Followers

disclaimer

Read at your own risk.

If you like what you read, keep on reading and do drop by again. If anything offends you, just let it be and you may leave any time you wish.

27/02/2009

Something To Ponder...

A gentle reminder to all hubbies, boyfriends out there...

Dear man,
Whatever you give a woman, she will make greater. Trust me..

Yep, it's me.. once upon a time ago! ;-)

If you give her sperm, she will give you a baby.
If you give her a house, she will give you a home.
If you give her a smile, she will give you a heart.

She multiples and enlarges what is give to her.

So, If you give her any CRAP, can you imagine, what she will give you then? I'll leave the answer to you :)

Think about it before you do anything to your woman, cause woman can really MESS with your life!

With love,
Woman ;) xoxo

Anak-anak

2-3 hari ni, Makcik rasa tak ade mood nak blogging. Mood tak datang sih.. Tapi, sebab dah ramai sangat dok tanya macam mana si Sophia sekarang, hari ni meh la Makcik update pasal anak-anak Makcik yer.

Megat Idris Naquiyuddin

Inilah ceritera seorang yang jadi abang. Ragamnya pelbagai, jealous dengan adik. Mama & Abah dah naik pening, nak marah sangatlah tak kena. Kami bersabar ajelah. Bila malam menjelma, nak dodoikan, ambik masa 2-3 jam, baru dia lelap. Lepas tu, demand, nak Mama je yang dodoikan. Kalau bibik or Abah, jawabnya tak tidor la.. kalau tidor pun, kebetulan sahaja.

Lepas tu pulak, andaikata kanak-kanak (gambar di atas ini) terjaga dari tido pada jam 3 atau 4 pagi, masya allah.. bangunlah Mama pujuk dia untuk tido semula yang mana, kalau tak cukup 1 jam anak sulung mama ni meraung, jangan haraplah Idris nak tido semula. Dia akan meraung-raung kesedihan. Pada hemah Mama, anak Mama ni nak keluarkan kesemua ketidakpuasan hatinya. Tapi, Mama bangga.. sekurang-kurangnya Idris dah tak nangis bila tengok Mama pegang adik, kan?

Satu lagi, Makcik terlepas sesi Fisio Idris @ 25th hari tuh. Next OCCT yang Makcik kena bawa pada 5th March, tak tahu lagi sape nak bawa. Kesian anak Mama, takde orang nak bawa pi training. Nanti Mama ikhtiarkan yer...

Ini pula update mengenai budak perempuan paling kecik dalam rumah Makcik ;-) tengok gambar je la ye, sebab dia bukan gheti buat apa-apa lagi pun kecuali menangis, susu dan tut tut kat diapers.

Puteri Mariam Sophia

Apa yang korang nampak dalam gambar ni? Pada pandangan mata Makcik, gambar kat atas ni tak ubah macam gambar Megat Iskandar (versi budak pompuan kecik) & Megat Khas (versi budak pompuan keck) yang sedang tido.

Taken on Abah's birthday @ 7 days old. Please Abah, I wanna sleep... cakap slow-slow!

Taken on 22th Feb @ 11 days old - kalau bab tido, memang dia 'copy' skills Mama & Abah ;-)

Ini plak, Sophia first banggle. Makcik nampak macam cute je bila tangan si kecik pakai banggle macam tu.. ;-) close up yer...
Ini plak, gambar terbaru Sophia @ 15 days old. Dah lain kan muka dia.. dah tak macam Abahnya sangat dah.. hehehhe. Suka Makcik!

17/02/2009

Cerita Anak-anak Mama :-)

Wah, Makcik suka baca tajuk entry ni.. selalunya, Makcik cuma tulis 'anak' tapi sekarang ni - 'anak-anak'.. hehehe. Kasi la Makcik yang jakun ada dua orang anak ni nak merasa, lama-lama nanti lebam la tu..

Ramai dok tanya Makcik, macam mana Idris, macam mana si Abang Long, macam mana si Lope?

Ini Makcik nak cerita pasal Megat Idris Naquiyuddin

Semenjak 11 Februari, Makcik tahu hidup anak Makcik tak seindah hari-hari yang dia biasa tempuhi, al-maklumlah.. semua kena share. First time Idris dikenalkan dengan Sophia, he refused to kiss her sister. Muka sengal je. Both Makcik and hasben mengerti, bukan senang buat anak sulong nak terima kehadiran adik, sedangkan kami berdua tak pernah merasa ada adik.

