak dan berkaca. Menampakkan harapan dia ingin keluar dari rumah dan berjalan-jalan.

Pernah sekali sewaktu melewati Alamanda, sang Abah sengaja menyebut dengan agak kuat perkataan 'Alamanda' dan sang anak yang dalam keadaan bermata garfield boleh mencelik mata dengan segar bugar dan bersemangat. Bukankah itu memberi satu signal dia tahu apa itu Alamanda :P

Komunikasi dan Gambar

Ini saya perlu rajin :P Saya seterusnya diminta mengambil gambar beberapa objek kegemaran Idris dan perlu mencetaknya kepada dua keping gambar. Saya perlu mengajar Idris untuk memahami apa itu objek yang saya tunjukkan dan memadankannya dengan objek asalnya. Ini masih belum sempat saya lakukan. Sungguh, isu perpindahan rumah masih belum selesai. Saya perlu memastikan adanya ko-ordinasi mata dam tangan serta memadankannya dari gambar kepada objek dan objek kepada gambar. Nanti apabila bahannya sudah saya sediakan, saya akan rakamkan sesi komunikasi gambar Idris kelak.

09/07/2009

MomBloggersPlanet Cutest Baby in CAR SEAT Contest

Hello, my name is Megat Idris Naquiyuddin bin Megat Iskandar, but people call me Handsome :P Lalalalala [dengan nada poyos] ~ Saya dilahirkan pada 12 April 2007 dan kini saya berumur 2 tahun 2 bulan.

Ini car seat saya. Pertama kali saya duduk dalam car seat ni semasa Mama dah sarat mengandungkan Sophia walaupun dah lama car seat ni Mama peram dalam rumah. Mesti korang tertanya-tanya kenapa Mama peram, kan?

Jawab Mama, saya terpaksa menyimpan dahulu car seat ini sebab saya khuatir pada awalnya ia akan membengkokkan belakang Idris. Untuk makluman umum, Idris ni mengalami Global Developmental Delay dan Autisme. Walau pada fizikalnya dia nampak seperti anak-anak lain tetapi dia sebenarnya pengembangan dia masih di peringkat 6-8 bulan. Car seat ni banyak membantu saya, saya boleh keluar berdua-duaan dengan Idris tanpa menunggu kepulangan Abahnya lagi, dan car seat ini jugalah yang memberikan keselesaan dan keselamatan yang maksimum kepada Idris tatkala saya memandu dia untuk menghadiri sesi Fisio, Occupational Theraphy dan Speechnya di Hospital Putrajaya saban minggu.

Bila Idris didudukkan di dalam car seat ini, dia jarang menangis, jauh sekali ingin terpekik. Saya senang hati melabelkan Idris sebagai anak yang patuh kepada pesanan ibu. Tiap kali saya meletakkan Idris di dalam car seat ini, saya perhatikan dia patuh dan membuat aktivitinya tersendiri. :) [lumrah dia seorang anak autisme ;P]

Here's a Phonebook

08/07/2009

Autisme Workshop by The National Autism Society of Malaysia (NASOM)

Some of us are born more special than others.



Why can you see and I cannot?

Why am I born with autism while you are not?

Why is my world different than yours?

Why? Why? Why?



Often, when we are blessed with a special child or sibling, we ask ourselves - why me? [because we're the choosen ones :P because only God knows that we're capable to handle this greatest gift] What have I done wrong? [ wrong? it is a test from God, and he ~ my autism child is the BEST thing ever happened to me!] But did it ever occur to us that this very same thought may just be going through the mind of our special child or sibling? [ I don't know.. ] What then do we do or how do we go about helping our special sibling get on in their life? [ I don't know..]



My oh my. Many questions pop-up in my mind about autisme and My dear Idris. For this purpose as well, I might be joining NASOM's workshop which is will held on 18 & 19 July 2009 at Petaling Jaya.

A little info about the workshop:

The Workshop:

This workshop works on a family approach; involving the siblings of individuals with special needs in the journey towards a fuller development of the person. It will depict how family initiatives will and can provide a better quality of family life not only for persons with special needs but for the other family members as well. It will provide insight on how the siblings' educational efforts will simultaneously establish better family bonding, deepen relationships and develop more compassion among siblings themselves.

Who Should Attend:

Recommended for siblings (12 years and above) of family with intellectual difficulties/special needs child as well as parents and caregivers who can inspire siblings in understanding their roles and responsibilities towards the developments and enrichments of the life of their siblings with special needs.

Topics Covered: [oh, I really need to know all these...]

What is the Family & the Family with Special Needs?
Parents' / Family Members' role in Education?
Educational Guidelines to Normalisation
Siblings in Different Lands Dynamics of Education
The Family & Education For Life
Family in Educational Models & Alternative Experiments
Rights/Roles/Responsibilities of Siblings in the Family

The Facilitators:

Fr. Adam Gudalefsky is an Americanwho has been on missions assignments in Japan, Nepal and Hong Kong where he was involved in various kinds of educational programmes, ranging from nursery level to university teaching. He has been living and working in Hong Kong for a long time now and responds to request to present a variety of educational programmes in order to care for and educate people with a special needs.

Sr. Concepcion (Ching) Madduma is a Filipino who has been directing various special education in India for the past 25 years. She has scholastic degrees in Special and is the key education team member who experiments with educational programmes.

Both Fr. Adam and Sr. Ching are coming with a wealth of experience in the area of special education. They have travelled to over 50 countries in Asia, Africa, europe, Middle East and South Pacific regions to present programmes in the care and education of people with special needs. They have written several books on various areas of special education.

To ALL AUTISME PARENTS, come and join me!!

For more details, click here NASOM.