Followers

disclaimer

Read at your own risk.

If you like what you read, keep on reading and do drop by again. If anything offends you, just let it be and you may leave any time you wish.

29/06/2008

Ayat-ayat Cinta - The Movie

My cousin Fatin sms/call me, ajak pi tengok movie ni. Aku macam orang mengantuk disorong bantal, nak je. Kejap lagi, pukul 11 pagi jangkanya kami nak tengok.

Kepada sesape yang tataw cerita ni pasal apa, ini sipnopsisnya
*******************

Ayat Ayat Cinta is a beautifully portrayed Islamic love story – a tale of a virtuous Muslim protagonist who overcomes all obstacles of life maintaining pure ideals.

Fahri bin Abdillah is a poor, intelligent student who wins a scholarship to complete his graduate degree at Egypt's esteemed Al Azhar University. Very disciplined and dedicated by nature, Fahri embraces his life in Cairo, completing his studies and translation of religious books with full enthusiasm, exactly according to pre-determined targets.

Only one goal is left unattempted: the pursuit of marriage.

For Fahri is innocent and pure, and doesn't believe in the concept of relationships prior to marriage. He is inarticulate and shy around women. All his life, only two women have been close to him – his mother and grandmother.

Life changes drastically in Egypt for he suddenly finds himself surrounded by four beautiful, distinctly different women.

Maria Girgis, a shy, open-minded Coptic-Christian neighbor who is attracted to the teachings of the Holy Al Quran, finds herself falling in love with Fahri (a fact she only reveals to her diary).

Nurul, a student at Al Azhar like Fahri, is the Muslim daughter of a renowned Indonesian cleric. Fahri feels unworthy of her and thus ignores his feelings for her, leaving her confused and guessing.

Noura, an abused Egyptian neighbor, develops strong romantic feelings for Fahri, who in turn simply sympathizes with her situation. His romantic rejection destroys her and eventually leads to a false accusation of rape.

Aisha, a German Turkish student in Cairo haunts Fahri with her beautiful eyes. Following an incident on the metro where Fahri defends her against narrow minded bigoted Muslims, both immediately develop feelings for each other.

As the story unravels, the protagonist makes the audience face the daunting decisions he himself faces, and forces us to marvel at his undying loyalty to the true ideals of Islam as he ultimately makes the choice of a lifetime.
*******************

Nanti aku citer lagi pasal movie ni bila dah tengok.. ritu tgk di youtube tak puas hati..

27/06/2008

Sepi : Double Thumbs-Up!

Guys,
I've watched SEPI with Anim just now.. (means, Ive spend my Friday break wisely!) So touching, we even scream out loud (other audience did the same,too-masa part-part jiwang la) and, I dunno how many times do Anim says 'Kakput.. bestnyer' and, so do I 'Anim, sweetnyer'

My personal review:
I give 5 out of 5 stars!

The play were hillarious
The songs combination are well choosen
The roll (Afdlin,Vee,Eja) were real outstanding
Jiwang I dibuatnya ;) -- Cinta tak datang hanya sekali!

Big salute to Kabir Bahtia (do I get a right spelling?)

Btw, second song from this movie.. I guess lagu Edry KRU.. anyone?

25/06/2008

P.S I Love You

Terpengaruh dengan komen dan ulasan yang Sue Samsudin kasi ritu.. tadi singgah di MPH, terus rembat buku ni. Ingatkan nak beli buku Sophie Kensella lagi, tapi.. sebab tengok buku ni.. rembat je la.. Setiap kali payday, aku akan mai MPH ni.. at least reward myself dengan sebiji buku..

Sen, you dah baca ke buku ni? You minat tak writer Sophie Kensella? Kalau nak baca buku dia, just cakap kat Yong. Best giler.. 5 stars!

My Angel :)



Rindunya...

17/06/2008

~Imam Al-Syafie~

"Aku mencintai sahabatku dengan segenap jiwa ragaku, seakan-akan aku mencintai sanak saudaraku. Sahabat yang baik adalah yang sering sejalan denganku dan yang menjaga
nama baikku ketika aku hidup atau selepas aku mati. Aku selalu berharap mendapatkan sahabat sejati yang tidak luntur baik dalam keadaan suka atau duka. Jika itu aku
dapatkan, aku berjanji akan selalu setia padanya. Kuhulurkan tangan kepada sahabatku untuk berkenalan kerana aku akan berasa senang. Semakin ramai aku peroleh sahabat, aku semakin percaya diri."

16/06/2008

Naquiyuddin Demam :(





Gambar-gambar kat atas ni, Naquiyuddin dok pakai hanky Abah, mama basahkan hanky Abah sebab nak reducekan dia punya suhu badan panas sangat...

Gambar-gambar kat atas ni, gambar masa hari Sabtu lepas, 14/6/08 - masa mama dok monitor suhu badan Naquiyuddin yang demam-sejuk-panas. Anak mama ni, walaupun demam, tapi masih lagi maintain senyum dan dok pusing-pusing kat atas katil.

Seharian mama kurung Naquiyuddin dalam bilik mama, sebab anak mama nak aircond. Mama suspect Naquiyuddin nak demam campak, sebab dah ada macam bintik-bintik sekeliling badan, dan Naquiyuddin asyik menggaru je. Kata Cik, demam campak ni pedih dan panas. Kesiannya anak mama... tapi, elok lah masa-masa kecik lagi Naquiyuddin dah kena campak ni.. sonang sket mama nak jaga :) Tapi, hingga ke hari ni, biji-biji campak tak kuar lagi...

Semalam, Naquiyuddin asyik merengek. Nak berkepit dengan mama. Mama rasa sepanjang mama uruskan Naquiyuddin, kali inilah mama rasa anak mama buat 'perangai' sket. Mama faham anak mama tak selesa. Habis telinga, hidung anak mama merah-merah sebab Naquiyuddin asyik garu-garu.

Naquiyuddin jugak tanak makan porridge, tanak minum susu. Mama terpaksa kasi dengan shringe, walaupun anak mama menangis, melalak masa-masa tertentu.. anak mama ni sakit tekak kot. Tapi, nasib baik Naquiyuddin ni walaupun nangis, mama rasa 'syiok' je.. huhuhu

Bila tido malam, Naquiyuddin tak selesa badan. Menangis, minta dipeluk mama. Masalahnya, mama tido pakai blanket, Naquiyuddin tanak.. so, asyik dok tarik selimut je la mama ni..

Doakan Naquiyuddin cepat-cepat sihat..

12/06/2008

Mengidam...

Aduish... dah 2-3 hari kepingan nak makan laksa penang, yang sedap.. yang kuahnya banyak, yang rasa dalam hati.. tadi, tangan saje-saje gatal singgah di FP mamasya. Waduh... ada resepi ni.. rasa macam nak masak sendiri je, tapi.. kalau masak sape nak makan? mr.hubby tak makan.. tak kan nak masak sket2.. tak berbaloi plak..

So, weekend ni, sesapa nak mai makan laksa penang.. habaq mai no.. biar cheq masak bebanyak sket.. Husnil, ko tak tertarik ke dengan pelawaan aku ni?