Idris mula menunjukkan rasa kurang senang bila dengar Sophia menangis, bila ramai-ramai yang datang ke rumah mula beri more attention to Sophia compared him. Itu tandanya ada orang jealous.

Idris mulalah akan pekik-pekik, menangis and sometimes merengek. Kesian Idris. Makcik nak sangat bangun dan angkat dia, peluk dia and comfort him, tapi Makcik tak boleh buat macam tu. Makcik tak boleh angkat dan dukung dia seperti yang Makcik selalu buat.

Apa yang Makcik buat, Makcik akan suruh sesapa yang ada, maybe Abahnya atau Bibik untuk angkat Idris dan bawa ke pangkuan Makcik, Makcik peluk dia.. and cuba cakap kat dia, ini Sophia, adik Idris, best ada Sophia, Idris ada kawan dan macam-macam la.. Kadang-kadang, apa yang buat Makcik sedih lagi bila Idris nampak Makcik dukung Sophia. Dia stare je. Syahdu je muka dia.. mungkin dalam hati dia, dia rasa Makcik dah tak sayangkan dia kot.. aduhai...

Pastu, ini salah satu aksi geram Idris kat meow-meow dia.. aksi sebelum tido, yang Makcik amik masa 3 jam nak dodoikan tidonya. See..

Habis meow-meow dikerjakan..
Muka bengang bila dengar Sophia menangis

Ini pula kisah Puteri Mariam Sophia

Hari ni, umurnya dah cecah 6 hari. Ini gambar yang Makcik capture petang semalam. Rasanya tak macam baby umur 6 hari..

Sophia & Po - nampak macam sama besar ;-)

15/02/2009

Announcement: My New Arrival ;-)

Finally, the girl is here. Yes, the girl that I've been expecting since June 2008! Introducing to the world, my new appearantice...

Just delivered safely, this picture taken after 5 minutes she came out from my tummy!

She has safely delivered on February 11, 2009 / Safar 15th, 1431 at 1.09pm at Ampang Puteri Specialist Hospital with weight 3.46kg (kus semangat!) and 52cm tall. Dr. Ariza, my personal gynae is the one who brought my daughter to the world by caesarian.

OK, a close up picture of her at day 1 ;-)
... and, at day 3.

And, the parents proudly named her as PUTERI MARIAM SOPHIA BT MEGAT ISKANDAR, taking the name after her parental grandmother (Mariam).

07/02/2009

Stress!

Tarikh: 8 Februari 2009
Masa: 11.30 pagi - 2.30 petang
Tempat: Alamanda Putrajaya
Individu terlibat: Makcik, Cik, Idris & Bibik Zumro.

*********************************************

Sudah termaktub, Hari Rabu tanggal 11 Februari 2009 bersamaan dengan 15 Safar, Makcik (insya Allah) akan menjalani pemotongan perut buat kali kedua bagi melahirkan zuriat kedua.

Makcik dalam erti kata lain = sangat takut.
Makcik dalam erti kata lain = sangat cuak.
Makcik dalam erti kata lain = sangat stress, pls!

Oleh itu, untuk menghindari rasa takut, cuak dan stress di atas.. Makcik spent masa dengan anak Makcik si Idris Naquiyuddin di Alamanda hari ini. Bila tengok muka, keleteh menghiburkan Idris, sedikit sebanyak hilangkan rasa pelbagai yang bercampur aduk ituw. Rasa macam, berbaloi Makcik menanggung kesakitan demi nak tambah zuriat.

So, mula-mula sekali.. Makcik pergi sini...

TF Barber Shop @ Alamanda, Putrajaya

Makcik bawa Idris untuk potong rambut. Uncle kat sini memang dah tahu macam mana kehendak potongan rambut Idris. Dan, ini plak.. aksi si Idris waktu potong rambut. Saksikan..


video

Lepas itu, inilah hasilnya...
Lepas tu, Makcik angkut anak Makcik pergi cari pakaian dia plak.. ingatkan nak beli pijama Thomas and Friends tapi memandangkan size takde, Makcik amik aje brand Bob The Builder. Kiranya, shopping theraphy nak hilangkan stress tu berbaloi la kat Makcik eventho spent kat pakaian Idris pun.. Ini yang Idris dapat dari Makcik, sempena nak naikkan mood bakal abang yang sorang nih...

Secret Agent In Training ;-) Nanti besar jadi 007 ye..

