Followers

disclaimer

Read at your own risk.

If you like what you read, keep on reading and do drop by again. If anything offends you, just let it be and you may leave any time you wish.

20/05/2009

Terapi Cara Kerja


Saban minggu, muka Idris dan Mama sentiasa akan ada di Hospital Putrajaya. Penat? Mama akui, terasa sangat kepenatannya. Mamalah driver, pendukung Idris ke hulu dan ke hilir serta Mama jugalah pembantu ahli terapi untuk Idris. Memang Mama inginkan penglibatan 100% dalam semua sesi terapi Idris. Mama yakin, berkat kesungguhan Mama, Idris akan jadi lebih baik. *positif..positif..positif*

Hasil bebelan Mama yang bertalu-talu, akhirnya Abah Idris hadir juga temani kami di sesi OT kali ini. Mama sangat suka, sebab Mama tak perlu berpusing-pusing mencari parking (kesedaran rakyat Malaysia terlalu rendah, parking OKU di hospital juga dicilops. Kesian kami yang btol2 OKU ini..) Apa yang perlu Mama buat adalah, daftarkan diri dan terus ke Jabatan Rehabilitasi.

Mana anak Mama?

Hari ini, ada 2 aktiviti baru yang Idris tak pernah buat. Tapi, sebelum tu Mama nak kongsi video kat bawah ni, mengenai urutan. Kepada ibu-ibu yang punyai anak yang sensitif kepada sentuhan, anak-anak kita ini perlu sentiasa disentuh, diransang. Sebenarnya, kita tak tahu kenapa anak kita tak nak disentuh sedangkan lumrah seorang anak sukakan dibelai dan disentuh. Mungkin, apabila tersentuh, mereka akan terasa seperti tajam atau tidak menyenangkan. Andai ini yang dirasa, jangan sesekali biarkan ianya berterusan. Ransang sentiasa tapak tangan dan tapak kaki mereka.


video



Sekian, sesi OT Idris buat kali ini.

6 comments:

Baby Tiger said...

ada peningkatan tak kak?

~Puteri-Nuur~ said...

Anim,

Sad to say - no improvement all all :(

masih ditahap yang sama, tapi insya Allah, Mama Idris sudah kalis rasa. Xmo lagi emo2, Mama Idris mungkin jatuh tersungkur, tapi Mama Idris tahu macam mana nak bangkit semula.

juliana said...

bagus put..kuatkan semangat...manja nye dengar idris nangis..geram la..comey lak tu..

put!! mu dah kurus la..

Jiey^Mien said...

Put, pasal stimulation tu, it is called, sensory integration problems.. mmg keno byk bg dia raso different texture..

fyi, ian pun hypo or in full hypotonia aka disorder that causes low muscle tone.. over sensitif dgn sentuhan. that's why budok ian nih tokse pijok.. :P

idris, koho2 okeh.. Mama Jiey tahu Idris bulih.. Hero tok ggaduh dih? =)

Noina said...

wow bestnyer tgk idris naik buai tu.Put..apa fungsi ada yek?nabila penah gak ina letak dlm buai.tapi dia mcm serun..takut.

Leen Die said...

Idris kamu sungguh hensem..slow2 kayuh deh..mesti ado kejayaan tue...positif2 bak kato mama idris..