Bob The Builder - The Sleeveless. Sesuai untuk budak yang asyik kepanasan selalu..

3 Quarter Pant - kalau beli yang panjang karang, dia complain panas plak..

Walaupun Makcik masih terasa cuak, tapi insya Allah Makcik boleh control kots. Balik rumah je, Makcik dah flat terus. Tido dengan Idris sampai ke petang.

Makcik Lagi...

Seperti yang dirancang, dalam keadaan sarat, Makcik bawa juga Idris ke Physio pada 4 Februari tuh. Demi Idris, Makcik gagahkan jugak, sebab rasanya unfair untuk Idris kalau tak pergi terapi. Semasa sesi terapi, Idris memang beri sepenuh kerjasama. Sangatlah membanggakan tahap kerjasama yang diberikan oleh Idris kali ini.

Idris dan Abahnya semasa sesi warm-up

Idris sedang berlatih dengan pakar terapi dari MasterSkills

Makcik yang tak larat, cuma temankan Idris masa break

Disebabkan Idris begitu bagus, Abahnya bersetuju nak reward anaknya dengan special treat jenjalan kat mall. Makcik tak larat, tapi mengenangkan Idris perlukan suntikan semangat, Makcik gagahkan. Sebab setiap kali lepas terapi, bila Makcik reward dia dengan something he likes, dia akan lebih bersemangat dan bekerjasama dalam sesi seterusnya. Abahnya bawa dia ke KLCC seterusnya santap di Chili's dan cari toys yang sesuai dengan Idris di Toy'R Us. Tapi, sayangnya.. horse riding yang Makcik nak belikan untuk Idris tak sesuai untuk dia.... yet. Nanti, akan ku beli jugak suatu hari ni.. selepas Idris menunjukkan perkembangan lagi.

Idris selepas temankan Makcik di butik Aigner, teman Makcik 'cuci' mata je.. hehehe.

Malam tu, Makcik kesakitan. Contraction kejap-kejap dari jam pukul 8 sampai le pukul 10 malam. Sebab tak tahan sangat, Makcik ajak hasben Makcik ke Ampang Puteri. Segala kelengkapan Makcik, hasbenku, Idris dan adik barunya, Makcik angkut. Penuh satu kereta. Sampai sana, Makcik terus disorong ke labour room. As a result, Makcik tido di labour room satu malam. Sensorang. Contraction memang ada, but very mild. Cuma, sometimes ada la moderate. Idris bermalam dengan bibik di wad. Kesian anak Makcik.

Esoknya, barulah Makcik jumpa Dr. Ariza. Katanya, mengikut graf.. Makcik memang ada contraction, tapi Dr. Ariza heran sebab tak ada 'jalan' yang terbuka. Mengikut amalannya, kalau sakit dah macam tu pada graf, sah-sah 'jalan' tu dah terbuka. Hari tu jugak, Makcik diarahkan untuk buat MRI dan keputusannya, Makcik akan bersalin secara caesarian juga pada 11 Februari 2009 bersamaan 15 Safar 1431 Hijrah untuk melahirkan anak keduaku.

Makcik discharge dari Ampang Puteri pada 7 Februari, readmit semula pada 10 Februari. Kiranya Makcik diberi rehatlah 3 hari nih. Hmmm.. malam tu, sebab dah confirm dah Makcik kena 'potong perut' Makcik pun mengajak la hasben Makcik pergi makan seafood kat Klang. Gler jauh.. tapi, bila Makcik kenangkan selepas ni maybe setahun baru Makcik boleh makan seafood, Makcik pergi jugak malam tu. Perjalanan jauuuuhhhhh... 2 jam setengah baru sampai, itu dah dikira campur dengan jammed la.

Inilah yang kami pesan..

Lala masak pedas

Kailan Ikan Masin

Butter Prawn

Siakap Bakar

Idris yang sedang enjoy makan siakap bakar..

Kami makan dengan bersungguh-sungguh sekali. Dan, apa yang takjubnya.. tersangatlah murah, patutlah orang kata Klang ni seafood's heaven! Malam tu, Makcik balik Seri Kembangan sampai rumah je terus collapse. Sekarang ni, barulah Makcik menghitung hari sesungguhnya..

Doakan 'pemotongan perut' Makcik tak sakit sangat sek sok dan doakan jugalah harapnya Makcik senang nak 'dijaga dan diuruskan' semasa dalam tempoh confinement.